Andy Murray - Novak Djokovic în finală la Australian Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicul Andy Murray, numărul patru mondial l-a învins pe spaniolul David Ferrer, în semifinale la Australian Open, scor 4-6, 7-6 (2), 6-1, 7-6 (2) şi va juca cu Novak Djokovic pentru trofeul care îl răsplăteşte pe câştigătorul primului turneu de Grand Slam al anului.

Partida a durat 3 ore şi 45 de minute iar de-a lungul ei au avut loc câteva schimbi senzaţionale de mingi, printre cele mai frumoase de la acest turneu.

Murray a fost atât de concentrat pe finalul meciului încât pentru câteva fracţiuni de secundă nu a realizat că meciul s-a terminat. "Eram foarte preocupat să-mi fac punctele şi nu am fost atent la tabelă. Mi se mai întâmplă” a declarat Murray după meci.

Vezi GALERIE FOTO de la meciul dintre Murray și Ferrer

Britanicul a devenit mult mai agresiv în setul al doilea și a ieșit practic din jocul lui Ferrer, care l-a obosit atât fizic cât și mental în prima parte a jocului. Ferrer nu a mai avut resursele necesare în fața loviturilor din ce în ce mai precise ale adversarului său, care și-a redus foarte mult și numărul de greșeli neforțate în partea a doua a jocului.

Cheia victoriei lui Murray a fost modul în care acesta a gesionat cele două tie-break-uri, ambele câștigate fără drept de apel, într-un mod identic. A condus de fiecare dată cu 3-0, după un minibreak, apoi cu 6-1, Ferrer a făcut un punct, iar Murray a încheiat pe propriul serviciu.

QUICK FACT: Andy Murray va juca a treia finală de Grand Slam din carieră, a doua la Australian Open, toate fiind pierdute. El încearcă să devină primul britanic de la Fred Perry (1936) care câştigă un turneu de Grand Slam.

Setul 4 Andy Murray - David Ferrer 4-6, 7-6 (2), 6-1, 7-6 (2) (64 de minute)

7-6 Murray a gestionat din nou extraordinar tie-break-ul în care a avut cinci mingi de meci şi a fructificat-o pe cea de-a doua.

6-6 Murray presează foarte bine, îl trimite pe adversarul său la un metru dincolo de tuşa de fund şi are 40-0. A treia dublă greşeală a britanicului face 40-15. Ferrer se apropie la un punct dar e tot ce poate face şi avem din nou tie-break.

5-6 Serviciu foarte bun Ferrer, retur excelent Murray, forehand Ferrer în banda fileului, mingea cade în terenul advers, Murray aleargă şi o prinde, scurtă dincolo de fileu, Ferrer aleargă şi o prinde, lob peste Murray care inventeză o lovitură cu spatele, prin lateral şi face punctul de 40-40. APLAUZE ÎN PICIOARE! După alte două egalităţi Murray conduce excelent un punct, dar ratează parcă prea uşor un forehand în cross, iar apoi Ferrer încheie conturile pentru 6-5. 

5-5 Murray a început ezitant, cu 0-15 dar a reuşit să revină şi a rămas în set după un game câştigat la 30 şi cu două veniri la fileu reuşite.

4-5 Încrezător după un as şi un alt serviciu excelent, Ferrer vine la fileu dar este pasat uşor de Murray pentru 30-15. Britanicul egalează, după o greşeală neforţată a spaniolului. Dar Ferrer face două puncte consecutive, unul la fileu şi Murray va servi pentru a rămâne în set.

4-4 Murray se arată nemulţumit de evoluţia sa, a greşit câteva mingi uşoare, dar şi-a câştigat în cele din urmă serviciul la 30, după ce Ferrer a trimis în banda fileului un lung de linie pe forehand.

3-4 Ferrer face game la zero, profitând şi de uluitoare greşeală a britanicului. Murray l-a lobat pe spaniol, Ferrer abia a ajuns la minge şi a trimis-o simplu, la semiînălţime, pe centru, însă Murray a pus prost racheta şi a trimis în fileu.

3-3 Murray egalează, însă munceşte şi el la fel de mult pentru serviciu. Ferrer parcă a renăscut. Doar un lung de linie a lui Murray, din alergare, perfect paralel cu tuşa laterală l-a scos din ritm.

2-3 Ferrer pare din nou val şi câştigă serviciul

2-2 O dublă greşeală, completată de alte două neforţate şi Murray este condus cu 40-0 pe propriul serviciu. O nouă minge în fileu a britanicului şi, oarecum împotriva cursului jocului, Ferrer revine şi reuşeşte un break alb.

QUICK FACT: Murray a fructificat 4 mingi de break din 11 avute în timp ce procentajul lui Ferrer este puţin mai slab, cu 6 din 17.

2-1 Ferrer munceşte din ce în ce mai greu pentru serviciul său. Murray a avut 0-30, dar Ferrer a revenit pentru 40-30. Murray este însă exact şi face egalitate. După alte două egalităţi Ferrer câştigă în cele din urmă, după un nou schimb-maraton de mingi.

2-0 Britanicul defilează în acest momente. Game la 15.

1-0 Se pare că efortul lui Ferrer din primele două seturi îşi spune cuvântul. Spaniolul este complet ieşit din joc, Murray face un break la zero în primul game din setul trei, punctat de un passing în lung de linie senzaţional

Setul 3 Andy Murray - David Ferrer 4-6, 7-6 (2), 6-1 (42 de minute - se joacă în total de 2 ore şi 41 de minute)

6-1 Murray a avut două mingi de set, ambele irosite însă. Ferrer nu cedează şi are minge de break, dar Murray revine cu un serviciu-vole perfect. A doua minge de break salvată de britanic, cu un vole scurt, lângă fileu. Passing superb în cross pentru spaniol, care are din nou avantaj. Forehand lung Ferrer şi egalitate. A patra minge de break pentru spaniol!!! Salvată de Murray după o bombă din serviciu. Avantaj Ferrer, după un voleu în fileu al lui Murray. Britanicul respiră după o scrută ratată a spaniolului. A treia minge de set Murray!!! SET MURRAY după un game de infarct care a durat aproape un sfert de oră.

Vezi noi imagini în GALERIA FOTO a partidei Murray-Ferrer

5-1 Calmul britanic se instalează în jocul lui Murray. După ce în prima parte a partidei el a intrat în jocul agresiv şi epuizant al lui Ferrer, acum Murray îl conduce pe Ferrer, obligându-l pe spaniol să alerge după mingi bine plasate. Însă după un 0-30, Ferrer revine la 40-30. Două greşeli ale spaniolului, neforţate, îi aduc lui Murray o nouă minge de break şi Murray, cu un lob perfect face 5-1.

image

4-1 Britanicul se simte din ce în ce mai bine în acest set al treilea şi încheie repede conturile la 15.

3-1 Murray s-a dezlănţuit şi are trei mingi de break după câteva lovituri extrem de precise. Break Murray la 15 şi britanicul pare mult mai încrezător după câştigarea setului 2.

2-1 Ferrer a avut minge de break însă a greşit de două ori la rând, ratând un passing în lung de linie şi apoi trimiţând un forehand uşor în fileu. Murray nu a concretizat avantajul. O nouă minge de break pentru Ferrer, anulată de Murray cu un as (203 km pe oră). Britanicul îşi câştigă serviciul după două puncte ofensive.

1-1 Game la zero al lui Ferrer.

1-0 Se joacă la o intensitate din ce în ce mai mare. Un rally de 33 de lovituri pentru 15-15 încheiat cu o minge în aut a lui Ferrer. Murray închide game-ul după trei puncte câştigate uşor.

Setul 2 Andy Murray - David Ferrer 4-6, 7-6 (2) (73 de minute)

7-6 Ferrer nu a avut replică în tie-break, unde a fost condus cu 6-0, după trei greşeli neforţate. Murray a cedat două puncte, dar a încheiat conturile în cele din urmă după un set dificil în care a fost nevoit să salveze o minge de set la 5-4 pentru Ferrer.

6-6 Murray a condus cu 30-0, dar Ferrer a revenit incredibil cu trei puncte consecutive. Un superb passing shot în cross după ce a anticipat perfect unde va trimite mingea Murray, care venise la fileu şi un punct construit cu răbdare şi încheiat cu un smash au fost cele mai frumoase schimburi. RE-BREAK Ferrer, care este precum un bumerang. Vrei să-l trimiţi cât mai departe, dar vine tot timpul înapoi. Tie-break pentru setul doi.

6-5 Break Murray după un game în care Ferrer a comis câteva greşeli şi a ieşit din calmul său. Britanicul a punctat excelent şi este aplaudat de mama sa din tribune

5-5 Murray a jucat din nou mult prea defensiv primele puncte, 30-30. Ferrer are minge de set după un retur extraordinar. Salvează Murray cu un semi-as. Atac pregătit excelent, cu venire la fileu, după serviciul doi şi minge de game pentru Murray, pe care o fructifică pe o greşeală neforţată a lui Ferrer, forehand prea lung.

4-5 Un nou game alb pentru Ferrer care este la un joc distanţă de 2-0 la seturi.

QUICK FACT În acest meci Ferrer are 16 puncte câştigate la fileu din 17 mingi jucate, deşi este cunoscut ca un jucător de fundul terenului. Murray are 12 din 17.

4-4 După un prim punct cedat, Murray a jucat excelent, ofensiv şi a rezolvat rapid game-ul.

3-4 O nouă minge candidată la titlul de punctul turneului. Ferrer încheie cu un smash de la mijlocul propriului teren după un schimb fabulos de mingi. Murray revine cu o scurtă iar apoi greșește o alta la fileu, pentru 30-15. Egalitate la 40 după ce britanicul s-a decis să atace. O face din ce în ce mai des din apropierea fileului. Ferrer contraatacă cu o dreaptă inversă care se duce mult în exterior. Spaniolul riscă mult cu acest lovituri, lăsând întreg terenul liber, dar de cele mai multe ori ele sunt decisive.

image

3-3 David Ferrer reușește să-l scoată din minți pe Murray care este totalmente descumpănit după ce spaniolul a scos incredibil un smash al britanicului. Murray a fost atât de surprins încât n-a mai avut reacție și a trimis mingea cu rama în înaltul cerului. Ferrer două mingi de break, după un game în care Murray n-a găsit soluția potrivită. Andy le salvează pe amândouă cu două bombe din serviciu, nereturnabile. Greșește din nou incredibil, dar serviciul-vole reface egalitatea. Murray smulge cu greu game-ul, cu ajutorul unui as și al unui punct la care Ferrer a fost la un pas de egalare.

QUICK FACTS Murray nu a pierdut nici un meci pe hard în fața lui Ferrer în carieră, 2-0. Toate victoriile spaniolului trei la număru, au venit pe zgură. Dar Ferrer nu a pierdut niciun meci în acest sezon, 9-0, toate pe hard.

2-3 Britanicul ezită să atace, poate să încheie puncte evidente, dar parcă se teme de loviturile decisive și Ferrer nu așteaptă prea mult. Game la zero după ce spaniolul a punctat de fiecare dată când a avut ocazia și a trimis și un as.

2-2 Murray dominant în acest game. Serviciu-vole, un forehand ca din tun și are 40-0. Nu se dezminte și trimite în aut pentru 40-15. Dar face game-ul cu un semi-as.

Vezi GALERIE FOTO cu imagini din semifinala Murray - Ferrer

1-2 Ferrer este întruchiparea actuală a celebrei autocaracterizări a lui Ion Țiriac: ”My best shot are my legs” (Cea mai bună lovitură a mea sunt picioarele). A alergat enorm pentru a-și câștiga serviciul, a scos din nou mingi incredibile și conduce cu 2-1.

1-1 Ferrer parcă spune ”tot ce poți face tu, eu pot să fac mai bine” și acum are trei mingi de break. Senzațional! Dar pe prima o ratează incredibil, passing în fileu. Spaniolul o irosește și pe a doua, tot greșeală neforțată. Murray se bate singur și este re-break Ferrer.

1-0 Un nou game extrem de disputat. Murray a înțeles că trebuie să vină mai mult la fileu. Până acum jocul de pe fundul terenului i-a adus numai avantaje lui Ferrer, fiind stilul său favorit. Britanicul are șansă de break, după una din rarele greșeli neforțate ale lui Ferrer, dar trimite în fileu. Murray construiește din nou un punct la fileu și o nouă minge de break. Pe care o convertește după cea de-a patra greșeală a spaniolului din acest game.

Setul 1 Andy Murray - David Ferrer 4-6 (46 de minute)

4-6 Presiune mare pe Murray la 0-30, după ce primul serviciu l-a trădat, iar apoi a greșit destul de ușor. Fenomenal. Murray salvează un punct pe care îl pierduse de vreo două ori de-a lungul schimburilor de mingi. Și ce reușită, l-a surprins pe Ferrer din apropierea băncii de odihnă cu o minge așezată parcă cu mâna pe colțul terenului. Britanicul a făcut apoi 30-30, dar a greșit din nou ușor. Ferrer minge de set. Pe care spaniolul o fructifică după un nou rally teribil, încheiat cu o mingea prea lungă a britanicului.

4-5 Meciul este din ce în ce mai spectaculos. Ferrer are o reacție rapidă la un retur al lui Murray și îl surprinde pe acesta. Murray se răzbună cu un lung de linie la limita hawkeye-ului pentru 15-30. Ferrer încearcă să-l stoarcă de puteri pe Murray, britanicul rezistă într-un efort suprem și face 15-40 în cel mai lung punct de până acum. Un as Ferrer și un retur în fileu din partea lui Murray și este egalitate 40-40. FABULOS. Se joacă pe toată suprafața terenului, se aleargă enorm, iar Murray trimite în fileu un forehand de lângă panourile cu reclame. Ferrer încheie conturile după un serviciu bun.

4-4 Ferrer a fost ca un leu scăpat din cușcă după ce a pierdut pe serviciul său. A fost agresiv, l-a năucit pe Murray, i-a scos orice minge. Punctul de break a fost momumental, mai presus decât oricare dintre punctele dintre Federer și Djokovic de ieri. Ferrer a luptat pe tot terenul, a scos mingi imposbile, a pus o scurtă la fileu, Murray a ajuns-o, dar în cele din urmă a fost pasat. Tribunele au fost în extaz.

4-3 Murray a rata din nou o lovitură ușoară, în timp ce Ferrer este pe tot terenul cu jocul său de picioare. Spaniolul a comis o nouă dublă greșeală și un forehand în aut pentru 40-40. Serviciu perfect al lui Ferrer pentru avantaj, dar Murray găsește un unghi imposibil pentru forehand și este din nou egalitate. Doar a treia greșeală neforțată a lui Ferrer îi dă șansa lui Murray de break și britanicul o fructifică pregătind excelent punctul și trimițându-l pe spaniol în colțul terenului, de unde acesta greșește.

QUICK FACT: David Ferrer aleargă între 10 și 15 kilometri în fiecare zi. Este considerat unul dintre cei mai bine pregătiți fizic jucători din circuit.

3-3 Serviciu devastator al lui Murray, pe care Ferrer îl scoate în extremis, dar britanicul încheie punctul cu un smash. Apoi cu răbdare a neutralizat atacurile lui Ferrer, forțându-l să greșeașcă pentru următorul punct. Din nou serviciu bun, cu retur în aut. Murray încheie la 15 un game aproape perfect. Britanicul a rata un forehand ușor în fileu, a 10-a greșeală neforțată

2-3 Fiecare jucător a etalat câte o lovitură de colecție pentru 15-15. Murray a plusat cu o scurtă care s-a oprit însă în fileu. Ferrer nu pare deloc incomodat de suprafață și joacă de la egal la egal cu Murray. Spaniolul câștiga game-ul la 15. 

2-2 Serviciul extraordinar l-a salvat pe Murray în acest game, britanicul greșind câteva mingi ușoare.

1-2 Ferrer servește bine, accelerează când trebuie și în afară de o dublă greșeală spaniolul reușește un game perfect.

1-1 Murray se deplasează bine în teren. Încheie la fileu cel mai spectaculos punct al meciului de până acum pentru 40-15 și cu un serviciu bun face 1-1. În tribune este prezentă și Caroline Wozniacky. Partenerul său de antrenament, Mats Merkel, l-a încălzit și pe Andy Murray înaintea acestui meci.

0-1 După 2 mingi trimise în aut Murray reușește un frumos retur pe linie pentru 30-15. Ferrer câștigă norocos mingea de 40-15, cu fileul. Ferrer câștigă primul game după un atac bine pus la punct încheiat cu un forehand în lung de linie de la jumătatea terenului său.

10.40 Astăzi s-a decernat și primul trofeu la Australian Open. Favoritele numărul unu, Gisela Dulko şi Flavia pennetta, s-au impus în faţa Victoriei Azarenka şi Mariei Kirilenko 6-3, 5-7, 6-1

10.32: Legenda Mats Wilander a prezis, la microfonul emisiunii sale de la Eurosport, o victorie a lui Andy Murray în patru sau cinci seturi. Cei doi jucători au intrat pe teren și sunt la încălzire.

QUICK FACT: Andy Murray a câștigat anul trecut 34 de partide pe suprafețe dure, al patrulea în record după Federer, Nadal și Djokovic. În schimb Ferrer a reușit doar 26 de victorii pe hard.

10.22 Din păcate pentru noi Horia Tecău a ratat prezența în finala turneului de dublu mixt de la Australian Open. Vezi aici mai multe detalii despre meci.

10.00 Horia Tecău și Brittany Matek Sands au fost egalați la seturi în partida cu Yung Chan (Taipei) / Paul Hanley (Australia). Scorul este acum 6-2, 3-6 și urmează un tie-break decisiv. Prima pereche care adună 10 puncte, sau, după aceea, care se distanțează la două puncte diferență, câștigă.

09.40 Ferrer, jucătorul care la un moment dat a declarat că este cel mai slab dintre cei prezenți în prima sută ATP și care a renunțat la un moment dat la tenis pentru a lucra în construcții, continuă să uimească prin lejeritatea cu care tratează competițiile la care participă. Iată cum s-a relaxat ieri, înaintea semifinalei cu Andy Murray:

09.30 Bună dimineața și bine v-am găsit la o nouă zi fierbinte de la Australian Open. Mai este aproximativ o oră până la semifinala dintre Andy Murray și David Ferrer. În deschiderea acestei partide, pe Rod Laver Arena, joacă românul Horia Tecău, alături de americanca Brittany Matek Sands în semifinale la dublu mixt. Perechea româno-americană a câștigat deja primul set cu 6-2 în fața dublului Yung Chan (Taipei) / Paul Hanley (Australia). Vă vom ține la curent și cu desfășurarea acestei partide

PREFAȚĂ MURRAY - FERRER

David Ferrer este privit ca un intrus care a stricat careul cu ași al tenisului mondial pe care toată lumea în aștepta etalat în semifinalele de la Australian Open. I-a luat locul la masă lui Rafael Nadal cu o servită, la care numărul 1 mondial a fost incapabil să pluseze din cauza problemelor medicale. Ferrer pare la prima vedere victimă sigură în fața lui Murray.

În primul rând se joacă pe suprafața favorită a britanicului. În cele cinci întâlniri de până acum dintre cei doi, Ferrer are avantaj, 3-2, dar succesele sale au venit pe zgură, unde este printre cei mai buni, în timp ce Murray a câștigat ambele meciuri pe hard. La Turneul Campionilor l-a spulberat pe spaniol cu un sec 6-2, 6-2.

Vezi rezumatul partidei din Murray și Ferrer de la Turneul Campionilor:

În al doilea rând Murray a jucat fantastic la Melbourne, în continua sa căutare a unui turneu de Grand Slam, care l-ar transforma în erou în insulă. Ultimul britanic care a reușit o asemenea performanță a fost Fred Perry în 1936. Murray a cedat un singur set la această ediție a turneului Australian, în sferturile de finală cu surprinzătorul ucrainian Dolgopolov.

Va fi un meci între doi războinici, doi alergători, doi jucători care trimit mingea înapoi cu regularitatea unui tun cu mingi. Adică toate ingredientele unui meci-maraton. Murray are de partea sa serviciul, ceea ce pe suprafața de la Melbourne este un uriaș atu și o mai bună selecție a loviturilor. Ferrer este un jucător clasic de fundul terenului, lucru care îl ajută mai mult pe zgură, dar marele său avantaj este pregătirea fizică. Spaniolul este unul dintre cei mai rezistenți jucători din circuitul ATP iar în cazul în care meciul se prelungește, totul s-ar putea întoarce în favoarea sa.

La fel ca și Djokovic în întâlnirea cu Federer, spaniolul mai are acel avantaj al omului care nu are ce pierde. Pentru numărul șapte mondial această semifinală înseamnă oricum depășirea obiectivului, după ce anul trecut nu a reușit să treacă de turul al doilea. "Voi lupta ca în oricare alt meci. Andy este un jucător de top, dar eu sunt încrezător", a declarat cu mult calm Ferrer.

STATISTICĂ:

Pentru Murray e a cincea semifinală de Grand Slam. A câștigat două, cu Nadal în 2008 la US Open și cu Mario Cilic la Melbourne, anul trecut și a pierdut două, ambele la Wimbledon, în 2009 la Roddick și în 2010 la Nadal.

Pentru Ferrer este doar a doua semifinală de Grand Slam după cea pierdută la Djokovic, în 2007, la US Open.

Andy Murray
Clasament ATP: 5
Recordul în acest sezon:5-0
Recordul carierei: 271-94
Titluri: 16
Record la AU: 11-5.
Australian Open: 2006 - turul 1; 2007 - turul 4; 2008 - turul 1; 2009 - turul 4; 2010 - finalist

David Ferrer
Clasament ATP: 7
Record în acest sezon: 9-0
Recordul carierei: 361-212
Titluri: 10
Record la AU: 19-8
Australian Open: 2003 - primul tur; 2004 - turul 2; 2005 - primul tur; 2006 - turul 4; 2007 - turul 4; 2008 - sferturi de finală; 2009 - turul 3; 2010 - turul 2

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite