Djokovic, învingător la Australian Open pentru a doua oară în carieră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sârbul Novak Djokovic a câștigat primul turneu de Grand Slam al anului, învingându-l în finala Australian Open pe britanicul Andy Murray cu scorul de 6-4, 6-2, 6-3. Este al doilea titlu la Melbourne pentru Djokovic după cel din 2008.

Andy Murray nu a reușit să treacă peste extraordinara presiune sub care a jucat acest meci în încercarea de a deveni primul britanic care se impune într-un Grand Slam după 75 de ani. Scoțianul a clacat în setul al doilea, în care a fost condus cu 5-0 iar apoi, în ciuda unei efemere reveniri în debutul setului trei, a demonstrat că nu este încă pregătit să treacă la nivelul următor.

QUICK FACT: Murray este primul jucător din era open care pierde trei finale de Grand Slam fără să câștige vreun set

Djokovic începe anul extraordinar după ce la finalul lui 2010 a cucerit Cupa Davis pentru prima oară, alături de echipa Serbiei. Cu un parcurs mult mai dificil la acest turneu, în care a trecut în semifinale de Roger Federer, tot în trei seturi, Djokovic a jucat aproape de perfecțiune, chinuindu-și adversarul cu o apărare extraordinară și cu atacuri născute uneori din mingi salvate în extremis.

image

Murray a comis 47 de greșeli neforțate , față de cele 33 trei ale adversarului său, britanicul comițând și 4 duble greșeli. Serviciul al doilea a fost călcâiul lui Ahile pentru Murray, care a reușit doar 16 puncte din 51 pentru un procentaj de 31 la sută. Djokovic a dominat ambele servicii din punct de vedere al punctelor obținute.

Djokovic va primi un cec în valoare de 2.200.000 dolari și 2000 de puncte ATP în timp ce Murray va fi recompensat cu 1.100.000 dolari și 1200 de puncte ATP

Setul 3 Murray - Djokovic 4-6, 2-6, 3-6 (60 de minute, s-a jucat în total 2 ore și 39 de minute)

3-6 Acest game este oglinda jocului pe care Murray l-a practicat. Indecis, neconvingător, ezitant în cele mai multe momente, iar atunci când a încercat să joace ceva s-a lovit de un Djokovic absolut fenomenal. Sârbul a dat semne că este totuși uman și i-a oferit două puncte lui Murray, pentru 30-30. Dar nici fileul nu ține cu britanicul aici și minge de meci Djokovic. Murray trimite în fileu și Djokovic este pentru a doua oară campion la Melbourne.

3-5 Murray arată totuși de ce este numărul 5 mondial și trimite un imperial lung de linie pentru 40-30. Dar inconstanța care l-a caracterizat în această finală îl face să greșească din nou. 44 de greșeli neforțate are Murray în acest meci!!!! Djokovic este în priză în continuare și trimite două lovituri de senzație, de-a lungul tușei laterale în urma cărora egalează. Passing în lung de linie pe o deplasare extraordinară pe teren și Djokovic are minge de break. Pe care o fructifică și va servi pentru al doilea titlu la Australian Open!

Vezi noi imagini din timpul meciului adăugat în GALERIA FOTO

3-4 Djokovic a controlat game-ul, având șansă la 30-15, când, pe un atac a lui Murray, bine pregătit, a trimis în banda fileului, iar scoțianul a ratat lovitura de la fielu. Un backhand de vis i-a adus game-ul sârbului.

3-3 Murray părea să-și câștige pentru prima oară serviciul mai ușor, dar, după 30-0, Nole, ajutat și de o dublă greșeală a britanicului, a patra în acest meci, a câștigat trei puncte la rând. Djokovic greșește pentru egalitate. Care persistă și după următoarele două schimburi, deși Murray a dat mari emoții celor din loja sa după ce a făcut punct din smash cu rama. Dar britanicul se concentrează mai bine și reușește în cele din urmă game-ul.

2-3 Djokovic se complică și Murray face re-break. Sârbul a lăsat inexplicabil să cadă o minge înaltă trimisă de Murray, așteptând să vadă dacă iese în aut, și acel punct, la 15-15, l-a readus pe britanic la conducerea game-ului, după ce avusese și 0-15.

1-3 Murray aproape i-a făcut cadou un break lui Djokovic, a comis chiar și o greșeală de picior la serviciu, dar Nole nu a profitat în primă fază, la 15-40 și scoțianul a egalat la 40. Doi ași îl salvează pe britanic după ce adversarul său avusese de două ori la rând avantaj. Incredibil! Al treilea as îl scoate pe Murray din situația de a pierde game-ul. Britanicul nu reușește să lege două prime servicii bune și Djokovic are a șasea minge de break în acest game. De această dată Murray, tot pe serviciul al doilea, reușește un frumos contre-pied pentru egalitate. Murray este dezarmant de inconstant! Are avantaj, dar nu reușește să încheie punctul. Djokovic spune GATA! Apărare precum cea a lui Nadal într-o zi mare, a intuit perfect colțul pe o venire la fileu a lui Murray și a trimis de lângă reclame un passing monumental!!!!! A fost mai mult ca sigur punctul hotărâtor din acest meci. Nimeni nu-i poate rezista lui Djokovic într-o asemenea zi și doar sârbul, dacă se relazează, ar mai putea face interesantă această finală!

image

FUNNY FACT: Brad Gilbert pentru ESPN: ”Murray are nevoie de picături de ochi Visine și de un espresso pentru a reveni în meci” :):)

1-2 Djokovic revine la conducerea meciului, readucând-ul pe adversarul său în aceeași situație din seturile precedente. Arbitrii de linie au fost dezastruoși la acest meci. Atât jucătorii, cât și arbitrul de scaun au fost nevoiți să ceară nenumărate challenge-uri, în majoritatea covârșitoare a cazurilor aceștia având dreptate. 

QUICK FACT: Ultimul jucător care a câștigat la Australian Open după ce a fost condus cu 2-0 la seturi, Roy Emerson în 1965, când l-a învins pe Fred Stolle. Ultimul jucător care a câștigat un turneu de Grand Slam revenind de la 0-2 la seturi: Gaston Gaudio cu Guillermo Coria, la Roland Garros în 2004.

1-1 Djokovic reușește un retur ireal, născut din instinctul de mare campion al sârbului pentru 0-15. Și asta îl destabilizează din nou pe Murray, care pierde game-ul. Djokovic reușește re-breakul după un smash ratat grosolan de britanic. ”Ole, ole, ole, NOLE, NOLE” se aud fanii sârbi în tribune!

image

1-0 Murray al doilea break realizat în acest meci. Un game care îl poate scoate din letargie pe scoțian, care conduce pe un scor parțial în ultimele patru game-uri cu 3-1. Britanicul a reușit câteva lovituri excelente.

QUICK FACT: Murray și-a ”îmbunătățit” recordul în finalele de Grand Slam la 0-8 la seturi. Este primul jucător de la Fred Stolle încoace care pierde primele opt seturi disputate în finale de Grand Slam (Stolle comentează meciul pentru televiziunea australiană).

Setul 2 Murray - Djokovic 4-6, 2-6 (40 de minute, în total s-a jucat 1 oră și 39 de minute)

2-6 Murray a ieșit superb din dificultate cu un lung de linie după ce Djokovic a salvat în extremis un serviciu puternic și apoi o lovitură în forță trimisă de scoțian din apropierea fileului. FABULOOOOOS Djokovic a plonjat dintr-un colț în altul al terenului, salvând mingi incredibile și trimițându-le perfect în terenul advers. Avantaj pentru sârb. Nole nu mai prelungește agonia adversarului și încheie setul pe serviciul lui Murray. În acest momente Djokovic pare a fi o combinație letală între agresivitatea și determinarea lui Nadal și calmul și loviturile dezarmante ale lui Federer!

Vezi noi imagini din timpul meciului adăugat în GALERIA FOTO

2-5 Scoțianul reușește primul break din acest meci, dar în ce manieră, la 15, după ce a avut 3 mingi de break. Murray pare eliberat acum de presiune, conștient că este aproape imposibil să mai scoată ceva din acest set.

QUICK FACT: Ultimul jucător care pierduse cu 0-6 un set într-o finală de Grand Slam: Roger Federer în fața lui Nadal la Roland Garros în 2008.

1-5 Murray salvează cu greu ”rușinea” de a pierde cu 6-0. Un lung de linie superb și un serviciu excelent îl salvează de la egalitate pe Murray.

0-5 Djokovic este rege pe teren. Nicio șansă pentru Murray! Sârbul scoate tot, plasează mingi incredibile, salvează smashuri, ce-i drept nu foarte convingătoare. Dominație totală!

0-4 Se pare că Murray a clacat. Break la zero pentru Djokovic, iar scoțianul este de nerecunoscut. Al șaselea game cedat la rând, dintre care trei pe propriul serviciu.

0-3 Moment periculos pentru Djokovic care alunecă și aproape cade în șpagat în încercarea de a salva o minge. Sârbul pare ok. Murray ratează milimetric un lung de linie iar Djokovic încheie facil un nou game câștigat. Este al cincilea la rând pentru sârb.

0-2 Murray a părut mai determinat în acest game. A condus cu 40-30, după servicii bune, dar Djokovic pare imbatabil și a egalat după o minge în fileu a adversarului. ”Lovește mingea cu trebuie” a răbufnit Murray! Nole a făcut avantaj, salvat de scoțian cu un serviciu perfect! Break Djokovic după ce sârbul i-a anulat lui Murray un posibil as din primul serviciu, cu un challenge. Mingea fusese în aut, iar pe al doilea serviciu scoțianul a cedat. 

Camerele de luat vederi au surprins la pauza dintre seturi un schimb de gesturi între Murray și mama sa, aflată în tribună, în care jucătorul încerca să-i dea de înțeles că totul este ok. ”E bine, relaxează-te” păreau să spună gesturile scoțianului, aplaudat apoi de către mama sa.

image

0-1 Scoțianul este în corzi. Djokovic îl ademenește cu o scurtă la fileu și apoi trimite un lob perfect pentru 30-0 iar apoi completează game-ul cu încă două lovituri câștigătoare. Joc perfect al sârbului.

Setul 1 Murray - Djokovic 4-6 (59 de minute)

4-6 Djokovic face 15-30 după un rally extraordinar, în care Murray a dominat prima parte a schimbului, dar Nole a revenit cu câteva lovituri așezate parcă cu mâna lângă tușa de fund, plimbându-l dintr-un colț în altul pe scoțian, care a cedat. FANTASTIC! Un nou schimb de mingi, cel mai lung cu 38 de lovituri și Djokivic are două mingi de set. Superb și-a pregătit sârbul punctul, venind amenințător la fileu în cele din urmă, iar scoțianul s-a pierdut cu firea și a trimis passingul în fileu. Set Djokovic, după un forehand în aut al adversarului, care și-a consumat ultimul challenge mai mult din motive psihologice, mingea fusese evident în aut.

4-5 Game încheiat de Nole cu un forehand lângă tușa laterală. După game-urile mai disputate din debutul partidei fiecare dintre cei doi s-a concentrat mult mai bine pe serviciu și au rezultate game-uri rapide.

4-4 Murray câștigă un game în care Djokovic a ratat câteva lovituri destul de clare.

Vezi primele imagini din finală în GALERIA FOTO

3-4 Două puncte rapide ale lui Nole au fost contracarate cu o scurtă genială a lui Murray pentru 30-15. Sârbul este furibund după serviciu și lovește năprasnic în cross pentru 40-15 iar apoi obține game-ul după o minge în aut a scoțianului.

3-3 Murray a servit excelent în acest game și a câștigat la 15. 

QUICK FACT: Un jucător care a pierdut primele două finale de Grand Slam din carieră, dar a câștigat-o pe cea de-a treia: Ilie Năstase! A pierdut la Roland Garros (1971) și Wimbledon (1972) înainte de a triumfa la US Open (1972)

2-3 Djokovic ratează la rândul său un smash ușor pentru 30-15. Murray îi dă imediat punctul înapoi cu un forehand în fileu. Sârbul face ușor game-ul și trece din nou în avantaj.

2-2 Murray vine la fileu și încheie cu un smash reușit un punct pe care Djokovic îl salvase de două ori de pe fundul terenului. Murray explodează cu o lovitură absolut fenomenală, un passing în cross din colțul terenului. Djokovic a atacat perfect dar Murray s-a deplasat ireal pe fundul terenului. Un as a închis primul game ușor pentru scoțian

QUICK FACT: Recordul lui Djokovic la acest turneu 106-51 (67 la sută) la gameuri și 16-1 (94 la sută) la seturi. Recordul lui Murray: 119-59 la gameuri (67 la sută) și 17-2 la seturi (89 la sută)

1-2 Murray ratează un smash la 15-30, într-un moment care i-ar fi putut aduce două mingi de break. Djokovic îl ”chemase” la fileu cu o nouă scurtă, destul de înaltă însă. Sârbul ratează un lung de linie, care se oprește în fileu, și este 40-40. Tensiunea este destul de mare în debutul meciului, deja trei challenge-uri fiind solicitate până acum, două Murray, unul Djokovic. Arbitrii de linie greșesc mult, iar cel de scaun trece peste capul lor la o decizie în favoarea lui Murray. Djokovic face game-ul, după o greșeală a lui Murray, retur în fileu.

1-1 Sârbul pregătește mai bine punctele, și face 0-30 cu un superb lung de linie. Murray face primul punct pe o greșeală neforțată a sârbului, un cross în aut. Scoțianul a revenit în game cu câteva lovituri  bine calibrate, dar Djokovic este agresiv și face egalitate la 40. Pentru Murray contează foarte mult primul serviciu, în urma căruia face majoritatea punctelor. Serviciul al doilea este în general slab și îi permite adversarului să treacă la controlul punctului. A treia egalitate într-un game foarte disputat. Urmează cea de-a patra. Murray are mari probleme pe al doilea serviciu. Egalitatea persistă! A cincea! Murray a servit un semi-as și are avantaj. Într-un final Murray câștigă game-ul cu un al doilea serviciu riscant, pe linie, aproape la fel de puternic ca și primul, pe care îl ratase. Acest joc a durat 15 minute.

0-1 Djokovic începe mai încrezător și face game la zero. Murray este ezitant și comite trei greșeli neforțate.

10.40 Djokovic a câștigat tragerea la sorți și a ales să servească primul. Sunt ultimele momente de încălzire și în câteva momente va începe marea finală.

QUICK FACT: Jucătorul mai bine clasat în ierarhia mondială a câștigat în ultimele cinci finale de la Australian Open

10.30 Declarațiile celor doi la intrarea pe terenul de la Melbourne:

”Mă aștept la un meci foarte foarte dificil” - Andy Murray

”M-am simțit excelent în acest an aici și am jucat bine în ultimele meciuri” - Novak Djokovic

10.25 Cei doi finaliști de astăzi și-au adus aminte de prima lor întâlnire, care a avut loc acum un deceniu, într-un turneu de juniori. ”Avea părul mare” rememorează Djokovic despre adversarul său. ”Eu îmi aduc aminte scorul. Am câștigat cu 6-0, 6-1 parcă”, a spus Murray. Iată-i pe cei doi buni prieteni când erau ceva mai tineri:

image

10.15 Acoperișul arenei Rod Laver, care a fost închis înaintea partidei, va fi deschis în timpul finalei, care va începe la lumina zilei... La Melbourne, ora locală este 7.30 PM.

QUICK FACT: Este a patra finală consecutivă la Australian Open care se dispută între jucători europeni. De altfel, din 2001, doar patru finale au inclus și jucători din afara bătrânului continent (2001: Agassi-Clement; 2003: Agassi-Schuettler; 2005: Safin-Hewitt; 2007: Federer-Gonzalez)

10.00 Bună dimineața și bine v-am găsit la ultima zi de la Australian Open, ziua marii finale la simplu masculin. Spre deosebire de sesiunile de seară precedente, jucătorii vor avea de înfruntat o căldură mult mai mare, aproximativ 30 de grade Celsius sunt în acest moment pe Arena Rod Laver.

PREFAȚA MECIULUI MURRAY - DJOKOVIC

image

Ambii au 23 de ani. Ambii sunt în plină ascensiune gata să spargă bariera impusă de Federer și Nadal. Se cunosc încă de pe vremea junioratului, se antrenează de multe ori împreună și practic jocul unuia nu are secrete pentru celălalt. Toate acestea sunt motive pentru una dintre acele finale care se vor povesti peste ani și ani.

Murray-Djokovic este chiar mai mai mult decât o simplă finală a unui turneu de Grand Slam. Este prefața următorului mare duel în tenis, după ce Rafa și Roger au dominat sportul alb în ultimii ani. Desigur actualii ocupanții ai primelor două locuri vor mai avea câteva lucruri de spus, însă acest prim moment în care Andy și Nole ies din umbra atotputernicilor este semnul unei noi ere.

Djokovic are în acest moment avantaj în întâlnirile directe, însă acest capitol nu este foarte relevant, deoarece nu s-au mai întâlnit din 2009. Mai mult, niciuna dintre întâlniri nu s-a disputat pe sistemul cel mai bun din cinci seturi. Murray a câștigat ultimele trei partide cu Djokovic, toate pe hard, ultima victorie a sârbului fiind în 2008, la Monte Carlo, pe zgură.

Echilibrul este aproape perfect între cei doi. Și în statistici și în calitățile lor, chiar dacă fiecare are de partea sa o serie de atuuri.

Vezi imagini cu Djokovic și Murray antrenându-se împreună:

Trei motive pentru care Murray este favorit:
1. Are un joc mai variat decât Djokovic.
2. Servește mai bine decât sârbul.
3. Este mai rezistent din punct de vedere fizic.

Trei motive pentru care Djokovic este favorit:
1. Are o explozie mai bună decât Murray.
2. Experiența sa la nivel de Grand Slam va conta.
3. Joacă cel mai bun tenis al carierei iar moralul este la cer.

Trei lucruri comune:
1. Returnează mingea extraordinar
2. Sunt eficienți în ceea ce privește punctele lungi
3. Le place să joace pe contre

Presiunea unui Grand Slam istoric
Din punct de vedere psihic, presiunea apasă pe umerii lui Andy Murray. Britanicul este speranța unei întregi insule, care așteaptă în regat primul trofeu de Grand Slam după 75 de ani, ultimul fiind adus de Fred Perry în 1936. Mai mult Murray luptă cu o altă statistică destul de presantă. Doar trei jucători în era open au pierdut primele trei finale de Grand Slam: Ivan Lendl, Goran Ivanisevic și Andre Agassi.

Va rezista oare Andy Murray în lupta sa cu istoria?

De partea cealaltă, Djokovic pare mult mai liniștit. Câștigarea Cupei Davis a fost un moment de excepție în cariera sa, are deja în palmares un titlu de Grand Slam, chiar la Melbourne și dacă ar fi să luăm drept tipar acel succes din 2008, el ar trebui să se repete și acum. Motivul? La fel ca și atunci, sârbul venea după o finală pierdută la US Open, iar trofeul din Australia a fost revanșa sa.

image

Andy Murray
Marea Britanie
23 ani
ATP: locul 5
Cap de serie: 5
Titluri ATP: 16
Titluri Grand Slam: 0
Australian Open: Finală, 2010

Novak Djokovic
Serbia
23 ani
ATP: locul 3
Cap de serie: 3
Titluri ATP: 18
Titluri Grand Slam: 1
Australian Open: Câștigător, 2008

Întâlniri directe:
2006 Madrid Hard R16 Djokovic 1-6 7-5 6-3
2007 Indian Wells Hard SF Djokovic 6-2 6-3
2007 Miami Hard SF Djokovic 6-1 6-0
2008 Monte Carlo Zgură R16 Djokovic 6-0 6-4
2008 Canada Hard QF Murray 6-3 7-6
2008 Cincinnati Hard F Murray 7-6 7-6
2009 Miami Hard F Murray 6-2 7-5
Djokovic conduce cu 4-3

Drumul către finală
Murray:
Karol Beck (Slovacia) 6-3 6-1 4-2 (ret)
Illya Marchenko (Ucraina) 6-1 6-3 6-3
Guillermo Garcia-Lopez (Spania) 6-1 6-1 6-2
Jurgen Melzer (Austria) 6-3 6-1 6-1
Alexandr Dolgopolov (Rusia) 7-5 6-3 6-7 (3/7) 6-3
David Ferrer (Spania) 4-6 7-6 (7/2) 6-1 7-6 (7/2)

Djokovic:
Marcel Granollers (Spania) 6-1 6-3 6-1
Ivan Dodig (Croația) 7-5 6-7 (6/8) 6-0 6-2
Viktor Troicki (Serbia) 6-2 (ret)
Nicolas Almagro (Spania) 6-3 6-4 6-0
Tomas Berydch (Cehia) 6-1 7-6 (7/5) 6-1
Roger Federer (Elveția) 7-6 (7/3), 7-5, 6-4

Vezi rezumatul ultimei întâlniri directe, victoria lui Murray de la Miami, din 2009:

Partea 1:

Partea 2:

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite