Un român se află pe locul al doilea în cea mai dură competiţie de adventure din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul Toma Coconea se clasează, la o săptămână de la începerea celei mai dure competiţii de adventure din lume - Red Bull X-Alps, pe locul al doilea, în urma campionului en-titre, elveţianul Christian Maurer.

30 de sportivi din 22 de ţări au luat startul din Salzburg, la 17 iulie, în competiţia Red Bull X-Alps, al cărui traseului trebuie parcurs doar pe jos sau cu parapanta, nici un alt mijloc de locomoţie motorizat nefiind permis pentru deplasare.

Lungimea în linie dreaptă este de 864 de kilometri, trecând prin opt puncte pe care participanţii trebuie să le atingă în drumul lor. Însă, de cele mai multe ori, sportivii trebuie să ocolească traseul, numărul kilometrilor parcurşi fiind chiar şi de două ori mai mare decât cel estimat la începutul competiţiei.

image

Până acum, sportivii au cucerit vârfurile Gaisberg (1288 m), Dachstein (2653 m), Grossglockner (3798 m), Tre Cime (2999 m), Piz Palue (3901 m), şi se îndreaptă către Matterhorn (4478 m), cucerit doar de Christian Maurer, Mont Blanc (4792 m) şi Mont Gros, acesta fiind şi finişul.

Până marţi la prânz, Toma Coconea reuşise să parcurgă 1260 de kilometri, dintre care 553 în zbor şi 707 pe jos, românul deţinând recordul de mers pe jos în această competiţie. Coconea a parcurs aceşti kilometri în 133 de ore, alte 88 de ore odihnindu-se, data estimativă a terminării cursei fiind 29 iulie.

În 2009, Toma a pierdut orice şansă de a ajunge la finiş, după ce a fost descalificat pentru violarea spaţiului aerian într-o zona nepermisă, la Locarno, în Elvetia. Este aceeaşi zonă în care anul acesta chiar liderul Christian Maurer a primit o penalizare de 24 de ore la sol. Elveţianul nu este îngrijorat însă, avansul mare pe care îl are faţă de Coconea, precum şi vremea proastă, care împiedică orice zbor cu parapanta, făcându-l să spere că îşi va păstra mare parte din ecart în ciuda penalizării.

image

Coconea, ocupant al locului doi în 2007, s-a întors acum cu obiectivul de a fi din nou pe podium.

"În 2009 am greşit pentru că am fost prea nerăbdător să termin cursa şi am comis câteva greşeli majore. M-am epuizat încercând să merg cât mai mult pe jos, în loc să aştept condiţii meteo favorabile pentru a putea zbura", a spus Coconea.

Anul acesta, organizatorii Red Bull X-Alps au venit cu o nouă regula, obligând sportivii la o perioadă de odihnă între orele 23:00 şi 04:00.

Vezi aici mai multe

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite