O profesionistă până la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CSU Metal Galaţi a trecut peste ratarea Cupei şi a câştigat cu 3:0 pe terenul lui Dinamo, în campionat, folosind ca titulară o singură româncă, Nneka Onyejekwe. La 20 de ani, Nneka Onyejekwe are trei titluri de campioană, a participat în Liga Campionilor şi e om de bază la naţională.

„Adevărul Sporturi“: Nneka, ai rămas singura româncă în sextetul de bază al campioanei. Cum vezi noua echipă a Galaţiului în formula actuală?

Nneka Onyejekwe: Este ceva mai greu decât anul trecut. Se ştie că nu poţi forma o nouă echipă într-un timp scurt. Important este să fim unite. Apoi, când ne vom obişnui unele cu celelalte, jocul nostru va arăta altfel. Am pierdut Cupa României, însă acum lucrurile încep să meargă mai bine.

Metal a avut probleme şi din cauză că unele jucătoare au venit mai târziu la echipă? Coordonatoarea Milena Sauderk, de pildă, a câştigat medalia de bronz la Europene cu echipa Poloniei.

Da, aşa este. Şi acesta a fost un motiv pentru care echipa s-a urnit mai greu. Milena a ajuns la Galaţi cu o zi înaintea meciului cu Tomis, din prima etapă a Diviziei A1 (n.a. Metal a pierdut cu 1:3 la Constanţa). Este o jucătoare valoroasă şi se descurcă bine.

Mai este şi Sabina Miclea pe acest post...

Da. Sabi e şi ea foarte tânără. Va face 19 ani în decembrie. Are însă participări în preliminariile campionatului european sau mondial. A evoluat în Liga Campionilor. Şi a avut ocazia să înveţe de la coordonatoare de nivel mondial. Mă refer la Maja Ognjenovic şi Frauke Dirickx. A jucat şi astăzi (n.a. sâmbătă), cu Dinamo.

Metal a pierdut Cupa. Cum vezi lupta pentru titlul de campioană naţională?

Am spus la început că nu cred că va fi o problemă pentru noi să ne apărăm titlurile pe care le-am cucerit în ultimii trei ani. Înfrângerea de la Constanţa nu va conta foarte mult, fiind suferită în prima etapă. S-a văzut şi astăzi că suntem capabile să revenim la nivelul din anii trecuţi.

Jucaţi în Liga Campionilor cu Fakro Muszynianka (Polonia), Zarachie Odintsovo (Rusia) şi Asystel Novara (Italia). Ce şanse aveţi să treceţi de această grupă?

Va fi dificil. La fel cum a fost şi în ediţia trecută. Adversarele sunt puternice. Reprezintă ţări cu un volei mai avansat decât al nostru în acest moment. Sperăm însă să facem o impresie mai bună. Şi - de ce nu? - să reuşim a trece de grupe.

Metal are probleme financiare din cauza crizei economice. Am înţeles că nici Primăria din Galaţi nu mai poate da suma promisă...

Da, este foarte greu. Sunt multe promisiuni... Noi, jucătoarele, încercăm însă să nu ne gândim la bani, ci să ne facem jocul cât mai bine. Vrem să facem performanţă, însă este destul de greu aşa. Norocul meu este că mă sprijină părinţii.

Am văzut că tatăl tău a fost alături de tine.

Vine să mă vadă la meciurile importante. Şi el, şi mama mea. Cu toate că între Zalău, oraşul unde locuiesc, şi Galaţi este distanţă mare. Părinţii sunt fanii mei cei mai mari.

Mai ai timp de altceva în afară de volei?

Nu prea... Sunt şi studentă în anul trei, la educaţie fizică şi sport. Nu ştiu altceva decât loturi, cantonamente, antrenamente şi meciuri. Plus restanţele cu care mă aleg de pe urma convocărilor. Este o perioadă ceva mai dificilă, însă mă descurc eu.

„Băieţii au fost mai mereu ghinionişti în ultimul timp“

Componentă a lotului naţional, Nneka Onyejekwe (a împlinit 20 de ani pe 18 august) s-a referit şi la viitoarea campanie de calificare la Campionatul European din 2011: “Suntem în grupă cu Belgia, Slovenia şi câştigătoarea barajului dintre Danemarca şi Suedia. Avem şanse să revenim la turneul final, mai ales că ţara noastră va organiza şi al doilea turneu de calificare, cel care va fi decisiv. Băieţii, în schimb, vor da peste Italia şi Turcia în ultima fază. Ei au fost mereu ghinionişti în ultimul timp”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite