Costică Ştefănescu, antrenor: „Gardoş va fi noul Chivu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costică Ştefănescu
Costică Ştefănescu

Fostul mare fundaş al naţionalei e optimist după retragerea jucătorului de la Inter. A rămas în istorie ca fiind căpitanul Craiovei Maxima. A jucat 13 ani pentru formaţia din Bănie, cu care a câştigat trei titluri, patru cupe şi a fost la un pas de finala Cupei UEFA din 1983.

Costică Ştefănescu este fotbalistul cu cele mai multe meciuri disputate în prima divizie, 490, şi a fost de 44 de ori căpitanul echipei naţionale. Ca antrenor n-a mai reuşit însă să strălucească.  Cu o singură excepţie, în ultimul deceniu a pregătit numai formaţii din străinătate, în special din Asia.

„Adevărul": Tot liber de contract sunteţi?

Costică Ştefănescu: Tot liber, dar e posibil să plec din nou să antrenez afară. Am intrat în ceva discuţii cu două echipe din spaţiul arab şi cu încă una din Kazahstan. Să vedem dacă voi pleca. Soţia nu prea vrea să mă lase întrucât  afacerile implică destul de multă muncă în ţară. Avem două hoteluri în Eforie şi sperăm să facem şi noi ceva bani anul ăsta. Dacă va merge treaba, că până acum semnalele nu sunt prea bune.

Chivu s-a retras de la naţională. E o pierdere mare?

Sigur că da. Trebuie însă să-i respectăm decizia şi să nu uităm ce a făcut până acum pentru echipa naţională.

De ce credeţi că s-a retras?

El a realizat că nu mai poate face faţă pe două fronturi. Pentru el, presiunea este m are şi la prima reprezentativă, dar şi la Inter.

Ce soluţii există pentru înlocuirea lui Chivu?

În lipsa lui Dorin Goian, un fundaş foarte bun, dar care este accidentat, Florin Gardoş mi se pare cea mai bună variantă. Îmi place foarte mult de el, are calităţi extraordinare şi cred poate să fie un nou Chivu. Dintre jucătorii care vin din spate, în afară de Gardoş, îl văd titular şi pe Gabi Torje.

Selecţionerul l-a desemnat căpitan pe Marica. E cea mai potrivită alegere?

După părerea mea, Mutu ar trebui să fie căpitanul României. Lăsând la o parte problemele pe care le-a avut şi scandalurile în care a fost implicat, Mutu este totuşi Mutu, fotbalistic vorbind. Joacă de mulţi ani la cel mai înalt nivel, a fost la Inter Milano, la Chelsea, la Juventus, iar acum e la Fiorentina. Valoarea lui este recunoscută de toată lumea.

Munca lui Răzvan Lucescu cum o apreciaţi?

Văd mereu pe la televizor că este contestat, dar mă tem că eventuala schimbare a lui Răzvan nu va aduce îmbunătăţiri radicale. Problema este că nu mai avem jucători valoroşi suficienţi ca să putem face o naţională puternică.

Un pronostic pentru meciul cu Bosnia?

Nu prea dau pronosticuri, dar România poate să obţină un rezultat bun chiar şi fără Chivu. Jucăm acasă şi Bosnia nu este o mare echipă, chiar dacă are mai mulţi jucători decât avem noi prin campionatele puternice din Europa.

Mai are România şanse de calificare la Euro 2012?

Dacă vom câştiga cu Bosnia în Giuleşti, da, chiar dacă nu foarte mari. Dacă vom face egal sau vom pierde, cred că se impune o schimbare la nivelul staffului tehnic. Noul antrenor, oricine ar fi el, ar trebui să reconstruiască naţionala, ceea ce nu va fi uşor.

Să vorbim şi despre Liga I. Cine e cel mai bun jucător din campionatul intern?

Gabi Torje, o spun fără niciun dubiu! Are viteză, are o tehnică foarte bună şi îmi place mult caracterul său. E un băiat de mare perspectivă.

A meritat Oţelul să câştige titlu?

Sută la sută. Oţelul a avut constanţă în rezultate şi, în plus, are oameni de calitate atât în conducerea administrativă, cât şi în cea tehnică. Cu excepţia Timişoarei, toate celelalte echipe cu pretenţii au avut fluctuaţii. Vasluiul n-a putut să ţină pasul, iar Steaua şi Dinamo au dezămăgit cel mai mult. Mă aşteptam ca Rapidul să termine mai sus, chiar pe locul doi.

Cine sunt cei mai importanţi jucători ai campioanei?

Sergiu Costin, Gabi Paraschiv, Cornel Râpă şi Liviu Antal.

Cum credeţi că se vor descurca gălăţenii în grupele Ligii Campionilor?

Le va fi foarte greu. Dacă Oţelul se va întări cu cel puţin trei sau patru jucători buni, eu zic că ar putea face o impresie frumoasă, asta însemnând să adune ceva puncte, să nu facă fotbalul românesc de râs. 

Top 5 căpitani ai naţionalei

Gheorghe Hagi - 65 de meciuri
Cristian Chivu - 50
Costică Ştefănescu - 43
Cornel Dinu - 38
Gheorghe Popescu 35

„Dinamo are fundaşi buni. Problema e la Ando"

Valerică Găman şi Ştefan Bărboianu ce impresie v-au făcut la Dinamo?

Ei sunt jucători foarte buni, iar Craiova a avut de suferit de pe urma dezertării lor. Nu au rupt însă gura târgului la Dinamo. Au venit nepregătiţi, nu au avut deloc linişte în ultimele luni şi nu aveau cum să dovedească mare lucru. Bărboianu a arătat mai mult decât Găman, deşi mie mai mult îmi place de Valerică.

Steaua şi Dinamo de ce nu au putut să termine mai sus în campionat?

La Steaua problema mare a fost cea cu schimbatul antrenorilor. Au fost prea mulţi tehnicieni, iar echipa s-a destabilizat după fiecare plecare. Mâna lui Olăroiu s-a văzut la ultimele partide. A revigorat echipa şi are un mare merit la câştigarea Cupei. Problema lui Dinamo e una veche: apărarea. Au fundaşi buni, dar din câte se pare, Andone nu reuşeşte să găsească cea mai bună formulă defensivă. Cred că Găman şi Bărboianu l-ar putea ajuta, în cazul în care vor rămâne la echipă.

De ce credeţi că Sorin Cîrţu nu a rezistat mai mult în Ghencea?

Cu Sorin echipa s-a exprimat bine, dar rezultatele nu au fost pe măsură. A avut din nou ghinion, însă chiar şi aşa mă aşteptam ca el să termine sezonul la Steaua. A plecat mai repede din cauza presiunii care există mereu în Ghencea.

Care ar fi cele mai mari regrete din carieră?

Că nu m-am calificat cu România la un Mondial şi că am ratat cu Craiova, în 1983, calificarea în finala Cupei UEFA după „dubla" cu Benfica.

„Mi s-a spus: «Ori joci la naţională, ori nu mai joci!»"

Rădoi s-a retras de la naţională, Chivu la fel. Dumneavoastră aţi avut tentative de acest gen când eraţi jucător activ?

Da. Aveam 33 de ani şi simţeam că nu mai pot da randament ridicat jucând şi pentru Craiova şi pentru România. Erau însă alte vremuri şi nu am putut să mă retrag. Imediat după ce l-am anunţat pe Mircea Lucescu despre intenţia mea de a nu mai evolua pentru echipa naţională am fost luat pe sus de un general din Ministerul Afacerilor Interne. Mi-a spus: „Dacă nu o să mai joci pentru România, nu o să mai joci deloc fotbal!". N-am avut încotro şi am mai evoluat încă doi ani pentru prima reprezentativă.

Ce spuneţi despre situa­ţia de la Universitatea Craiova?

Adrian Mititelu a făcut greşeală după greşeală. L-a dat afară pe Ţicleanu, după primele cinci etape, când erau semnale bune, apoi l-a dat afară pe Piţurcă cu bodyguarzii, când spectatorii umpleau stadionul. Ulterior, a pierdut mai mulţi jucători de bază şi i-a demis cu scandal şi pe Napoli şi pe Reghecampf. Retrogradarea era previzibilă.

Care ar fi cea mai mare greşeală făcută de Mititelu?

Că a intrat în fotbal! Îmi pare rău să o spun, dar el nu se pricepe la fotbal. A venit ca un chibiţ şi a făcut greşeli peste greşeli. Nu a ştiut să-şi aleagă oamenii cu care să lucreze şi nici să administreze clubul. El poate să lucreze doar cu cei care spun tot timpul „Da, şefu', aveţi dreptate".

Şi totuşi au fost situaţii în care a angajat oameni cu experienţă, care se pricep la fotbal.

Într-adevăr, au mai fost lângă el un Ţicleanu, un Piţurcă. Din păcate, pe toţi i-a adus la club ca să se folosească de ei. I-a adus în momente critice, când era contestat, iar după ce şi-a rezolvat problemele, i-a dat afară cu scandal. Am lucrat chiar şi eu cu el într-o perioadă. L-am sfătuit să-şi apropie foştii fotbalişti şi să nu se mai certe cu primarul, cu Mircea Sandu şi cu Dumitru Dragomir. Degeaba! Ne-am certat şi noi! Ştiţi de ce? Primăria a vrut să organizeze un meci între jucătorii Craiovei Maxima şi cei ai Benficăi din 1983, o reeditare a celebrei semifinale din 1983. Mititelu era certat cu primarul şi a făcut tot posibilul ca acea partidă să nu aibă loc. Unii dintre foştii mari fotbalişti ai Ştiinţei erau angajaţi ai clubului şi le-a interzis să participe la acel meci, care până la urmă nu a mai avut loc din această cauză.

Credeţi că a învăţat ceva din aceste greşeli?

Mă îndoiesc. A spus la un moment dat că îşi asumă retrogradarea Craiovei şi a recunoscut că a făcut multe greşeli, dar eu nu cred în sinceritatea lui. A spus-o doar ca să mai îndulcească un pic amarul suporterilor, ca să-i mai potolească un pic pe oameni. Sunt convins că va continua să facă greşeli. Îl cunosc bine, ştiu cum gândeşte. Pentru că e patron crede că poate face orice. El centrează, el dă cu capul.

Există perspective ca echipa să revină într-un timp scurt în Liga I?

Sunt sceptic pentru că nu există condiţii. Mititelu va mai pierde şi alţi jucători în această vară şi, probabil, va face o echipă numai din copii. Bani nu are şi nici nu este foarte dorit în Liga I pentru că s-a certat cu toată lumea, cu Sandu, cu Dragomir... Am văzut că a declarat că va reveni repede în Liga I, dar eu vă spun că numai gura e de el.

Culise

Generalul MAI care i-a interzis lui Costică Ştefănescu să se retragă de la naţională se numeşte Nicolae Stan şi era vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport, forul suprem al sportului românesc.

Costică Ştefănescu

- Data şi locul naşterii: 26.03.1951, Bucureşti
- Post: fundaş
- A jucat la: Steaua (1969-1973), Univ. Craiova (1973-1986), FC Braşov (1986-1988)
- Meciuri / goluri în Liga I: 490 / 19
- Debut la naţională: 14.08.1977, Cehoslovacia - România 1-3
- Selecţii / goluri la naţională: 64 / 0
- Palmares: A jucat la Euro 1984. A câştigat trei titluri şi patru cupe cu Craiova şi o cupă cu Steaua.
- A antrenat: FC Braşov (1986-1989), Steaua (1990), Al-Wakra (Qatar, 1991-1992), Selena Bacău (1992-1993), Timişoara (1993-1994), România (secund, 1994-1998), Astra (1999-2000), FCM Reşiţa (2000-2001), Hapoel Holon (Israel, 2001-2002), Al-Shola (2003),  Al-Jaish (Siria, 2003-2005, 2010), „U" Craiova (2006), Al-Wahda (Emirate, 2007), Al-Najran (Arabia Saudită, 2008-2009), Al-Tadamon (Kuweit, 2009)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite