Stelian Moculescu şi-a învins a doua iubire!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala masculină a României a debutat în Liga Europeană cu o victorie împotriva Germaniei, scor 3-2. După treizeci de ani în care a scris istorie în voleiul german, Stelian Moculescu a condus magistral România către o victorie de prestigiu chiar în faţa „panzerelor“.

Adevărul Sporturi: Cât de importantă este victoria împotriva Germaniei pentru dumneavoastră?

Stelian Moculescu: Sunt fericit, asta este clar. Este un sentiment aparte şi pentru mine, o parte din viaţa mea se află încă în Germania. Cred însă că rezultatul este mai important pentru băieţi deorece este un succes de prestigiu pentru cariera lor.
Aţi părut destul de emoţionat pe margine...

E şi normal. Sunt implicat direct în tot ceea ce se întâmplă şi nu pot sta pe bancă ca şi cum aş fi un spectator neutru. Trebuie să-i ţin pe băieţi concentraţi non stop la ceea ce au de făcut pentru că avem încă momente de joc în care suntem foarte incostanţi.

Se poate spune că merităm să mergem la turneele finale în contextul în care am învins o formaţie obişnuită să participe în fazele superioare ale competiţiilor internaţionale?

Trebuie să fim cinstiţi şi să recunoaştem că nemţii au venit totuşi cu echipa a doua la Constanţa şi nu au folosit opt titulari obişnuiţi. Nu e bine să începem să ne gândim aşa departe pentru că ne putem fura singuri căciula. Să visezi este însă frumos şi nu strică nimănui.

Vom juca împotriva Serbiei, Spaniei şi Estoniei pentru calificarea la Campionatul Mondial. Cum caracterizaţi această grupă?

Grea şi frumoasă în acelaşi timp. Serbia este fostă campioană olimpică, spaniolii sunt campioni europeni en-titre şi mergem acolo să învăţăm volei. Ne vom bate cu Estonia pentru locul trei deoarece este o formaţie de nivelul nostru, în rest ne vom bucura de şansa de a juca contra unor echipe de top.

Toată lumea aşteaptă o calificare la un turneu final după foarte mulţi ani de absenţă. Când pronosticaţi că vom reuşi în sfârşit acest lucru?

Ne aflăm într-un moment de construcţie. Băieţii nu s-au mai aflat de mulţi ani în postura de a se lupta pentru calificarea la Mondiale şi merită să fie felicitaţi pentru acest lucru. Treaba mea, acum, este să leg o echipă pentru viitor care să se bată cu şanse reale de calificare la un turneu final.

Ce ne lipseşte pentru a juca la un Campionat Mondial?

Timpul. Avem nevoie să construim o generaţie în minimum două cicluri olimpice. Cine ştie, poate nu voi mai trăi să văd România la Mondiale, dar măcar trebuie să încep o reconstrucţie solidă. Problema actuală este că nucleul de jucători de top este foarte redus. Este nevoie să avem treizeci de jucători din care putem alege echipa şi aceştia nu există momentan.

 Trebuie să  punem osul la treabă împreună şi aici mă refer la mine, la federaţie, la antrenorii de la cluburi şi, nu în ultimul rând, chiar la mass-media.

14 titluri de campion al Germaniei a cucerit în cariera sa actualul antrenor principal al naţionalei României.

Stelian Moculescu

Data naşterii: 6 mai 1950
Locul naşterii: Braşov
A cucerit Liga Campionilor cu VfB Friedrichshafen în 2007
Are 14 titluri de campion al Germaniei
A câştigat de 15 ori Cupa Germaniei
A participat la Jocurile Olimpice în 1972 (jucător, cu România) şi 2008 (antrenor, cu Germania).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite