Un puşti vrea să salveze onoarea unui regat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andy Murray are şansa să devină primul britanic campion la Wimbledon după 73 de ani. Aflat pe locul trei mondial, roşcovanul scoţian cu alură de copil se poate lăuda cu victorii în acest an la celebrii Rafael Nadal şi Roger Federer.

Din 1936, de când legendarul Fred Perry câştiga la Wimbledon şi la Campionatele Statelor Unite, niciun alt britanic nu a mai cucerit vreun turneu de Gran Şlem. În deceniile care au urmat, aproape toţi tinerii cu potenţial din Regatul Unit aveau să fie comparaţi de presa britanică cu Fred Perry. Un „Sir“ prin definiţie, atât pe teren, cât şi în afara lui, Tim Henman a fost cel mai aproape de a sparge blestemul jucătorilor britanici pe iarba de la Wimbledon.

De patru ori semifinalist la turneul londonez, Henman nu a reuşit totuşi să îndeplinească visul unei naţiunii întregi. Retras în 2007 din circuitul profesionist, Tim i-a predat apoi ştafeta amicului Andy Murray, un puştan cu un stil de joc foarte ciudat. „Felul lui de a juca îţi induce un sentiment fals de securitate. Pare molâu, dar este puternic, pare lent, dar este rapid“, spune Paul Annacone, fost antrenor al lui Pete Sampras.

„Sunt unul dintre jucătorii care se mişcă cel mai bine pe teren. Sunt jucători precum Nadal sau Blake, care poate mă întrec dacă e vorba de un sprint în linie dreaptă, dar simţul meu de anticipaţie e foarte bun şi cu asta compensez“, se autocaracterizează Andy Murray.

Are patru victorii anul acesta contra lui Federer

Semifinalist în 2008 la Wimbledon, Murray (22 de ani) a reuşit recent să cucerească titlul pe iarba de la Queen’s, devenind primul englez care realizează acest lucru după 71 de ani! Succesul scoţianului a isterizat un regat întreg, care aşteaptă un triumf similar la Wimbledon.

Andy are avantajul moral al celor patru victorii directe din 2009 cu Roger Federer, cvintuplul campion de la Wimbledon. Mai mult, Murray se poate lăuda anul acesta şi cu o victorie în faţa liderului mondial Rafael Nadal, cel căruia i-a administrat un şocant 6-0 în finala turneului de la Rotterdam.

A fost aproape să fie ucis!

La opt ani, Andy Murray a fost martorul masacrului de la Şcoala din Dunblane, unde 16 copii şi un profesor au fost împuşcaţi de un nebun din oraş, care apoi s-a sinucis. „Unii dintre fraţii şi surorile prietenilor mei au fost omorâţi atunci. Eu păstrez doar impresia acelei zile, faptul că eram într-o clasă şi cântam.

E ciudat să te gândeşti că un criminal a fost în maşina familiei tale, că a stat lângă tine. Puteam fi unul dintre copiii aceia“, se înfioară în prezent Andy, care s-a salvat de la moarte  ascunzându-se în biroul directorului, alături de fratele lui Jamie.

Are talisman o căţeluşă

Scoţianul deţine un border terrie cu probleme de vedere, numit Maggie, după cântecul lui Rod Stewart, Maggie May. Căţeluşa l-a întâmpinat la venirea acasă, anul trecut, după prima lui finală la US Open, „uşurându-se“ de fericire pe toată podeaua. Andy nu a rămas dator lui Maggie şi i-a cumpărat „fetiţei sale“ o haină cu însemnele clubului New York Yankees.

4.8/1 este cota lui Andy Murray la câştigarea trofeului de la Wimbledon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite