O brichetă aruncă în aer Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile, lipsa de respect, afirmaţiile jignitoare, deficienţele de organizare şi banii Ligii Campionilor sunt elementele care au transformat campionatul nostru de fotbal într-o întrecere

Scandalurile, lipsa de respect, afirmaţiile jignitoare, deficienţele de organizare şi banii Ligii Campionilor
sunt elementele care au transformat campionatul nostru de fotbal într-o întrecere lipsită de credibilitate şi de risc maxim

Fotbalul românesc a devenit un butoi cu pulbere. Fitilul este reprezentat de un loc în grupele Ligii Campionilor.
Potenţialele milioane de euro au inflamat relaţiile între conducătorii de club, care s-au atacat fără menajamente.

Tensiunea s-a transmis fanilor pentru care, şi aşa, un derby reprezintă un război pe viaţă şi pe moarte. După numeroase antecedente, butoiul cu pulbere a explodat joi în Giuleşti, unde partida Rapid - Steaua a fost întreruptă în minutul 73, după ce arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit în cap de o brichetă metalică.

Liga I se află într-o criză fără precedent. Pentru prima oară, un meci de fotbal este întrerupt de arbitru din cauza gesturilor huliganice ale spectatorilor.

În minutul 73 al partidei Rapid - Steaua, arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit în cap de o brichetă aruncată de la tribuna a doua. În ciuda apelurilor la ordine făcute la staţia de amplificare a arenei, obiectele au continuat să cadă în jurul lui Deaconu, motiv pentru care arbitrul a fluierat finalul partidei.

Mureşan vorbeşte de "butoane"

În faţa posibilităţii ca Steaua să câştige la "masa verde" cu scorul de 3-0, Iuliu Mureşan, preşedintele liderului Ligii I, CFR Cluj, continuă acuzele la adresa patronului stelist, Gigi Becali. "Există o tendinţă în fotbalul românesc ca unii spectatori să facă turbulenţe.

Deaconu a luat ieri cea mai gravă decizie. Eu aş fi dat drumul partidei şi aş fi evacuat suporterii. Oricum, Steaua nu cred că mai putea întoarce scorul. În aceste condiţii, echipa din Ghencea ne poate ajunge. Dacă bătea Rapidul, eram 90% campioni.

Este al treilea meci pe care Steaua îl câştigă cu ajutorul arbitrului. Gigi a apăsat toate butoanele. Becali este genul de om care îţi dă azi şi te toarnă peste câţiva ani", a declarat Iuliu Mureşan, care recunoaşte însă că Deaconu este acoperit de regulament: "Avea dreptul să întrerupă partida. Nu ne convine ce s-a întâmplat, dar trebuie să recunoaştem acest lucru. Trebuie să te protejeze cineva de asemenea lucruri. Aşa mă duc eu şi îmi dă şi mie în cap".

Verdictul se dă miercuri

Incidentele de la partida Rapid - Steaua au fost discutate în şedinţa de ieri a Comisiei de Disciplină. Un verdict va fi dat însă săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri. După luarea unei decizii, părţile nemulţumite au posibilitatea de a face apel.

Steaua are şanse să câştige partida la "masa verde" cu scorul de 3-0, după articolul 83 paragraful 5, din Statutul şi regulamentele FRF, ediţie publicată în 2007: "Neexecutarea dispoziţiilor date de arbitru în legătură cu desfăşurarea regulamentară a jocului, înaintea sau în timpul jocului, care are ca efect neînceperea sau nereluarea jocului în termenul regulamentar, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait".

28 de fani, sancţionaţi

Patru suporteri care au aruncat cu obiecte în teren au fost identificaţi de jandarmi şi evacuaţi de pe stadion în pauza meciului de joi şi li se va interzice accesul pe arenele sportive timp de un an, se arată într-un comunicat al jandarmeriei.

În plus, forţele de ordine au mai sancţionat alţi 28 de suporteri cu amenzi contravenţionale de 4.000 de lei, iar o persoană s-a ales cu dosar penal pentru că s-a manifestat violent.

Stewarzii de pe arena din Giuleşti: "Ce să facem, că suntem singuri?!"

Marea problemă a meciului din Giuleşti au reprezentat-o stewarzii, cei desemnaţi să repereze elementele care provoacă violenţe. Ei au datoria, nu jandarmii, de a-i extrage din mulţime şi apoi să-i pună la dispoziţia jandarmilor. Mai mulţi fani ai Rapidului de la tribuna a doua au semnalat că 3-4 spectatori erau recalcitranţi în prima parte şi au cerut să fie potoliţi.

"Ce să facem dacă suntem singuri?", au replicat aceştia. Cristian Costache, directorul de imagine al giuleştenilor, a afirmat ieri că au fost peste 150 de stewarzi la partidă. Persoane prezente la tribuna a doua au confirmat că s-a aruncat cu obiecte în teren, însă niciunul dintre stewarzi n-a intervenit pentru a calma spiritele.

Cum e la noi? Antecedente grave, nicio întrerupere!

Fotbalul românesc nu se află la primul incident de acest fel, însă niciodată nu s-a luat o astfel de măsură. În urmă cu doi ani, tot la un meci în Giuleşti dintre Rapid şi Steaua, suporterii ambelor formaţii au aruncat cu scaune în teren. Arbitrul Alexandru Tudor a fost tentat să suspende partida, dar a intervenit preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, astfel că partida a continuat, încheindu-se cu scorul de 0-0.

În turul acestui campionat, atacantul lui Poli Timişoara, Ionel Ganea, l-a strâns de gât pe arbitrul asistent Dorin Mudura (foto). Deşi tuşierul era vizibil afectat de incident, partida nu a fost oprită.

Chiar partida-tur din acest sezon dintre Steaua şi Rapid a avut parte de un incident similar. Fundaşul rapidist Vladimir Bozovici a fost lovit în cap de un şurub pe stadionul din Ghencea. Partida a fost condusă de acelaşi arbitru Alexandru Deaconu care nu a considerat că este nevoie să suspende meciul.

Cum e la ei? Numeroase suspendări în fotbalul european

În Europa au existat numeroase partide suspendate. În toamna lui 2004, partida de Liga Campionilor AS Roma - Diamo Kiev a fost suspendată la pauză după ce arbitrul Anders Frisk (foto) s-a ales cu capul spart în drum spre vestiare. Ucrainenii au câştigat cu 3-0 la "masa verde".

Fotbalul spaniol a avut parte de două astfel de incidente în acest sezon. Partida Betis Sevilla - FC Sevilla a fost suspendată după ce antrenorul oaspeţilor, Juande Ramos, a fost lovit în cap de o sticlă. Stadionul a fost suspendat trei etape, iar partida s-a reluat ulterior din momentul întreruperii.

Aceeaşi echipă Betis Sevilla a pierdut săptămâna trecută la masa verde meciul cu Athletic Bilbao după ce portarul basc Armando a fost lovit cu o sticlă în cap.

Danemarca a pierdut cu 3-0 meciul cu Suedia din preliminariile Euro 2008, după ce la scorul de 3-3 un suporter danez a intrat pe teren şi l-a agresat pe arbitrul Herbert Fandel, după ce acesta dictase un penalty.

Rednic se decide azi dacă demisionează!

După ce a anunţat înainte de derby că va părăsi Rapidul indiferent de rezultat, antrenorul Mircea Rednic (foto) s-a ţinut de cuvânt după partidă. Foarte afectat de deznodământul neaşteptat al meciului, "Puriul" a anunţat că nu se va mai întoarce la echipă.

"Ăsta a fost ultimul meu meci. Sunt hotărât, se pare că suporterii, duşmanii mei, au câştigat", a declarat ironic Rednic din autocarul Rapidului. Ieri însă, nimeni din conducere nu i-a acceptat demisia, totul rămânând ambiguu. Finanţatorul Rapidului, George Copos, a declarat că nu ştie dacă îl va putea convinge pe Rednic să rămână la echipă. Tehnicianul a precizat că va da un răspuns în cursul zilei de astăzi.

Reacţii

Decizia este regulamentară, urmează sancţiunile. Arbitrajul a fost foarte bun, jucătorii şi-au văzut de joc, dar lipsa de civilizaţie a dus la acest eveniment.
Mircea Sandu, preşedinte FRF

Deaconu ar fi trebuit să întrerupă meciul după ce a primit acea piatră în cap. Nu trebuia să aştepte 3 minute, ci să întrerupă direct jocul. În momentul în care s-a consultat cu observatorul şi s-a întors, iar apoi a căzut bricheta, a dovedit că e fricos.
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva fără ca meciul să se întrerupă. Trebuia însă să existe un asemenea moment în care să se taie în carne vie. Totuşi, cred că cel mai corect ar fi ca acest meci să se rejoace, pornind de la 0-0, evident fără suporteri.
Răzvan Lucescu, antrenor FC Braşov

Am auzit că Deaconu a fost junior la Steaua. Oprirea meciului a fost ceva premeditat. Nu exista niciun motiv ca fanii Rapidului să arunce cu obiecte în teren în acel moment, la 1-0 pentru Rapid. Au fost infiltraţi suporteri ai Stelei.
Constantin Zotta, oficial Rapid

Noi cerem să se respecte regulamentul. Atât, nimic mai mult.
Adrian Ilie, manager Steaua

Fotbalul se află pe un drum presărat cu mult praf de puşcă şi e nevoie doar de o simplă scânteie pentru a exploda. Se va întâmpla mai rău dacă nu se respectă regulamentul.
Marius Stan, preşedinte Oţelul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite