Pe urmele Alinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medalia de aur cucerită de Alina Dumitru la Jocurile Olimpice va atrage tot mai mulţi copii pe tatami. Selecţia începe încă de la vârsta de opt ani, iar cei mici sunt atraşi de acest sport

Medalia de aur cucerită de Alina Dumitru la Jocurile Olimpice va atrage tot mai mulţi copii pe tatami. Selecţia începe încă de la vârsta de opt ani, iar cei mici sunt atraşi de acest sport

Primul antrenor al campioanei olimpice la categoria 48 de kilograme, Emanoil Câmpean, ne-a declarat că centrele de copii şi juniori sunt foarte importante pentru judo, în viitor.

Judo-ul nu era cunoscut până acum în România. Nume precum Simona Richter, Alina Dumitru sau Mihai Cioc au fost foarte puţin mediatizate.

Multă lume a crezut că acest sport este unul dur. "Baza de selecţie se face pe la 5-6 ani. Aşa este în ţările care au tradiţie şi care au mulţi campioni olimpici şi mondiali.

La noi începem iniţierea pe la 7-8 ani", ne-a declarat Emanoil Câmpean, antrenor la Clubul Sportiv Şcolar 7 Dinamo.

Tehnicianul care a descoperit-o pe Alina Dumitru crede că dorinţa micuţilor de a veni la sală contează enorm. "Indiferent de talentul nativ, dacă nu vine cu plăcere la antrenament nu sunt convins că va ajunge departe. Ca tehnician trebuie să lucrezi cu plăcere şi să le arăţi copiilor multe jocuri complementare la început, până când aceştia deprind mişcările", a precizat Câmpean.

Un chimono costă 100 de lei

Pentru cei care doresc să înceapă judo de performanţă, un chimono costă aproximativ 25 de euro, adică echivalentul a 100 de lei. "Nu ne permitem să cerem taxe lunare copiilor pentru că baza de selecţie este mică şi nu mai avem cum să ne motivăm elevii. La noi la club nu se face iniţiere, ci doar performanţă", a explicat tehnicianul care a descoperit-o pe Alina Dumitru.

Emanoil Câmpean a explicat că micuţii dau teste pentru a trece de la iniţiere la performanţă. "Se verifică tot ce ţine de calităţi motrice la judoka. În funcţie de rezultate, antrenorul îşi dă seama dacă elevul poate sau nu să continue activitatea la un nivel mai înalt", a precizat antrenorul de la Dinamo.

Pregătire la Periş

Secţia de copii şi juniori de la Clubul Sportiv Şcolar 7 Dinamo se pregăteşte la Periş, acolo unde micuţii au parte de antrenamente la nivel occidental. Profesorii clubului se ocupă de toţi componenţii clubului, indiferent de vârstă.

"Un copil care îşi doreşte cu adevărat să facă sport este foarte valoros. Eu cred că, indiferent de condiţiile pe care le au diferite formaţii, cei mici trebuie să vină cu plăcere la sală. Aşa a fost şi Alina Dumitru. A vrut mereu să ajungă în top şi a reuşit.

Sper ca, după această medalie, mult mai mulţi copii să vină la sală şi să o urmeze pe cea care a cucerit titlul suprem la Beijing, la categoria 48 de kilograme", a încheiat Emanoil Câmpean.

Tehnicianul consideră că marea problemă a judoului românesc rămâne baza de selecţie, asta şi pentru că mulţi copii preferă alte activităţi în locul sportului. "Trebuie să-i convingem pe micuţi să vină la săli. Dacă vom reuşi, aceasta va fi marea noastră victorie, a antrenorilor", a completat Câmpean.

Ca să ajung la Olimpiadă mi-au trebuit ani de muncă. Nu a fost uşor, dar mi-am îndeplinit visul.
Alina
Dumitru,
campioană olimpică

CLUBURI DE JUDO DIN BUCUREŞTI

CSS 7 DINAMO. Antrenor: Emaoil Câmpean. Telefon: 021.210.55.85, adresa club: şoseaua Ştefan cel Mare 7-9, sector 2

CSS 3 STEAUA. Antrenor: Nicolae Ghimpau. Telefon: 021.413.29.40, adresa club: bdul Ghencea nr. 35, sector 5

RAPID. Antrenor: Ion Luca. Telefon: 021.317.01.00, adresa club: şoseaua Giuleşti nr 18, sector 6

CLUBURI DE JUDO DIN ŢARĂ

CSM ARAD. Antrenor: Ionel Lazăr. Telefon: 0257.270.956, adresa club: strada Lucian Blaga nr. 20

DINAMO BRAŞOV. Antrenor: Vali Oltei. Telefon: 0268.470.305, adresa club: strada Nicopole nr. 34

UNIREA IAŞI. Antrenor: Viorel Hudac. Telefon: 0232.410.844, adresa club: strada Sărăriei nr. 189

Campioana noastră luptă de la 12 ani

Alina Dumitru a început să practice judo încă din clasa a cincea, la vârsta de 12 ani. Nu a fost o vârstă optimă pentru a începe performanţa, însă marea noastră campioană a demonstrat că se poate ajunge în top.
"Sincer, nu mă aşteptam să rezist atâţia ani.

Deşi cred că m-aş fi descurcat mai bine la gimnastică sau, poate, la atletism, până la urmă am fost inspirată că am ales acest sport. Aici sunt triplă campioană europeană şi campioană olimpică. Ce poate fi mai frumos acum?", a spus Alina.

Cariera de judoka a venit după ce a încercat să practice fotbal feminin. A lăsat apoi sportul rege pentru tatami. "Am optat pentru acest sport pentru că am dat crezare unui scriitor japonez, care caracteriza judo-ul cu următoarele cuvinte <> . În timp am înţeles ce a vrut să spună cel care m-a făcut să iau această decizie", a precizat Alina Dumitru.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite