Fără ultraşi, câini, lupi etc.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vom renunţa la "Pe ei, pe ei, pe mama lor!?" Au trecut două săptămâni de la "Euro 2008", peste aproximativ două săptămâni începe campionatul naţional de fotbal. Nu ne

Când vom renunţa la "Pe ei, pe ei, pe mama lor!?"

Au trecut două săptămâni de la "Euro 2008", peste aproximativ două săptămâni începe campionatul naţional de fotbal. Nu ne încălcăm promisiunea pe care v-am făcut-o de a nu scrie despre fotbal. Dar despre atmosfera din fotbalul românesc trebuie să scriem.

Pe toate meridianele globului şi în toate limbile pământului, "galeriile" la fotbal există şi au mijloace de exprimare simple, variate, uşor de scandat. Folosesc, în general, cuvinte puţine.

Majoritatea încurajărilor adoptă, în cazul meciurilor internaţionale, formula clasică a scandării numelui ţării respective. Exemple: I-TA-LIA! ES-PA-NA! E-LLAS!

Există şi alte tipuri de încurajare. Sportivii cehi sunt susţinuţi prin repetarea a trei silabe: "DO-TO-HO!" De asemenea, publicul din Ungaria, renumit pentru perseverenţa cu care îşi încurajează sportivii, foloseşte des scandarea "RA-RA-HOIRA!"

Cei care au avut prilejul să urmărească o întrecere sportivă în care evoluează suedezi nu se poate să nu fi remarcat originalul mijloc prin care sunt încurajaţi sportivii echipaţi în galben şi albastru. Este vorba de două versuri, recitate în cor de suporteri, traducerea lor fiind următoarea: "Hai, Suedia, cu o proaspătă voie bună, căci numai ea îţi va da victoria, hai, hai, hai!"

Este în aceste cuvinte simple un generos apel la luptă sportivă, la o luptă cu fruntea senină, care înalţă deopotrivă pe învingător şi pe învins.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite