Djokovic foloseşte metode de recuperare SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tenismanul sârb Novak Djokovici, numărul 1 mondial, foloseşte de un an o capsulă hiperbară de dimensiunea unui bob, în valoare de 75.000 de dolari, pentru a se recupera mai bine şi pentru a-şi îmbunătăţi performanţele, informează The Wall Street Journal.

Capsula CVAC Pod a fost fabricată de o companie din California, în întreaga lume existând doar 20 de bucăţi, şi nu a fost interzisă de niciun for sportiv. Spre deosebire de majoritatea camerelor hiperbare în valoare de 5.000 de dolari folosite de mulţi sportivi pentru a-şi satura sângele cu oxigen şi pentru a-şi stimula vindecarea, CVAC Pod foloseşte o valvă controlată de computer şi o pompă pentru vacuum în scopul de a simula condiţiile unei altitudini înalte şi de a comprima muşchii la intervale regulate.

Compania californiană susţine că până la 20 de minute petrecute în capsulă de trei ori pe săptămână pot duce la creşterea performanţelor sportive prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, generarea unui număr mai mare de celule roşii, eliminarea acidului lactic şi posibil chiar stimularea producţiei de celule stem.

Djokovici foloseşte capsula aflată în proprietatea unui prieten al său, antrenor de tenis în Alpine, New Jersey.

Tenismanul a recunoscut că foloseşte CVAC Pod săptămâna trecută, la New York. "Cred că această capsulă chiar mă ajută. Nu în privinţa muşchilor, ci mai mult pentru recuperare, după un set epuizant. Este ca o navetă spaţială, o tehnologie foarte interesantă", a declarat Djokovici.

Directorul executiv al companiei CVAC Systems, Allen Ruszkowski a afirmat că tratamentul în capsulă pare să aibă asupra corpului efecte similare cu acelea ale unor exerciţii fizice intense. El a menţionat că tehnologia poate fi de două ori mai eficientă în ceea ce priveşte stimularea absorbţiei oxigenului decât dopajul cu sânge, care este interzis în sport.

Ruszkowski a mai spus că mai mulţi sportivi cunoscuţi folosesc capsula, dar insistă ca reprezentanţii companiei să nu dezvăluie numele lor, deoarece consideră că această tehnologie reprezintă un avantaj. Printre persoanele care deţin o astfel de capsulă se numără şi starul rock Axl Rose.

Djokovici a devenit liderul ATP în acest an, în care a reuşit o serie remarcabilă de succese, câştigând 57 dintre cele 59 de partide pe care le-a disputat. În primele opt luni ale anului, el a triumfat în 9 turnee, printre care s-au numărat Australian Open şi Wimbledon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite