Adio, generaţie irosită!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actuala campanie de calificare va fi ultima pentru liderii primei reprezentative din ultimele decenii, Cristian Chivu şi Adrian Mutu. Noul antrenor al naţionalei va trebui să reclădească echipa. Bătălia pentru Mondialele din 2014 ar trebui să înceapă cu fotbalişti precum  Paul Papp, Ionuţ Neagu sau Marius Alexe.

Adrian Mutu şi Cristi Chivu, liderii acestei generaţii, au lăsat deja să se înţeleagă că nu vor participa şi la viitoarea campanie de calificare, pentru Cupa Mondială din 2014.

La ora turneului final, Mutu ar avea 35 de ani, iar Chivu 34, aşa că decizia lor e oarecum firească. Este posibil ca şi alţi jucători, precum Răzvan Raţ, care ar avea 33 de ani în 2014, sau Dorin Goian, care ar ajunge şi el la 34 de ani, să le urmeze exemplul şi să se dedice şi ei exclusiv echipelor de club. Cu siguranţă vor dispărea definitiv din atenţia selecţionerilor şi nume ca Lobonţ (36 de ani în 2014), Apostol (34), Gigel Bucur (34), Alexa (35) sau Maftei (33).

Aproape sigur, noua echipă naţională va fi construită pe scheletul naţionalei de tineret, care a pierdut în ultima clipă calificarea la Euro 2011, după un  baraj cu Anglia, urmând însă să beneficieze în continuare de aportul unor fotbalişti experimentaţi, aşa cum sunt Tamaş, Ştefan Radu, Marica sau Săpunaru.

„Avem deja o strategie pentru Campionatul Mondial din 2014. Încercăm să promovăm foarte mulţi jucători de la tineret, o generaţie foarte bună, tocmai pentru a avea timp să‑şi găsească apetitul pentru turneul final din Brazilia. Nu întâmplător organizăm aceste amicale cu Brazilia, Columbia, Argentina şi Uruguay", a explicat directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu.

„În afara lui Gardoş, Torje şi Râpă, cred eu că şi alţi fotbalişti din acea generaţie, cum ar fi Găman sau Neagu, ar putea fi promovaţi. Cei tineri trebuie încercaţi pe mai multe posturi, pentru că valoarea unui fotbalist creşte odată cu polivalenţa lui. De exemplu, Gardoş a jucat doar ca mijlocaş la închidere la naţionala U21, cu evoluţii apreciate, deşi mi-a mărturisit că înainte nu mai jucase niciodată pe alt post decât cel de fundaş central", a explicat şi antrenorul reprezentativei de tineret, Emil Săndoi. 

„Sunt convins că, dacă ar veni alt antrenor, jumătate dintre aceşti jucători nu ar mai fi convocaţi. E nevoie de un alt selecţioner, trebuie format un nou grup. Dacă Zicu era în teren la Zenica, cel puţin estetic faţa naţionalei se schimba", a explicat şi fostul selecţioner Victor Piţurcă. 

"Vrem, nu vrem, trebuie să schimbăm rândurile. Adi Mutu nu ştiu dacă va mai prinde următoarea calificare, pentru că are o vârstă. La fel şi Cristi Chivu!''
Ionuţ Lupescu
director general FRF

"Sper să fie doar un impuls de moment, Cristi Chivu are doar 31 de ani, mai poate juca la naţională! Din păcate, în ultima vreme l-am văzut obosit, uzat şi puţin blazat.''
Viorel Moldovan

 fost internaţional

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite