Argentina ne-a tratat cu fundul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia de la Buenos Aires a anulat, ieri, amicalul cu România, chiar dacă exista un contract prin care trebuia să participe la inaugurarea Stadionului „Naţional Arena“. Mircea Sandu le-a achitat deja „pumelor” două tranşe din suma de 900.000 de euro, bani pentru care s-a parafat meciul, în octombrie 2010.

Visul de a-l vedea pe Messi la Bucureşti s-a năruit! Starul argentinian şi naţionala lui nu vor mai veni în România pentru amicalul cu echipa lui Piţurcă, care fusese programat pentru data de 10 august. Astfel, ultimele evenimente din sânul reprezentativei „pumelor" ne-au afectat şi pe noi. Argentina a părăsit prematur Copa America, o competiţie organizată pe teren propriu, iar, luni seară, selecţionerul Sergio Batista a fost demis.

Ieri-dimineaţă, federaţia de la Buenos Aires a anunţat că anulează amicalul cu tricolorii. Vestea a căzut ca un trăsnet pentru Mircea Sandu şi stafful său, întrucât FRF a vândut deja o bună parte din biletele pentru evenimentul care ar fi trebuit să însemne inaugurarea Stadionului „Naţional Arena". Totuşi, „Naşul" nu vrea să lase lucrurile nerezolvate.

Contractul nu era „beton"

România şi Argentina au bătut palma pentru un amical în octombrie 2010, contra sumei de 1.220.000 de dolari, aproximativ 900.000 de euro. Din aceşi bani, Sandu a achitat două tranşe (la 1 ianuarie şi 1 aprilie), ultima fiind programată pentru după meci. „Mai urmau ca şi costuri 200.000 de euro, biletele de avion, şi 50.000 de euro, costul sejurului lor", a explicat bossul FRF.

În contractul dintre cele două federaţii se stipula clar că „pumele" trebuie să vină la Bucureşti cu vedetele Messi, Mascherano (ambii Barcelona), Tevez (Manchester City) şi Higuain (Real Madrid), în caz contrar, urmând a primi mai puţini bani. Totuşi, Sandu a uitat să adauge o clauză care să-l protejeze dacă Argentina nu poate veni deloc. „Naşul" vrea însă să formuleze o plângere către FIFA în această problemă şi să ceară daune materiale. „Nu doar două milioane de euro, ci mai mult", a afirmat preşedintele FRF.

Nu e Messi, e Gourcuff

Puşi în faţa faptului împlinit, oficialii de la Casa Fotbalului au pornit în căutarea unui adversar pentru data de 10 august, când se dorea totuşi să fie inaugurat „Naţional Arena". O variantă ar fi fost Portugalia, naţionala lui Cristiano Ronaldo, care avea perfectat deja un test pentru acea dată, în compania Luxemburgului.

Adversarii noştri din grupa de calificare la Euro 2012 au precizat că nu doresc să renunţe la meciul cu Portugalia, indiferent de ce sumă le-am oferi noi, ca despăgubire, aşa că a căzut şi această posibilitate. Din această cauză, arena de 55.000 de locuri va fi „deschisă" cel mai probabil pe data de 6 septembrie, când jucăm oficial cu Franţa, în preliminarii.

Următorul amical, în februarie 2012

În afara datei de 10 august, în calendarul FIFA mai sunt doar două zile libere în acest an, 11 şi 15 noiembrie. Ele sunt programate însă pentru partidele de baraj în vederea calificării la Euro 2012, unde teoretic mai poate ajunge şi România. Următoarea dată liberă este la 29 februarie, când avem deja programat un amical cu Uruguay, la Bucureşti.

"Poate e mai bine aşa, că s-a anulat amicalul. În situaţia în care suntem cu echipa naţională, cine ştie ce se întâmpla. Asta e dovada cum ne apreciază lumea în fotbalul mare."
Dorinel Munteanu
antrenor Oţelul Galaţi

Piţurcă ţine de calendarul lui

Chiar dacă nu ştie, deocamdată, ce adversar va întâlni pe data de 10 august sau dacă va întâlni totuşi unul, Victor Piţurcă nu renunţă la programul lui de pregătire. Selecţionerul a stabilit reunirea lotului pentru data de 1 august şi i-a anunţat pe jucători să se prezinte la convocare. El a şi anunţat stranierii pentru posibilul meci de la 10 august: Săpunaru (FC Porto), Tamaş (WBA), Şt. Radu (Lazio), D. Goian (Glasgow Rangers), Raţ (Şahtior Donetk), Cociş (Rostov), Lazăr (PAOK Salonic), Mutu (Cesena) şi Mazilu (Arsenal Kiev).

„Lei" în loc de „pume"?

După ce şi varianta fantezistă a lui Mircea Sandu cu Portugalia a picat, oficialii FRF au primit un semn neaşteptat tocmai din Africa. Naţionala lui Eto'o şi-a exprimat interesul pentru a disputa un amical cu România, federaţia de la Bucureşti urmând a da un răspuns. Iată echipele care n-au încă programat niciun amical la 10 august:

- Europa: Andorra şi San Marino
- America de Sud: Columbia, Ecuador
- Asia: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar
- Africa: Camerun, Tunisia, Algeria

Ce meciuri mai dispută tricolorii în acest an:
2 septembrie Luxemburg - ROMÂNIA
6 septembrie ROMÂNIA - Franţa
7 octombrie ROMÂNIA - Belarus
11 octombrie Albania - ROMÂNIA

„Blestemul ţiganilor"

Conform presei argentiniene, mai mulţi fotbalişti ai naţionalei sud-americane au solicitat ca amicalul cu tricolorii să nu mai aibă loc, invocând diverse motive cum ar fi vacanţa. Mai mult, preşedintele federaţiei, Julio Grondona, n-a dorit să trimită o echipă improvizată la Bucureşti, condusă de un selecţioner interimar. Şi, oricum, şi cei de la FRF n-ar fi acceptat această soluţie de compromis. Mass-media din Argentina ne-a şi ironizat însă. Sub titlul „Blestemul ţiganilor", cotidianul „Ole" ne-a criticat pentru faptul că vrem să cerem daune pentru anularea partidei de la 10 august: „Nu le e îndeajuns că ne-au scos de la Campionatul Mondial din 1994, acum vor să ne şi stoarcă de bani". Ulterior, publicaţia a schimbat titlul în „Ca-n '94". Au fost şi reacţii împotriva federaţiei de la Buenos Aires. „O altă ruşine pentru fotbalul argentinian", a replicat sec site-ul infobae.com.

Returnarea banilor, haos total

Constantin Radu, Robert Helbet

Mircea Sandu dă garanţii că suporterii care au cumpărat bilete la meciul România - Argentina îşi vor reprimi integral banii înapoi sau vor intra pe „Arena Naţională" pe 6 septembrie, la meciul cu Franţa. FRF şi-a îngrăşat rapid conturile din vânzarea tichetelor pentru amicalul de lux cu trupa lui Messi, după ce, până ieri, fanii achiziţionaseră deja 40.000 de bilete din totalul celor 45.000 puse la dispoziţie. Restul de 10.000 de bilete au fost livrate, potrivit lui Sandu, „familiei fotbalului"! În conturile federaţiei de la Bucureşti suma strânsă a ajuns la aproximativ 1,3 milioane de euro din vânzarea acestor bilete. Numai că, anularea meciului cu Argentina le dă organizatorilor toate planurile peste cap.

Organizatorii oricum au promis că stadionul va fi gata până la 10 august   Foto: Petrică Tănase



Mircea Sandu a încercat să-i liniştească totuşi pe fani: „Cine vrea să păstreze biletele pentru meciul cu Franţa, e foarte bine. Dacă nu, se returnează tichetul şi fanii primesc banii înapoi, cu tot cu taxe şi comisioane", a spus şeful FRF. Firmele care s-au ocupat însă de distribuirea biletelor îl contrazic pe Sandu şi spun că nu sunt dispuse să returneze şi taxele de curierat, ci doar banii pe bilet. „Nu vor fi restituite preţul livrării biletului şi alte taxe asociate cu comanda biletului", ne-a spus un reprezentant al site-ului www.biletefotbalonline.ro, în timp ce celelalte trei site-uri au evitat să dea un răspuns concret.

image



Taxele ajung la 325.000 de euro!

Pentru un bilet de 50 de lei (peluze) sau 700 de lei (VIP), fiecare fan a fost nevoit să plătească suplimentar o taxă de 18 lei. Apoi pe lângă aceşti bani, firmele care au comercializat online biletele au mai adăugat şi alte taxe, cum ar fi cele de procesare sau rezervare, adică 5%, res­pectiv 2,5% din suma iniţială a biletului.

Cum trebuie să procedeze fanii

Rezultă astfel că, din vânzarea biletelor, cele patru firme au strâns 325.000 de euro! FRF însă încearcă să scape de plata acestor bani: „Noi le-am lăsat pe firme să-şi stabilească singure comisioanele, n-ar trebui să plătim noi aceşti bani către suporteri", anunţau ieri federalii. Până să afle concret dacă‑şi vor primi integral banii înapoi, acest aspect urmând a fi clarificat zilele viitoare de către FRF şi cele patru firme specializate, suporterii mai au de trecut şi alte bariere. Trebuie să returneze biletele achiziţionate prin poştă firmelor de la care le-au cumpărat, acţiune ce presupune alte cheltuieli, sau să se prezinte la sediul acestora. Banii vor fi restituiţi în cont sau pe card, dar probabil procedeul va dura aproximativ 10 zile.

Steaua şi Rapid, afectate de amânare

image

Stadionul din Piatra Neamţ, soluţia salvatoare   Foto: Adevărul



Anularea amicalului cu Argentina a dus implicit la amânarea datei la care noul stadion din Bucureşti va fi inaugurat. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a spus că, cel mai probabil, va fi ales meciul cu Franţa, din preliminariile lui Euro 2012, programat la 6 septembrie, pentru „botezul" noii arene de 55.000 de locuri. „Asta înseamnă că nicio altă echipă nu va juca vreun meci aici înainte de inaugurarea arenei", a completat Mircea Sandu.

Decizia le dă planurile peste cap şi celor două echipe bucureştene, Steaua şi Rapid, care aveau programat să se folosească de „Arena Naţională" încă din luna august. Roş-albaştrii îşi doreau ca din etapa a cincea a Ligii I, când vor juca cu FCM Târgu-Mureş, să se mute în „casă nouă" şi tot acolo să dispute şi meciul din play-off-ul Ligii Europa (18/25 august). În aceste condiţii, fosta trupă din Ghencea îşi va disputa, probabil, meciul din campionat tot la Constanţa, iar cel din Europa la Buzău.

Giuleştenii vor rămâne în Regie

În aceeaşi situaţie se află şi Rapid. Giuleştenii intenţionau ca din etapa a 4-a să joace pe noul stadion, în contextul în care Ministerul Transporturilor le-a interzis să mai folosească stadionul de lângă Grant, din cauza unei datorii! „O să jucăm în Piaţa Universităţii", a reacţionat, ironic, patronul alb-vişiniilor. În contextul în care nu vor ajunge la un acord cu Ministerul Transporturilor, Rapid va juca până în septembrie tot în „Regie", arenă pe care au trecut-o deja în acte la LPF, şi unde au evoluat deja în prima etapă!

În ceea ce priveşte meciul din play-off-ul Ligii Europa, elevii lui Răzvan Lucescu vor evolua la Piatra Neamţ.

"O să jucăm în Piaţa Universităţii dacă pe «Arena Naţională» nu avem voie."
George Copos
finanţator Rapid

Şi românii şi-au bătut joc de alţii

Amir Kiarash

După ce argentinienii au anulat, brusc, întâlnirea cu tricolorii, Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu s-au grăbit să taxeze gestul sud-americanilor. „Noi niciodată n-am fi făcut aşa ceva. Acest episod e o adevărată lovitură de imagine pentru argentinieni", au spus cei doi federali. „Naşul" şi „Kaiserul" au uitat însă că, în trecut, au procedat exact la fel. Şi nu o dată! Primul episod în care FRF a dat peste cap planurile unei alte federaţii s-a petrecut în 2005. Atunci, Sandu şi compania au semnat un contract prin care s-au angajat să participe la un turneu amical în Iran. La „LG Cup" ar fi trebuit să joace, alături de gazde, Togo şi Paraguay, cele trei ţări fiind calificate la Mondialul din 2006.

Organizatorii au primit însă o lovitură cu o săptămână înainte de startul competiţiei ce a avut loc la Teheran. Românii au anunţat că nu mai pot onora prezenţa la „LG Cup"! Motivul? Ministrul de Externe la vremea respectivă, Mihai-Răzvan Ungureanu, i-a „sfătuit" pe cei de la FRF că ar fi bine să nu facă deplasarea în Iran din cauza unor declaraţii ale lui Mahmoud Ahmadinejad la adresa Israelului! Astfel, pe lângă faptul că a dat dovadă de neseriozitate, FRF a ignorat şi recomandările de la FIFA, care interzice imixtiunea politicului în sport.

Tricolorii n-au vrut în Oman

Un episod similar s-a petrecut în decembrie 2008. Atunci, România ar fi trebuit să joace într-un alt turneu amical, în Oman, alături de Iran, Ecuador şi China. Totul a căzut pe ultima sută de metri, în ciuda faptului că românii confirmaseră prezenţa la turneu. Motivul? Jucătorii l-au rugat pe Victor Piţurcă să renunţe la această acţiune pentru a nu le strica vacanţa de iarnă!

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite