Metal Galaţi s-a calificat în Top 12

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa din oraşul dunărean este prima reprezentantă a voleiului românesc care trece de faza I în Liga Campionilor. Metal Galaţi va juca marţi, 19 februarie, de la ora 19.00, în Polonia, cu Fakro Muszyna (în direct la Sport.ro), în ultima etapă a grupei D.

Două formaţii din sporturile de echipă din România au reuşit până acum să depăşească faza grupelor în Liga Campionilor, ambele de fete. Prima a fost Oltchim Rm. Vâlcea, la handal.

De miercuri "Galacticelor" li s-au alăturat voleibalistele de la CSU Metal Galaţi.
Performanţa este cu atât mai deosebită cu cât la principala competiţie sunt reprezentate numai opt ţări din Europa, patru dintre cele 16 de formaţii participând pe bază de invitaţie, ca urmare a valorii sportului la fileul înalt de acolo.

Campioana României se află, aşadar, într-un club select şi sunt şanse să rămână acolo - fie Metal, dacă îşi va apăra titlul, fie Tomis Constanţa sau Dinamo Romprest, dacă îl vor câştiga - şi în ediţia viitoare.

Două victorii în „grupa morţii"

Cum în acest an formatul competiţiei s-a schimbat - s-a trecut de la 20 de echipe la 16 -, regulamentul asigură prezenţa primelor trei clasate din cele patru grupe în Top 12. Şi cum una dintre ele va fi desemnată gazdă a Final Four (turneul final), locul ei va fi luat de una dintre cele care ocupă ultimul loc în serii, mai precis aceea cu punctajul cel mai bun.

Cu toate că a pierdut (0:3) cu Asystel Novara, miercurea trecută, la Buzău, rezultat care a coborât-o pe ultimul loc în grupa D, Metal şi-a asigurat calificarea între primele douăsprezece formaţii ale Europei, Rijeka (Croaţia / A), Mulhouse (Franţa / B) şi Biala (Polonia / C) nemaiputând obţine două victorii în ultima rundă a competiţiei.

Repartizată într-o "grupă a morţii", campioana României a reuşit să câştige pe teren propriu cu Fakro (3:1), campioana Poloniei, şi cu Zarachie (3:2), ocupanta locului 3 în Ligă acum doi ani.

"Regulamentul Ligii Campionilor spune că dreptul de a revendica Final Four-ul îl au doar formaţiile calificate în Top 12. În aceste condiţii Metal va ocupa locul celei care va organiza turneul final. Exista însă şi posibilitatea de a câştiga marţi, în Polonia, iar atunci ne vom califica de pe locul 2 sau 3", a declarat pentru "Adevărul Sporturi" Alexandru P. Deju, vicepreşedintele executiv al lui Metal Galaţi.

Gomez, absentă până în vară

Întreg lotul echipei pregătite de Zoran Terzic a plecat ieri dimineaţă, spre Muszyna (Polonia). "S-a plecat cu autocarul, care este unul modern. Noaptea de ieri au înnoptat la Oradea, după ce au făcut o escală la Tg. Mureş, iar luni (n.r. - astăzi) vor parcurge ultimii 280 de kilometri până în Polonia.

Va lipsi Veronica Gomez, care are dureri la spate, cel mai probabil o hernie de disc. Ea este în repaus, la Galaţi, şi urmează a mai efectua un control medical. Probabil că nu va mai juca până la vară şi se va întoarce la Uralocika, de unde am împrumutat-o", ne-a declarat Alexandru P. Deju. 

Echipele calificate în Top 12


Grupa A

1. Cannes (Franţa)    9p
2. Bergamo (Italia)    8p
3. Belgorod (Rusia)    8p

...........................................
4. Rijeka (Croaţia)    5p

Grupa B

1. VakifGunes (Turcia)    9p
2. Pesaro (Italia)    9p
3. Gornicza (Polonia)    7p

...............................................
4. Mulhouse (Franţa)    5p

Grupa C

1. Fenerbahce (Turcia)    10p
2. Moscova (Rusia)    11p
3. Prostejov (Cehia)      8p

.................................................
4. Biala (Polonia)    5p

Grupa D

1. Novara (Italia)    9p
2. Zarachie (Rusia)    7p
3. Fakro (Polonia)    7p
4. METAL    7p

Meciurile din Top 12 se vor disputa în prima jumătate a lunii februarie, în intervalele 9-11, tur, respectiv 16-18, retur.

„Încercăm să supravieţuim"

Tocko, Golubovici şi Alajbeg (de la stânga spre dreapta) au preferat să privească meciul din tribună   Foto:  Marian Burlacu

Tocko, Golubovici şi Alajbeg (de la stânga spre dreapta) au preferat să privească meciul din tribună

Conducerea lui CSU Metal Galaţi nu a luat încă măsuri disciplinare împotriva jucătoarelor care au refuzat să joace în meciul cu Novara.

"Noi înţelegem supărarea lor pentru faptul că nu şi-au luat salariul pe două luni. Spre deosebire de alte cluburi de volei, care au diminuat drepturile băneşti ale jucătoarelor, noi le-am promis că îşi vor încasa banii integral. Avem însă probleme în a găsi lichidităţi. Domnul Mangalea, preşedintele clubului, şi cu mine am tot căutat soluţii, însă puţini s-au oferit să ne ajute. Pe noi ne-a deranjat că jucătoarele au venit la Buzău, s-au antrenat, iar înainte de meci ne-au spus că nu joacă! Ceea ce ne-a pus în situaţia de a nu putea prezenta douăsprezece jucătoare cum prevede regulamentul. Dacă ne anunţau din timp, mergeam cu fetele din naţionala de cadete, care aveau drept de joc", ne-a declarat Alexandru P. Deju.

 În aceste condiţii, Metal Galaţi riscă să fie amendată cu 6.000 de euro de către Confederaţia Europeană de Volei (CEV).

Oficialul clubului gălăţean a remarcat atitudinea jucătoarelor din România, care deşi au aceeaşi problemă, au decis să participe la meci.

"Noi am adus jucătoare străine de top din Europa şi pentru că ne-am gîndit că ele pot fi un exemplu de urmat pentru cele mai tinere din România. Or ele au dovedit acum că nu au o mentalitate profesionistă", a adăugat Deju.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite