La un pas de Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La un pas de Mondiale
La un pas de Mondiale

Naţionala masculină a fost pe punctul să învingă Spania, campioana europeană en-titre! Tricolorii au avut 2-1, cedând cu 13-15 în „decisiv“. Începută din momentul numirii lui Stelian Moculescu ca antrenor, ascensiunea voleibaliştilor tricolori a fost dovedită şi la Kragujevac.

Meci dramatic sâmbătă, la Kragujevac. Condusă de căpitanul Bogdan Olteanu, echipa masculină de volei a României a fost pe punctul de a furniza o mare supriză. Tricolorii au condus cu 2-1 la seturi Spania, fiind învinşi cu mare dificultate de formaţia care deţine titlul continental.

Retrogradată în jurul poziţiei 80 în lume, în ultimii ani, echipa României nu era creditată cu mari şanse înaintea turneului din Serbia contând pentru ultima fază a preliminariilor Campionatului Mondial de anul viitor. Însăşi prezenţa ei în lupta pentru calificare a fost socotită de mulţi ca fiind o surpriză, tricolorii câştigând turneul din Austria, în ianuarie, iar apoi clasându-se pe locul 2 în Portugalia.

Au salvat două mingi de meci

Cu Stelian Moculescu pe bancă, Adrian Gontariu, Radu Began, Sergiu Stancu şi ai lor colegi au căpătat însă încredere în forţele lor, autodepăşindu-se în acest an. În primul meci al turneului de la Kragujevac, ei au cedat în faţa Serbiei  – 1:3 (-17, -15, 22, -18)   – , însă adversara, pe lângă faptul că a evoluat în faţa a peste 3.000 de suporteri, este şi una dintre forţele voleiului la această oră - recent s-a clasat pe locul 2 în Liga Mondială, după Brazilia.

Sâmbătă, în a doua zi a turneului, echipa noastră a ţinut în şah Spania. După un prim set pierdut la o diferenţă clară (17-25), românii au răsturnat situaţia (25-23, 25-21), fiind la un pas de Mondiale... Ei au ţinut aproape de adversari şi în setul 4, pe finalul căruia cele două echipe au alternat la conducere. Mai experimentaţi, ibericii s-au impus cu 27-25, iar apoi au controlat setul decisiv (15-13). De remarcat că tricolorii au salvat două mingi de meci, revenind de la 11-14 la 13-14.

Erorile decisive sunt tot mai rare

În partida cu ibericii, Moculescu a folosit ca titulari următorii jucători: Bartha (1 punct) - Began (8p), Olteanu (27p), Voinea (12p), Gontariu (20p), Stancu (9p) - Feher (libero). Au mai jucat: Badea, Lică, Laza. Românii au punctat din atac (57 puncte), blocaj (12p), serviciu (8) şi pe erorile adverse (28). Este de remarcat şi faptul că echipa noastră a comis un număr mult mai mic de greşeli decisive, spaniolii reuşind astfel doar 16 puncte.

Aseară, după închiderea ediţiei, România a disputat un meci pentru onoare cu Estonia. Cu două victorii în tot atâtea meciuri, Serbia şi Spania au obţinut calificarea la turneul final al CM care va avea loc anul viitor, în Italia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite