Îi aşteaptă americanii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua campioană a Asiei, Irak, are şanse mari să întâlnească naţionala SUA la Cupa Confederaţiilor din 2009 Irakienii au sărbătorit cu focuri de armă cea mai mare performanţă din

Noua campioană a Asiei, Irak, are şanse mari să întâlnească naţionala SUA la Cupa Confederaţiilor din 2009

Irakienii au sărbătorit cu focuri de armă cea mai mare performanţă din istoria naţionalei de fotbal, câştigarea Cupei Asiei, după 1-0, în finala de duminică, cu Arabia Saudită. Elevii antrenorului brazilian Jorvan Vieira şi-au câştigat astfel dreptul de a participa la Cupa Confederaţiilor, în 2009, unde ar putea juca împotriva SUA.

"Acei eroi au arătat adevărata faţă a Irakului", au strigat suporterii adunaţi pe străzile capitalei Bagdad, după victoria naţionalei împotriva triplei campioane a Asiei, Arabia Saudită, scor 1-0. Un gol reuşit de vedeta şi căpitanul Younis Mahmoud în minutul 72 al finalei i-a scos pe irakieni în stradă, şiiţi, sunniţi şi kurzi deopotrivă. A fost pentru prima dată, din 2003 încoace, când toţi irakienii au reacţionat ca un popor unitar, uitând de scandalurile interne. Se poate spune că, momentan, fotbalul a adus pacea în Irak.

Cotată cu şanse mici la începutul competiţiei, echipa lui Jorvan Vieira a reuşit surpriza şi a câştigat primul său trofeu, într-un moment în care ţara este măcinată de război. De altfel, cel puţin 60 de persoane au fost ucise în timpul celebrării succeselor naţionalei de fotbal.

Cele mai multe victime au fost înregistrate după semifinala câştigată cu Coreea de Sud, când două atentate cu bombă au ucis 60 dintre oamenii adunaţi pe străzile Bagdadului. Un atentat era pregătit şi după finală, însă, conform unui oficial militar irakian, planul teroriştilor a fost dejucat.

Vin americanii?

Fondată în 1948, Federaţia Irakiană de Fotbal (care are şi o competiţie internă, echivalentul Ligii I de la noi, din care fac parte 23 de echipe împărţite în patru grupe: nord, sud şi două din Bagdad, campioana fiind decisă după un play-off) se putea lăuda cu o singură performanţă internaţională până la cea de duminică.

Cu un alt antrenor brazilian, Evaristo do Macedo, Irakul a participat la Campionatul Mondial din 1986, câştigat de Argentina. Asiaticii vor avea şansa să câştige un nou trofeu, în 2009, când vor participa la Cupa Confederaţiilor, găzduită de Africa de Sud.

Interesant e că, la şapte din ultimele opt ediţii ale Cupei Confederaţiilor, campioana Asiei a întâlnit-o în prima rundă pe cea a Americii de Nord. Dacă va fi aşa şi în 2009, vom asista la unul dintre cele mai interesante partide din istoria fotbalului: Irak - America.

O treime din irakieni au nevoie urgentă de ajutor

Circa opt milioane de irakieni - aproape o treime din populaţia ţării - au nevoie de ajutor imediat din cauza crizei umanitare create de război, arată un raport al organizaţiilor de caritate. Potrivit documentului, 15% din irakieni nu îşi permit să mănânce regulat, în timp ce 70% nu au resurse adecvate de apă, procent cu 20% mai mare decât în 2003.

De asemenea, 28% din copii sunt subnutriţi, comparativ cu 19%, înaintea invaziei din 2003. Peste două milioane de oameni - în special femei şi copii - au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, refugiindu-se în Irak sau în statele din jur. Organizaţia Oxfam a solicitat guvernului irakian, ONU şi comunităţii internaţionale să facă mai mult pentru a-i ajuta pe irakieni, în ciuda securităţii precare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite