Aproape ca scor, departe ca fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neymar (în galben) a fost principalul pericol pentru Bourceanu, Papp şi ceilalţi tricolori în meciul de la Sao Paolo
Neymar (în galben) a fost principalul pericol pentru Bourceanu, Papp şi ceilalţi tricolori în meciul de la Sao Paolo

România a pierdut doar cu 1-0 în faţa cvintuplei campioane mondiale, dar sud-americanii au dat senzaţia că puteau marca mai mult. Fred a marcat singurul gol al meciului în care România a opus Braziliei o echipă experimentală, în care Marica a fost singurul „stranier“.

La  Sao Paolo a fost ieri o zi extrem de ciudată. După 28 de grade la amiază, în plină iarnă tropicală, spre seară s-a pornit o furtună cum n-am văzut niciodată. Palmierii efectiv erau daţi de pământ şi ploua cu găleata, dar cu o găleată mare de tot. „E furtună de tip amazonian. Se întâmplă des aici", mi-a explicat un localnic, tot el asigurându-mă că până la ora meciului Brazilia-România (21.50 ora locală) vremea îşi va reveni. „E retragerea lui Ronaldo. Un idol ca el nu poate pleca printre bălţi de pe gazon", mai spune brazilianul.

Fanii i-au făcut imn lui ronaldo

Deşi originar din Rio de Janeiro, Ronaldo e mai popular la Sao Paolo, unde de altfel locuieşte acum şi unde şi-a încheiat cariera la echipa de club, Corinthians evoluând chiar pe stadionul care a găzduit meciul cu România. Din respect pentru el, ieri în oraş, suporterii au cântat ore în şir un imn dedicat lui, cu refrenul „Ronaldo,  Il Fenomeno". Speriaţi de furtună, românii au plecat mai devreme de la hotel, temându-se de traficul infernal, dar cu ajutorul motocicletelor care au escortat autocarul n-au fost probleme şi Ciprina, Papa, Saramateanu, pociţi aşa de crainicul stadionului căruia i se păreau imposibile numele alor noştri, au putut intra la timp la încălzire. Au fost miraţi să vadă că stadionul nu e plin, aproape jumătate din tribuna 1, acolo unde biletul a depăşit 300 de dolari, rămânând goală.

Meciul a început aşa cum ne aşteptam toţi, cu Brazilia în jumătatea noastră de teren, forţând un gol pe care să i-l dedice lui Ronaldo. Neymar, puştiul-minune de la Santos, socotit noul star al selecao, l-a învârtit de câteva ori pe Gardoş, Robinho s-a jucat prin careu, Jadson putea primi penalty, fiind faultat pe linia careului mare, şi după alte câteva minute în care brazilienii păreau că-şi arată talentele pe pielea tricolorilor, Fred a deschis scorul, după o fază începută de Maicon. Fostul atacant de la Lyon, acum revenit în ţară la Fluminense, a celebrat cum o făcea Ronaldo, arătând cu degetul spre banca de rezerve, având în spate toată echipa. Replica României într-un meci în care parcă am fost chemaţi ca şi cobai, a însemnat o bară din lovitură liberă a lui Gabi Mureşan şi nişte acţiuni purtate în special pe flancuri de Torje şi Sânmărtean şi o pătrundere în careu a lui Surdu, care a întârziat şutul şi a fost blocat.

Mureşan, remarcatul tricolorilor

Pacaembu Arena a luat foc în minutul 30, cînd de la vestiar a ieşit Il Fenomeno. „Grăsuţul", acum chiar Grăsan, a fost întâmpinat cu urale, mii de bliţuri declanşându-se la intrarea lui pe teren. I-a luat locul lui Fred, cel care înscrisese pentru el, şi s-a postat cuminte între Gardoş şi Papp, stând mai mult în ofsaid, sub privire îngăduitoare ale asistentului. Colegii au început să-l caute cu baloane, dar kilogramele în plus nu l-au ajutat să marcheze, deşi a avut trei ocazii la poarta lui Tătăruşanu, portarul Stelei văzându-se trădat de o apărare buimacă, care parcă privea fascinată retragerea celui care a fost ani la rând cel mai bun fotbalist al planetei. Deşi promisese că va înscrie, Ronaldo a ieşit din scenă fără gol, dar şi-a luat ca amintire mingea de joc.

Cu Ronaldo devenit istorie şi Nilmar în locul lui de la pauză, Brazilia şi-a adus aminte că se pregăteşte pentru Copa America şi a înclinat din nou terenul către poarta lui Tătăruşanu. Sud-americanii au dansat prin apărarea noastră, dar o bicicletă, un călcâi sau un dribling în plus au ţinut scorul mic, spre iritarea fanilor selecao, care visau un scor fluviu cu România. Şi în semn de protest, sau poate de frig, prin minutul 75 lumea a început să plece de la stadion, iar câteva momente mai târziu pentru a-şi umili favoriţii, tribuna a însoţit cu ole-uri o serie de pase corecte ale jucătorilor noştri, din rândul cărora cel mai bine a jucat Gabi Mureşan.

Aşa s-a încheiat Brazilia-România, o dispută pe care generaţia lui Hagi n-a avut şansa de a juca, de care cea a lui Mutu şi-a bătut joc, preferând vacanţa la plajă, iar la care naţionala lui Râpă, Papp, Gardoş ori Alexe a venit ca mielul la tăiere. Poate însă va începe un nou drum, tocmai de aici, din Brazilia, ţara celui mai frumos fotbal.

Fred şi-a câştigat locul pentru Copa America cu golul împotriva României



Reuşita împotriva României i-a asigurat lui Fred, atacantul formaţiei Fluminense, locul în lotul Braziliei pentru Copa America, întrecere ce va debuta pe 21 iunie în Argentina. Din jucătorii convocaţi de selecţionerul Menezes lipsesc starurile Kaka şi Ronaldinho, în timp ce starul lui Milan, Alexandre Pato, a fost chemat chiar dacă nu e complet refăcut după o accidentare.

24,8 ani e media de vârstă a titularilor României din meciul cu Brazilia, cea mai scăzută din ultimii ani.

Statistica meciului
- Şuturi: 16-4
- Pe poartă: 8-2
- Ocazii mari: 7-1
- Cornere: 8-2

1-0

Brazilia:  Victor - Maicon, Lucio (Luizao 71), David Luis, Andre Santos - Elias, Sandro (Lucas 60), Fred (Ronaldo 30, Nilmar 45) - Robinho (Lucas da Silva 66), Neymar (Thiago Neves 77), Fabio. Antrenor: Mano Menezes.

România: Tătăruşanu (Pantilimon 67) - Râpă, Papp, Gardoş, Latovlevici - Torje, Bourceanu (Giurgiu 66), Mureşan (Alexa 80), Sânmărtean (Alexe 53) - Surdu (Tănase 45), Marica (Zicu 73). Antrenor: Ştefan Iovan

Goluri: Fred 21
Stadionul „Pacaembu" (Sao Paulo): 30.000
Arbitru: Sergio Pezzota (Argentina)

Mureşan şi Alexa, căpitani de rezervă

În lipsa lui Mutu, Raţ sau Tamaş, căpitanul naţionalei noastre a fost Marica. În momentul în care a fost schimbat cu Zicu, atacantul i-a cedat banderola mijlocaşului lui CFR Cluj, Gabi Mureşan. Acesta a fost înlocuit pe final cu Alexa, care a preluat totodată şi banderola.

Maicon l-ar fi vrut pe Chivu

Fostul căpitan al naţionalei României, Cristi Chivu, a avut doi colegi de la Inter pe gazon, pe Lucio şi pe Maicon. Acesta din urmă a declarat că şi l-ar fi dorit pe Cristi adversar aseară. „Ştiu că s-a retras de la naţională, dar cred că mai putea juca. Păcat că nu e aici", a spus Maicon.

Televiziunea braziliană l-a trecut pe Răzvan Lucescu drept antrenorul României

Dacă înaintea meciului, sud-americanii au introdus doi bosniaci în lotul naţionalei noastre, şi televiziunea din Sao Paolo a făcut o gafă, trecându-l pe Lucescu jr drept selecţioner.

Tricolorii n-au făcut conferinţă de presă

Dezinteresul afişat de echipa naţională faţă de amicalul de lux cu Brazilia a continuat şi după încheierea disputei. Niciun oficial român nu s-a prezentat la obişnuita conferinţă de presă de la finalul întâlnirii.

Brazilienii, huiduţi de fani

Fanii Braziliei nu au fost mulţumiţi de evoluţia favoriţilor, astfel că i-au huiduit în dese rânduri. Unii suporteri au strigat „ole" la fiecare atingere de balon a românilor, iar alţii au plecat de pe stadionul Pacaembu cu zece minute înainte de final.

30 de români au fost la meci

Tricolorii sunt iubiţi şi la mii de kilometri depărtare de România. O micuţă galerie a încurajat formaţia pregătită de Ştefan Iovan din tribunele stadionului din Sao Paolo pe întreaga durată a partidei.

Giurgiu şi Latovlevici, debutanţi cu Brazilia.

România a abordat meciul cu Brazilia cu o selecţionată formată aproape exclusiv din fotbalişti din campionatul intern. Mai mult, doi dintre jucătorii folosiţi de Ştefan Iovan au bifat primele minute sub tricolor, Latovlevici şi Giurgiu debutând contra Braziliei la prima reprezentativă.

România, în Grupa A la CE Under 19

România va găzdui în această vară Europeanul Under 19 de fotbal. În urma tragerii la sorţi de ieri, care a avut loc la Casa Fotbalului în prezenţa lui Mircea Sandu, România şi-a aflat adversarii. „Tricolorii" mici vor face parte din Grupa A şi vor întâlni Cehia, Grecia şi Rep. Irlanda. Serbia, Turcia, Spania şi Belgia sunt echipele care fac parte din Grupa B.

Torje i-a luat tricoul lui Neymar

La finalul partidei, dinamovistul Torje a făcut tradiţionalul schimb de tricouri cu noua vedetă a Braziliei, Neymar. Totuşi, atacantul sud-american s-a arătat surprins de ideea mijlocaşului român. „Nu-l cunoşteam, dar mi-a plăcut cum a jucat", a mărturisit jucătorul lui Santos.

Dorinel: „Hagi şi Iordănescu, incompatibili"

Antrenorul care a luat titlul cu Oţelul Galaţi, Dorinel Munteanu, nu crede că Hagi şi Iordănescu ar face un cuplu reuşit la naţională în funcţiile de antrenor şi, respectiv, director tehnic. „Sunt antrenori cu idei diferite. Nu ştiu dacă este cea mai bună soluţie ca Hagi şi Iordănescu să lucreze împreună", a spus Dorinel Munteanu.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite