Am intrat, în sfârşit, în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii au umplut până la refuz arena. Au încurajat frenetic naţionala şi s-au comportat civilizat, la fel ca pe marile stadioane ale lumii. În România s-a tot vorbit despre numeroase momente zero. Dar dacă ar fi unul cu adevărat însemnat, acela ar trebui să fie inaugurarea „Arenei Naţionale“.

Românilor le-a fost dor să iasă în stradă pentru prima reprezentativă. Au dovedit asta aseară, chiar fără să ştie cum vor decurge ostilităţile în partida cu Franţa. Şi, poate pentru prima oară în ţară, bărbaţii n-au mai monopolizat un meci de fotbal. Fete de toate vârstele, copii, dar şi oameni care cu siguranţă au văzut multe meciuri pe vechiul „Lia Manoliu" au umplut străzile din jurul stadionului.

Practic, la ora 19.00, cu două ore şi jumătate înainte de primul fluier al lui Webb, traficul era paralizat, iar taximetriştii ajunseseră să refuze comenzile în acea zonă. Totuşi, dacă maşinile s‑au blocat în ambuteiaje, accesul în arenă s-a făcut mai mult decât decent, fără haos, civilizat, occidental. Această atmosferă incredibilă pentru o ţară în care ultraşii rup scaune, dau foc şi se bat s-a menţinut şi în incinta stadionului. Oamenii s-au aşezat liniştiţi la cozile formate la punctele de vânzare de hot-dogi, sucuri şi bere fără alcool, şi-au ocupat cuminţi locurile de pe bilet şi au participat cum au putut la show-ul pregătit.

Un stadion tricolor

Primul moment care i-a ridicat pe fanii naţionalei de pe scaune a fost ieşirea lui Tătăruşanu la obişnuita încălzire, puţin după ora 20.30. La scurt timp şi-au făcut apariţia şi restul titularilor, în uralele spectatorilor. Evident, francezii n-au scăpat de huiduieli şi de fluierături în momentul în care au păşit pe gazon. Tonul scandărilor l-a dat Mitoşeru, însă fanii au adoptat imediat cântecele şi i-au ovaţionat îndelung pe Hagi, Dorinel Munteanu, Bölöni şi Gică Popescu, premiaţi pentru că au depăşit 100 de selecţii la prima reprezentativă.

Inna a participat şi ea la buna dispoziţie a suporterilor, cântând o bucată din celebra melodie a formaţiei Queen, „We are the champions", dar şi două cântece din propriul repertoriu. De departe cel mai emoţionant moment a fost cel al intonării imnurilor. După „Marseilleza" intonată de soprana Alexandra Coman, Marcel Pavel a cântat „Deşteaptă-te, române!", acompaniat de 55.000 de oameni, care au format steagul României din plăcuţe într-o coregrafie superbă, dar şi de fotbaliştii primei reprezentative.

53 de mii de oameni au asistat, aseară, la primul meci jucat pe „Arena Naţională".

Avem stadion, n-avem gazon

La inaugurarea „Arenei Naţionale" n-a curs totuşi numai lapte şi miere. Problema semnalată încă de acum câteva zile le-a dat mari bătăi de cap jucătorilor celor două echipe. După doar zece minute, gazonul a cedat, prezentându-se pe întreaga durată a partidei de la rău la de‑a dreptul lamentabil.

Gazonul a cedat la fiecare intrare energică   Foto: Petrică Tănase



Construcţia arenei e de vină

Brazdele au sărit la mai toate alunecările sau duelurile în care crampoanele fotbaliştilor s-au înfipt mai bine în iarbă, ajungându-se chiar la uluitorul moment când Luchin a stat să aşeze migălos la loc o bucată desprinsă.

Dincolo de calitatea îndoielnică a gazonului adus din Italia, terenul a cedat şi din alte cauze. „Temperaturile extrem de ridicate, dar şi lipsa precipitaţiilor nu au permis o dezvoltare corespunzătoare a rădăcinilor, astfel încât să se asigure o legătură puternică între ruloul de iarbă şi stratul suport", s-a scuzat primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu.

În fapt, din cauză că stadionul este construit ca o clădire închisă, fără o ventilaţie adecvată, gazonul este înnăbuşit în urma temperaturilor ridicate. Iar cazul stadionului nostru nu este singular. Pe nou construitul Wembley, oficialii englezi au înlocuit iarba de opt ori în doi ani din aceleaşi motive.

Incredibil: titularii au căzut ca „popicele"!

image

Lazăr s-a accidentat în prima repriză   Foto: Petrică Tănase



Nici nu începuse meciul cu Franţa, că Victor Piţurcă a şi avut parte de primele veşti proaste. La momentele de încălzire, Cristi Săpunaru, unul dintre cei mai valoroşi jucători ai noştri, s-a accidentat, fără ca medicii să mai poate face ceva pentru ca fundaşul lui FC Porto să intre pe teren. Piţi a fost nevoit să găsească repede o soluţie, iar primul gând i-a zburat către Srdjan Luchin, de la Dinamo.

Luchin a ajuns din „B" în faţa lui Ribery

De fapt, apărătorul de 25 de ani a apucat doar să efectueze câteva antrenamente cu „câinii", el venind, în realitate, din „B", de la Poli Timişoara. Până la partida de aseară, Luchin mai prinsese o singură dată naţionala, tot cu Piţurcă, în San Marino (1-0 pentru noi). Lui Luchin i-a revenit o misiune dificilă şi anume să-l blocheze pe Ribery, unul dintre cei mai buni mijlocaşi stânga din lume. Chiar dacă postul de bază al jucătorului de origine sârbă e cel de fundaş central, noul dinamovist a mai evoluat ca fundaş dreapta în carieră.

S-a „rupt" şi Lazăr

Luchin l-a mai scăpat din marcaj pe Ribery, a fost timid cu urcările în jumătatea adversă, însă Chiricheş l-a mai ajutat la dublaj. Acci­dentarea lui Săpunaru s-a alăturat celor lui Ştefan Radu şi Galamaz, indisponibili cu multe zile înaintea partidei. Spre finalul primei reprize, românii au avut ghinion şi cu Lazăr, care, până atunci, făcuse un meci fără cusur. În locul elevului lui Bölöni de la PAOK Salonic a intrat Bogdan Stancu.

Telex:

Premii pentru fostele glorii. La iniţiativa UEFA, Mircea Sandu le-a oferit distincţii jucătorilor români care au adunat peste 100 de selecţii în naţională. Lui Hagi (125 de selecţii), Gică Popescu (115), Dorinel Munteanu (134) şi Bölöni (108) le-au fost înmânate diplome şi câte o şapcă.

Numeroase VIP-uri la meci. Personalităţi din lumea fotbalului şi nu numai au asistat la întâlnirea de aseară. Ţiriac, Ilie Năstase, Tăriceanu, Andone, Crin Antonescu, Ponta, Prunea, Copos, Văcăroiu şi Florin Răducioiu au fost la stadion.

S-au „ridicat" şi camerele foto semiprofesioniste. Chiar dacă firma de pază şi FRF au anunţat că numai camerele video profesionale vor fi „deposedate" de la proprietari, spectatorii au avut surpriza să constate că şi aparatele digitale mai puţin performante sunt interzise.

Tineretul a învins cu 2-0 Letonia. Naţionala condusă de Emil Săndoi a obţinut, ieri, o victorie, în grupa preliminară pentru Euro 2013, turneu destinat formaţiilor Under 21. Nicolae Stanciu şi Ţucudean au adus succesul în faţa Letoniei. Deocamdată, după trei partide („dublă cu Kazahstan şi cea de aseară), suntem pe doi în grupă cu cinci puncte. Pe primul loc se află Slovacia cu şase puncte, însă din două jocuri. Câştigătoarea grupei merge direct la Euro, iar locul 2 va intra în alte grupe.

Sergiu Nicolaescu a turnat un film. Marele regizor român a profitat de numărul ridicat de oameni de la stadion pentru a filma câteva secvenţe pentru un nou film al său. Înainte de partidă, Sergiu Nicolaescu şi echipa sa au luat cadre cu spectatorii care intrau în stadion, la tribuna I şi a II-a.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite