"Am demonstrat ca se poate face performanta si la 35 de ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maratonista Constantina Dita-Tomescu a fost aleasa, pentru prima oara in cariera, cea mai buna atleta din Romania. Ea isi doreste sa continue sportul de performanta pana la Jocurile Olimpice de la

Maratonista Constantina Dita-Tomescu a fost aleasa, pentru prima oara in cariera, cea mai buna atleta din Romania. Ea isi doreste sa continue sportul de performanta pana la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.
- Cum ai caracteriza anul 2005?
- Faptul ca am fost desemnata atleta anului 2005 demonstreaza ca se pot obtine rezultate si la o varsta inaintata. Am 35 de ani si a fost, intr-adevar, cel mai bun an din intreaga mea cariera. Am cucerit doua medalii de aur la Campionatele Mondiale de semimaraton, la individual si cu echipa, si am mai obtinut un bronz la maraton, la CM de la Helsinki. Anul trecut, dupa Jocurile Olimpice de la Atena, am avut niste discutii cu fostul meu club, Pandurii Targu Jiu, care m-au determinat sa ma transfer la Turnu Severin. Erau nemultumiti, desi le adusesem doua medalii la semimaraton. Probabil ca ma considerau prea batrana. Acum ma bucur ca le-am aratat ca nu stiu ce inseamna sportul de performanta.
- Se castiga bine din atletism?
- Normal ca dupa atatia ani de munca vin si satisfactiile financiare. Nu ma consider un om bogat, pentru ca nu am milioane de dolari, ci doar realizat din punct de vedere material. Maratonul este o proba bine platita. Victoriile iti aduc bani, exista si prime de start sau bonusuri pentru obtinerea anumitor timpi. Anul acesta am castigat 55.000 de dolari pentru locul doi obtinut la maratonul de la Chicago. Pe munca mea am reusit sa-mi cumpar o casa in America, la Boulder, in Colorado, acolo unde stau in pregatire cam sase luni pe an. Exista o adevarata colonie romaneasca, pentru ca acolo mai sunt Lidia Simon, Anuta Catuna si Nuta Olaru.
- Craciunul il faci in Romania sau in State?
- Dupa maratonul de la Chicago, sotul meu, Valeriu, care imi este si antrenor, a ramas in America. I-am spus ca voi face Sarbatorile in tara, dar am cumparat deja bilete de avion pentru mine si pentru Rafael, fiul nostru, asa ca de Craciun vom fi toti trei impreuna. El nu stie nimic, va fi o surpriza. Probabil ca o sa ajungem cateva zile si la Aspen, la schi. Lidia Simon zicea sa petrecem Revelionul impreuna, dar nu am stabilit inca nimic.
- Baiatul iti calca pe urme?
- Face sport, dar nu atletism. Nu am vrut eu asta, pentru ca sporturile individuale cer multe sacrificii. A fost o vreme in care era innebunit dupa fotbal, dar acum joaca baschet. Se spune ca ar fi foarte talentat.
- Ce ti-ai propus pentru la anul?
- Voi avea un program mai lejer, pentru ca obiectivul ramane Campionatul Mondial din 2007. Pe 22 aprilie voi participa la maratonul de la Londra, dupa care vor urma Europenele, la care nu voi alerga decat proba de 10.000 de metri. In fine, in octombrie, voi fi prezenta la maratonul de la Chicago. Daca ma va tine sanatatea, sper sa continui pana la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite