Antrenorul CSU Metal formează campioni pe bandă rulantă
0De numele lui Ion Ivanov vor rămâne legate jucarea uneri finale în Top Teams Cup şi participarea echipei în Liga Campionilor. Pentru performanţele sale deosebite, antrenorul a fost decorat de Preşedintele României cu „Meritul sportiv" - clasa I.
Gălăţeanul, care a împlinit 60 de ani, este unul din cei mai prolifici antrenori din voleiul românesc. Ion Ivanov şi-a început cariera de mic copil după ce profesorul Traian Bârsan l-a remarcat la Şcoala 22 din Galaţi şi l-a convins să abandoneze handbalul în favoarea voleiului. A fost „copilul de trupă" al Ştiinţei Galaţi, unde dădea mingi pentru legende ale voleiului precum Udişteanu, Kramer şi Iorga, însă acest lucru l-a ajutat să devină junior la echipă.
A urmat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri", cu a cărui echipă a câştigat campionatul pe regiunea Galaţi. Între 1967-1968 a fost selectat la lotul naţional de juniori, însă anumite probleme medicale l-au împiedicat să facă performanţă aşa cum şi-ar fi dorit. Ion Ivanov a devenit inginer după ce a urmat Politehnica, secţia Frigotehnie, şi a fost repartizat la Tulcea pentru a se ocupa de pescuitul oceanic. Dragostea sa pentru sport nu l-a putut ţine departe de volei, mai ales după ce a fost solicitat să joace la Delta Cons Tulcea, unde a evoluat 12 ani ca jucător în Divizia A.
Campioni în „Top Teams Cup"
După o pauză de câţiva ani, Ion Ivanov a revenit în volei ca antrenor secund la echipa unde a cunoscut consacrarea ca jucător: Delta Cons Tulcea. Rezultatele sale vorbesc de la sine. În sezonul 1981-1982, echipa sa termina pe locul secund în campionat, pentru ca următoarele trei campionate să şi le adjuce fără drept de apel. „Am câştigat şi Cupa, dar şi o Supercupă a României.
Cea mai frumoasă amintire este finala Top Teams Cup, a două competiţie ca valoare după Liga Campionilor, pe care echipa a jucat-o. Se întâmpla după 17 ani de când o echipă românească mai jucase o finală de cupă europeană şi cred că asta spune ceva", ne-a declarat cu emoţie Ion Ivanov.
Antrenorul a asistat, în 2005, la ceea ce nu credea că se va întâmpla vreodată: dizolvarea echipei Delta Cons Tulcea. Anul următor revenea la Galaţi şi intra în staff-ul tehnic al echipei de volei CSU Metal, celebră pentru rezultatele de excepţie obţinute în voleiul românesc şi european.
Decorat de preşedinţia României
Antrenorul a decis că menirea sa în sport este descoperirea de noi talente şi a început să se ocupe de selecţia şi iniţierea fetelor talentate pentru volei.
„Făceam selecţie în şcoli. Am lucrat cu grupe de începători şi grupe de juniori. Mi-a plăcut foarte mult. Stăteam de dimineaţă până seara", ni se destăinuie Ion Ivanov.
A cunoscut bucuria fără margini cu CSU Metal Galaţi, când echipa de volei gălăţeană a câştigat patru titluri de campioane ale României şi trei cupe, iar în 2008-2009, a participat în premieră în Liga Campionilor. La a doua participare în competiţia continentală, echipa a reuşit să treacă de grupe şi să se califice în optimi. Din 2010, se ocupă de pregătirea grupelor de junioare şi cadete ale clubului Donaris. Performanţele sale sunt remarcabile şi la aceste categorii de vârstă, în primul an obţinând locul 5 la turneul final al campionatului naţional de la Târgu Mureş, iar spre surprinderea tuturor a câştigat titlul de campioane cu echipa de cadete în sezonul 2010-2011. La scurt timp, i s-a propus să ofere asistenţă tehnică şi la echipele de volei ale CSU Galaţi după ce echipele masculine şi feminine au promovat în primul eşalon valoric. Pe viitor, doreşte ca echipele de volei cu care lucrează acum să capete o experienţă competiţională mai mare, astfel încât să devină mai competitive şi să poată obţine rezultate notabile în cupele europene. Performanţele sale au fost recompensate în 2005 de preşedinţia României, care i-a conferit disticţia „Meritul sportiv" - clasa I.
A scos lumea în stradă după o finală europeană
Cea mai mare bucurie a avut-o după jucarea finalei „Top Teams Cup", când la Tulcea s-au strâns mii de oameni în piaţa oraşului pentru a sărbători performanţa incredibilă a echipei Delta Cons Tulcea. Puţine echipe de volei româneşti se pot lăuda că au reuşit o asemenea calificare.
„Îmi amintesc şi acum. Toate autorităţile erau acolo şi nu mai puteai arunca un ac de câtă lume se strânsese în piaţă. Este un sentiment unic, pe care doresc să îl retrăiesc", spune Ion Ivanov.
Este dezamăgit pentru că nu reuşit să facă performanţă aşa cum şi-ar fi dorit la juniori şi cadete deoarece echipele mari din ţară i-au transferat jucătoarele mai talentate. „Este o situaţie cu care orice antrenor trebuie să se obişnuiască. Rolul nostru este să antrenăm, iar dacă obţinem performanţe, ne bucurăm de ele cu echipa", ne declară cu modestie Ion Ivanov.