10 motive să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În contextul în care Bosnia va fi exclusă din competiţie de UEFA, demisia lui Lucescu jr i-ar putea readuce pe tricolori în cărţile calificării. În vreme ce toată lumea reclamă un joc fără orizont al „tricolorilor“, Răzvan Lucescu insistă că suntem pe drumul cel bun şi ne îndeamnă la patriotism.

„Adevărul" consideră însă că există cel puţin 10 motive întemeiate pentru ca selecţionerul să-şi dea demisia.

1 Lipsă de rezultate

Ultimele trei victorii ale României au fost împotriva unor formaţii „puternice", precum Feroe, Honduras şi Luxemburg. Totul în decurs de un an şi jumătate. În rest, am mai „tăvălit" Lituania, Ungaria şi Polonia, toate cu 1-0, ce-i drept la ele acasă. Bilanţul lui Răzvan e negativ: 6 victorii, 7 egaluri şi 7 înfrângeri. Lipsa rezultatelor ne-a adus în urna a patra valorică, ceea ce ne va oferi o grupă foarte grea de calificare la CM 2014.

2 Selecţie anapoda

Din echipa pe care a trimis-o în teren la primul său meci ca selecţioner, cel cu Lituania din iunie 2009, au supravieţuit doar Raţ şi Marica. Restul s-au pierdut pe parcurs, soluţii gen Mara, Dănciulescu, Coman, Ghioane, Apostol fiind sortite eşecului încă de pe atunci. A întinerit timid şi foarte târziu lotul, singurele câştiguri fiind Pantilimon şi parţial Torje.

„Adevărul“ a prezentat 10 motive ca Victor Piţurcă să demisioneze după 2-3 cu Serbia, din martie 2009

image

3 Sistem învechit

Lucescu a schimbat sistemul de joc al naţionalei, România fiind una dintre puţinele naţionale care joacă acum 1-4-4-2. Asta în situaţia în care toate echipele mari ale lumii, în frunte cu Spania, campioană mondială şi europeană, evoluează în sistemul 1-4-2-3-1, cu un singur vârf împins. Sistemul lui Răzvan face ca echipa să aducă foarte greu mingea în faţa porţii, aşa explicându-se şi numărul mic de goluri pe care le-a reuşit România, doar 22 în 19 meciuri.

4 Dezastru la fazele fixe

În contextul în care fotbalul actual pune mare preţ pe fazele fixe, România a devenit o pâine bună de mâncat tocmai la acest capitol. Jumătate dintre golurile încasate de tricolori, 13 din 26, au venit în urma unor cornere sau lovituri libere. Deşi suntem praf la fazele fixe, Răzvan insistă cu marcajul în zonă în loc să-l impună pe cel om la om.

5 Principii greşitede titularizare

Cazul lui George Florescu este unic în istoria echipei naţionale. Un fotbalist fără echipă şi care în ultimele patru luni n-a jucat niciun meci oficial a fost titular în cel mai important meci al acestei primăveri, cel cu Bosnia. Decizia uimeşte cu atât mai mult cu cât respectivul nu e una dintre vedetele naţionalei, pe care să te bazezi indiferent de situaţie, ci un jucător modest ajuns târziu în circuitul primei reprezentative.   

6 A făcut o echipă fricoasă

„Adevărul“ a prezentat 10 motive în favoarea numirii ca selecţioner a lui Lucescu jr

image

România lui Răzvan Lucescu dă impresia că e o formaţie care intră pe teren pe jumătate învinsă. Jucătorii par lipsiţi de personalitate şi preocupaţi în primul rând să nu greşească şi abia apoi să facă ceva util pentru ei şi echipă. În foarte puţine meciuri, tricolorii au dat senzaţia că pot controla jocul.

7 Trădat de prieteni

La începutul mandatului său, Răzvan a declarat că se bazează pe trio-ul Chivu- Mutu- Rădoi, cei trei fiind locotenenţii săi din teren şi căpitanii echipei. Încrederea totală pe care le-a acordat-o acestora nu i-a fost răsplătită decât de Chivu, Mutu şi Rădoi trădându-l după meciurile cu Serbia şi Franţa, când l-au pus într-o postură penibilă în faţa grupului.

8 Relaţii tensionate cu echipele din ţară

Din pricina selecţiei, dar şi în contextul lipsei de rezultate, selecţionerul şi-a deteriorat relaţii cu aproape toate cluburile din ţară. O parte dintre preşedinţi şi patroni îl critică aspru, în vreme ce restul par mai degrabă a se abţine atunci când vine vorba de activitatea lui ca tehnician al tricolorilor.

9 Nu mai are Susţinerea Naşului

Lucescu jr nu mai e de mult în graţiile lui Mircea Sandu, iar acest lucru nu-i poate aduce decât deservicii dacă insistă să continue şi să nu-şi dea demisia, ştiut fiind că Naşul este cel care controlează din umbră tot ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc.

10 beneficiul Schimbărilor 

Aşa cum venirea lui Răzvan la naţională, după Piţurcă, a adus o creştere de rezultate, primele patru meciuri fiind fără înfrângere, aşa şi schimbarea lui Lucescu poate redresa România. Mai ales că, beneficiind de probabila excludere a Bosniei şi având experienţa unor amicale tari la vară, cu Brazilia, Columbia şi Argentina, la toamnă România ar putea aborda de pe o poziţie de forţă duelurile cu Belarus şi Albania, contracandidatele noastre la locul doi. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite