Afaceristul care a montat gazonul pe Arena Națională este fratele baronului Marian Oprișan. Cum s-a ajuns la bătaia de joc de la meciul cu Franța

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Oprişan, cel care a nenorocit terenul şi la meciul cu Danemarca din 2003, a reuşit să distrugă şi inaugurarea Arenei Naţionale. Primăria spune că responsabilitatea aparţine firmei care a ridicat stadionul, iar constructorii dau vina pe… lipsa precipitaţiilor.

Inaugurarea Arenei Naţionale cu meciul România - Franţa s-a dorit a fi o adevărată sărbătoare. Din punct de vedere fotbalistic, marea dezamăgire s-a dovedit a fi gazonul stadionului. Un stadion de peste 200 de milioane de euro cu un gazon execrabil, gratulat de jucători, antrenori sau jurnalişti cu diverse caracterizări, de la „câmp de cartofi" până la „teren de cârtiţe". Cine este totuşi responsabil pentru acest eşec?

Gazonul oribil a condus la accidentarea lui Costin Lazăr  Fotografii: Petrică Tănase, Marian Vilău



1. Primăria i-a lăsat pe constructori să se ocupe. Într-un comunicat emis ieri, cei din Primărie aruncă vina de pe umerii lor: „Montarea şi întreţinerea gazonului au fost şi continuă să fie responsabilitatea exclusivă a constructorului. Prin urmare, cel care trebuie să dea explicaţii este constructorul".

2. Cum s-a ajuns de la constructori la Oprişan. Societatea care a ridicat stadionul, firma Max Boegl, a subcontractat firma italiană Anconi Construct, al cărei unic asociat este Alina Mihaela Muşetescu, pentru realizarea terenului, a sistemelor de ventilaţie, a drenajului. La rândul ei, Anconi, firmă cu 4,8 milioane de euro cifră de afaceri în 2010 şi 58 de angajaţi, a contractat firma Gama Verde, pentru montarea gazonului. Această societate este deţinută de Adrian Oprişan, cel care a distrus şi gazonul la România - Danemarca, scor 2-5, când s-a jucat pe nisip.

3. Cât a costat tarlaua. Gazonul de pe Arena Naţională a fost adus din Italia şi a costat 80.000 de euro. Cu tot cu transport şi montare, suma s-a ridicat, conform unor surse, la 200.000 de euro. Primăria susţine că nu a plătit aceşti bani şi nici nu o va face până când suprafaţa de joc nu va corespunde standardelor europene. "Municipalitatea discută deja cu reprezentanţii constructorului schimbarea rapidă a gazonului", se mai arată în comunicat.

4. Federaţia a dormit. Deşi existau semnale de mai mult timp că gazonul nu este în regulă, cei de la federaţie au stat cu mâinile în sân. Ieri, la o zi după consumarea dezas­trului, la sediul FRF a avut loc o şedinţă pe această temă, la care au participat membri ai UEFA şi reprezentanţii constructorului.

image



Oprişan are cinci angajaţi

De-a lungul timpului, firma lui Adrian Oprişan a pus mâna pe mai multe contracte generoase, ocupându-se de montarea gazonului pe stadioanele din Constanţa, Piteşti sau Giuleşti. În 2003, firma lui Oprişan a fost responsabilă pentru dezastrul de la Stadionul „Naţional", când meciul România - Danemarca s-a jucat printre dune de nisip. Astfel, este a doua oară când fratele baronului de Vrancea, Marian Oprişan, distruge gazonul de pe cel mai mare stadion al României. Firma Gama Verde a avut o cifră de afaceri de 260.000 de euro în 2010 şi cinci angajaţi.

Pregătiţi pentru finala Ligii Europa din 2012!

În comunicatul trimis ieri de Primărie există şi o explicaţie penibilă din partea „constructorului şi firmei care s-au ocupat de montarea gazonului", adică Max Boegl, respectiv Gama Verde. Concret, se spune că gazonul era gata pentru meciul România - Argentina, care ar fi trebuit să se joace pe 10 august, dar ar fi avut suficient timp de fixare abia pentru finala Ligii Europa din 2012!

„Rulourile de iarbă au fost montate în luna iulie, iar terenul de joc era pregătit încă din data de 10 august pentru desfăşurarea meciului România - Argentina.  Acest stadion a fost realizat în vederea desfăşurării finalei Ligii Europa din 2012, perioadă în care gazonul ar fi avut suficient timp de fixare. Este important de menţionat că gazonul necesită timp pentru maturizare. După această dată (10 august), temperaturile extrem de ridicate, dar şi lipsa precipitaţiilor nu au permis o dezvoltare corespunzătoare a rădăcinilor, astfel încât să se asigure o legătură puternică între ruloul de iarbă şi suport", se spune în comunicat.

image



Se joacă şi Steaua - Schalke tot pe tăpşan?

Veşti proaste pentru echipele româneşti angrenate în cupele europene. Cel mai probabil, gazonul de pe „Arena Naţională" nu va fi înlocuit prea curând. Asta şi pentru că oficialii Stelei, Oţelului şi Rapidului nu s-au pus încă de acord asupra acestei probleme.

Ba, mai mult, conducătorii celor trei cluburi au păreri total diferite despre cum ar trebui procedat. George Copos vrea schimbarea lui imediată. „Terenul arată ca o cultură de cartofi. Rapid joacă aici doar dacă se schimbă gazonul. Dacă primarul Oprescu ne lasă, în patru zile punem altul pentru că noi suntem oameni de fotbal şi ştim ce trebuie făcut. Suntem de acord să împărţim cheltuielile cu Steaua şi cu Oţelul", a explicat finanţatorul din Giuleşti.

Totuşi, Marius Stan nici nu vrea să audă de această idee. „Oţelul nu va da niciun leu. Ar fi bani aruncaţi pe fereastră. Singura soluţie e ca nimeni să nu joace pe acest stadion vreme de două luni, pentru a se prinde cât de cât. Sunt dispus să pariez cei 40.000 de euro pe care ar trebui să îi plătim pe gazonul nou că terenul va arăta la fel de prost după Steaua - Schalke", a declarat directorul general al gălăţenilor.

Gigi Becali s-a lăudat că rezolvă problema

image

Steaua este prima echipă din România ce va juca următorul meci pe „Arena Naţională“. Aseară, Becali a dat asigurări că până la partida cu Schalke, de la 15 septembrie, stadionul va avea un gazon nou, adus din Olanda. „Am luat legătura cu cea mai tare firmă din domeniu. Am trimis acum un avion
să-l aducă pe patronul acestei firme din Olanda, care se ocupă de 15 ani de astfel de lucruri. Am mână liberă de la primarul Oprescu. Apoi, ne compensăm cu chiria. Totul costă 200.000 de euro, plus 20.000 de euro avionul. Să vedem acum cine mai plăteşte“, a spus Becali, referindu-se la cei de la Rapid şi cei de la Oţelul .

George Copos a promis că va contribui şi el la schimbarea cât mai rapidă gazonului. „Terenul arată ca o cultură de cartofi. Rapid joacă aici doar dacă se schimbă gazonul. Dacă primarul Oprescu ne lasă, în patru zile punem altul pentru că noi suntem oameni de fotbal şi ştim ce trebuie făcut. Suntem de acord să împărţim cheltuielile cu Steaua şi Oţelul“, a explicat finanţatorul din Giuleşti.

Marius Stan vrea la Cluj!

Totuşi, Marius Stan nici nu vrea să audă de această idee. „Oţelul nu va da niciun leu. Ar fi bani aruncaţi pe fereastră. Singura soluţie e ca nimeni să nu joace pe acest stadion vreme de două luni, pentru a se prinde cât de cât. Sunt dispus să pariez cei 40.000 de euro pe care ar trebui să îi plătim pe gazonul nou că terenul va arăta la fel de prost după Steaua – Schalke“, a declarat directorul general al gălăţenilor.

Mai mult, există şi posibilitatea ca Oţelul să nu joace pe Arena Naţională partidele din Liga Campionilor. Marius Stan a trimis o cerere la UEFA, întrebând dacă se poate ca Oţelul să evolue­ze pe noua arenă din Cluj! Totuşi, acest stadion nu va fi gata cel puţin până la partida gălăţenilor cu Benfica.



Ziarele din Hexagon desfiinţează gazonul

- L' Equipe: „Naţional Arena este un adevărat paradox. Cum poate o construcţie de o asemenea anvergură să aibă un gazon atât de prost? Dar câmpul de cartofi pe care au evoluat francezii nu poate explica întru totul greşelile tehnice."

- France Football: „Pe un teren nedemn pentru o partidă internaţională de acest nivel, Franţa n-a putut mai mult de o remiză cu România. Gazonul s-a dislocat şi a devenit realmente imposibil."

- Le Monde: „Actorii acestei parodii de meci internaţional s-au prins într-un joc în care fiecare schimbare de direcţie, alunecare, transforma iarba într-un grotesc câmp de cartofi. Sub crampoanele jucătorilor, gazonul s-a rupt."

- Ouest France: „Factorul care a stricat jocul a fost gazonul, unul devenit pe alocuri impracticabil şi transformat într-un teren minat. Gazonul a fost catastrofal, impropriu pentru o astfel de partidă."

"Sper ca terenul să fie bun la meciul cu Belarus. Pentru francezi a fost mai uşor, pentru că ei au o forţă fizică mai mare."
Victor Piţurcă
selecţioner România

"Nu ştim 100 la sută dacă vom juca cu Steaua aici. Eu sper să nu, dacă rămâne gazonul în această stare."
Ciprian Tătăruşanu
portar România

"Gazonul a fost catastrofal şi a fost greu să ne găsim pe teren. A fost dificil să pasăm pe un astfel de teren."
Yann M'Vila
mijlocaş Franţa

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite