UPDATE: Din 2012, turneul de tenis de la Bucureşti va avea loc în aprilie! Tecău: "Ne ajută foarte mult pe noi, jucătorii români"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reunit la Londra, Board-ul ATP a luat o decizie istorică pentru tenisul românesc: începând din 2012, turneul de la Bucureşti va avea loc spre sfârşitul lunii aprilie, în loc de aceeaşi perioadă a lunii septembrie! Decizia face parte dintr-un set de măsuri menite să scurteze programul competiţional şi, implicit, să lungească vacanţa jucătorilor, lucru cerut la unison de cei mai bine cotaţi tenismeni ai momentului.

UPDATE: "Este chiar binevenită această schimbare deoarece turneul din septembrie pica destul de prost după US Open şi Cupa Davis. E un avantaj mare şi faptul că eventualele puncte acumulate la Bucureşti i-ar putea ajuta pe jucătorii români să intre mai uşor la următoarele turnee din circuitul de zgură. Mi-am propus ca în 2011 să fac o pauză mai mare între turnee pentru a mă putea reface total după meciuri", a spus Victor Hănescu.

Finalist anul acesta la Wimbledon, Horia Tecău este la fel de încântat: „E o veste bună pe care o anticipam, mai ales că e în plin sezon de zgură. Ne dezavantajă faptul că jucăm o săptămână pe zgură, când toată lumea era doar pe hard. Acum turneul a intrat întradevăr în circuitul turneelor de zgură şi ne ajută mult pe noi, românii", a spus constănţeanul.

Bogdan Enoiu organizatorul turneului nu poate decât să se bucure de decizia ATP: „Ne doream de ceva vreme să ne mutăm mai la începutul calendarului, în sezonul de zgură. Comprimarea calendarului de către ATP pentru a prelungi perioada de odihnă a jucătorilor la sfârşit de sezon, ne-a oferit în sfârşit această posibilitate. Va fi mult mai bine atât pentru jucătorii români, dar şi pentru noi, organizatorii acestui turneu".

Revenind la ceea ce ne interesează, în 2012, turneul de la Bucureşti - clasat în categoria ATP 250 (a patra ca importanţă, după Grand Slam, turneele Master şi ATP 500) - va avea loc din 23 aprilie.

Mişcarea este deosebit de importantă pentru competiţia bucureşteană pentru că se va disputa cu o lună înaintea Roland Garros-ului, cea mai importantă competiţie mondială pe zgură. Iar asta înseamnă că, spre deosebire de anii precedenţi, când la Bucureşti, în luna septembrie, după US Open, veneau să joace pe zgură, de regulă, jucători din eşalonul doi, care ieşeau prematur la turneul american, lucrurile vor sta cu totul altfel acum. Când jucătorii vor veni la Bucureşti pentru a se acomoda cu zgura în vederea unei cât mai bune participări la Paris. În 2012. Open-ul Franţei va avea loc în perioada 28 mai - 10 iunie.

Ca să vă daţi seama cât de bine este poziţionat turneul în noua configuraţie, trebuie spus că sezonul pe zgură va începe pe 9 aprilie, cu turneele de rang 250 de la Houston şi Casablanca (Maroc). Apoi, pe 16 aprilie, se va disputa Mastersul de la Monte Carlo. Iar în săptămâna imediat următoare sunt puse turneele de la Bucureşti şi Barcelona. Chiar dacă cel din Spania este din categoria ATP 500, deci mai important decât cel de la Bucureşti, la cele două competiţii vor participa, în mare, aceiaşi jucători care au evoluat şi la Monte Carlo, unde tabloul este dublu decât normal.

O şansă în plus pentru jucătorii români

Un alt motiv de bucurie legate de mutarea turneului este acela că jucătorii români au o şansă în plus să ajungă în fazele superioare. Până acum, cei mai valoroşi tricolori (Andrei Pavel, Victor Hănescu sau Victor Crivoi) s-au plâns că turneul bucureştean este poziţionat prost, înspre finalul sezonului şi imediat după meciurile de Cupa Davis, lucru care le afecta, pe bună dreptate, performanţele. Acum, lucrurile stau cu totul diferit şi este de aşteptat ca şi rezultatele să fie pe măsura aşteptărilor.

Singura problemă care se mai ridică este dacă organizatorii vor putea găsi într-un timp atât de scurt susţinerea financiară pentru organizarea, la un interval de doar 7 luni, a două turnee importante. Pentru că în 2011 competiţia va avea loc tot în septembrie, iar în 2012 în luna aprilie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite