Misiune imposibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiune imposibilă
Misiune imposibilă

Ajunsă în ultima fază a preliminariilor CM 2010, trupa lui Stelian Moculescu înfruntă Serbia, finalista ultimei ediţii a Ligii Mondiale, Spania, campioana europeană en-titre, şi Estonia. Deşi pornesc cu şansa a treia, “tricolorii” promit să nu se facă de râs în turneul de la Kragujevac (14-16 august).

Dintr-o echipă care anul trecut ocupa locul 80 în ierar­hia FIVB naţionala masculină de volei a României a ajuns, în câteva luni, să conteze în lupta pentru calificarea la Mondialele de anul viitor.

Cum Europa grupează numeroase naţionale de volei de mare valoare, echipa masculină a României nu putea spera la o tragere la sorţi favorabilă pentru ultima fază a preliminariilor Campionatului Mondial de anul viitor. Însă repartizarea voleibaliştilor pregătiţi de Stelian Moculescu şi Mircea Dudaş în grupa de la Kragujevac are darul să ne înfioare.

Aflată pe teren propriu, Serbia este o echipă care în ultimii ani a ocupat locuri fruntaşe la competiţiile la care a participat.

Numai dacă amintim locurile de la ediţiile anterioare ale CM - 2 în 1998, 4 în 2002 şi 2006 -, sau de victoria de la Europene din 2001 şi e suficient pentru a înţelege ce forţă are această selecţionată.

În plus, la sfârşitul lunii iulie, Serbia a ocupat locul 2 în Liga Mondială, după Brazilia, iar Ivan Miljkovic şi Nikola Grbic au fost declaraţi cel mai bun realizator, respectiv ridicător în respectiva competiţie. Greu de crezut, aşadar, că România poate învinge formaţia din ţara vecină.

Nici Spania, campioana europeană en-titre - în 2007 s-a impus în finală chiar pe terenul Rusiei -, nu reprezintă un obstacol uşor de trecut, iar Estonia, care a trimis Turcia acasă, este un adversar periculos. Aşadar, lupta pentru ocuparea primelor două locuri în această grupă se anunţă mai mult decât dificilă.

Cantonament în Germania

Preluată în decembrie trecut, de Stelian Moculescu, antrenorul care a făcut istorie în voleiul german, naţionala masculină a României a înregistrat în doar câteva luni un reviriment spectaculos. Iar dacă în 2008 ea ocupa locul 80 în ierarhia FIVB, acum ea se bate pentru calificarea la CM.

Conştient că nu se pot face minuni într-un timp atât de scurt, Moculescu şi-a folosit influenţa şi respectul de care se bucură la Friedrichshafen, unde a rămas antrenor, pentru a efectua acolo şi stagiul de pregătire al “tricolorilor” de dinaintea disputelor din Serbia.

Reveniţi după scurta vacanţă avută la finalul Ligii Europene - Began şi Voinea, de pildă, au fost la Paris - voleibaliştii noştri sunt decişi să-şi vândă scump pielea în Serbia. Pe 5 august lotul s-a deplasat la Maribor, unde a susţinut două meciuri în compania Sloveniei.

La începutul acestei săptămâni voleibaliştii revin la Bucureşti, de unde vor pleca în Serbia, meciurile de calificare la CM Italia 2010 fiind programate între 14 şi 16 august. 

Voleibaliştii români la CM (all-time)

An        Ţara-gazdă            Clasament

1949 - Cehoslovacia    1. URSS, 2. Cehoslovacia, 3. Bulgaria (...), 5. ROMÂNIA
1952 - URSS    1. URSS, 2. Cehoslovacia, 3. Bulgaria (...), 4. ROMÂNIA
1956 - Franţa    1. Cehoslovacia, 2. ROMÂNIA, 3. URSS
1960 - Brazilia    1. URSS, 2. Cehoslovacia, 3. ROMÂNIA
1962 - URSS    1. URSS, 2. Cehoslovacia, 3. ROMÂNIA
1966 - Cehoslovacia    1. Cehoslovacia, 2.ROMÂNIA, 3. URSS
1970 - Bulgaria    1. RDG, 2. Bulgaria, 3. Japonia (...), 7. ROMÂNIA
1974 - Mexic    1. Polonia, 2.URSS, 3. Japonia (...), 5. ROMÂNIA
1978 - Italia    1. URSS, 2.Italia, 3. Cuba (...), 13. ROMÂNIA
1982 - Argentina    1. URSS, 2.Brazilia, 3. Argentina (...) 15. ROMÂNIA
1986 - Franţa    1. SUA, 2.URSS, 3. Bulgaria (România nu s-a calificat)
1990 - Brazilia    1. Italia, 2.Cuba, 3. URSS (România nu s-a calificat)
1994 - Grecia    1. Italia, 2. Olanda, 3. SUA (România nu s-a calificat)
1998 - Japonia    1. Italia, 2. Iugoslavia, 3. Cuba (România nu s-a calificat)
2002 - Argentina    1. Brazilia, 2. Rusia, 3. Franţa (România nu s-a calificat)
2006 - Japonia    1.  Brazilia, 2. Polonia, 3. Bulgaria (România nu s-a calificat)

Turneu calificare la CM 2010, Kragujevac (Serbia)

Program meciuri

14 august
Estonia - Spania
Serbia - ROMÂNIA

15 august
Spania - ROMÂNIA
Estonia - Serbia

16 august
ROMÂNIA - Estonia
Serbia - Spania

14 jucători deplasaţi la pregătirea din Germania

Bartha şi Ghimeş - ridicători, Gontariu, Lică şi Dumitrache - universali, Began, Stancu, Laza şi Spînu - centri, Olteanu, Voinea, Bălhăceanu şi Badea - secunzi, Feher - libero. Dintre ei vor fi reţinuţi cei 12 care vor participa la ultima fază a preliminariilor CM 2010, în Serbia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite