Djokovic l-a eliminat pe Federer și e în finală la Australian Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Novak Djokovic s-a calificat în finala turneului de Grand Slam de la Australian Open după ce l-a învins pe Roger Federer în trei seturi 7-6 (3), 7-5, 6-4. Este pentru al doilea Grand Slam consecutiv când Djokovic îl elimină pe Federer în semifinale după US Open 2010.

Novak Djokovic va juca în finală cu câștigătorul dintre David Ferrer și Andy Murray, partidă care va avea loc mâine dimineață, de la ora 10.30, ora României.

Vezi noi imagini adăugate în GALERIA FOTO a meciului Djokovic-Federer

”Am încerca să fiu agresit tot timpul. Cred că e cel mai bun meci al meu. A trebuit să-mi folosesc fiecare șansă, mai ales după sincopele din setul al doilea când el a fost în față. Australian Open este un turneu special pentru mine din cauza fanilor, care sunt prezenți din foarte multe țări. Uneori te simți ca la un meci de fotbal. Abia aștept să văd cea de-a doua semifinală de mâine cu niște popcorn în față. Ambii jucători joacă foarte bine și Ferrer și Murray, dar eu am încredere în mine”, a declarat Novak Djokovic la finalul partidei.

QUICK FACT: Ultima oară când Roger Federer a pierdut în trei seturi în cadrul unui turneu de Grand Slam a fost în 2008, la Roland Garros, în finala cu Rafael Nadal.

Setul 3: Djokovic - Federer 7-6 (3), 7-5, 6-4

6-4 Presiune pe Djokovic care face dublă greșeală. Federer greșește un backhand, are peste 40 de greșeli neforțate, majoritatea pe rever, care l-a trădat în acest meci. Djokovic al cincilea as și are două mingi de meci. Prima salvată de Federer pe o greșeală a sârbului. Forehand lung a lui Djokovic și Federer respiră! AS pentru sârb. A treia minge de meci! DJOKOVIC ÎN FINALĂ!

5-4 Djokovic are un psihic de fier și aceasta este marea diferență față de jocul sârbului din anii trecuți. A reușit să facă 0-40 după ce în game-ul precedent și-a cedat serviciul. Sârbul joaca de departe cel mai bun tenis din carieră. Federer însă nu cedează. A salvat două mingi de break. Dar nu poate salva și pe a treia. Break Djokovic care servește pentru meci!

QUICK FACT: Dacă Federer pierde, va fi pentru prima oară în cariera sa, după opt ani de zile, când va juca patru Grand Slamuri consecutive fără să câștige niciunul dintre ele (Wimbledon 2002, US Open 2002, AU 2003, Roland Garros 2003)

4-4 Federer îl demoralizează pe Djokovic după un punct magnific, încheiat magistral, și minge de break, 30-40. Nole revine cu un as și răsuflă ușurat. Îl împinge pe Federer mult în spatele tușei de fund și are minge de game. Dar o lovitură cu rama readuce egalitatea. Tribunele se încing. Sunt momente cruciale pentru viitorul meciului. AS Djokovic! Avantaj! Minge fileu-aut. Egalitate. Tensiunea este din ce în ce mai mare. Federer îl întinde pe Nole și are minge de break. BREAK FEDERER. Minge absolut extraterestră a lui Federer de pe fundul terenului la fileu, sub nivelul benzii, Djokovic ajunge, trimite mingea cu banda, și este apoi pasat ușor! Ce break, în ce moment al meciului!

QUICK FACT: Roger Federer este cel mai în vârstă dintre cei patru semifinaliști de la Australian Open, la 29 de ani.

4-3 Federer l-a destabilizat pe Djokovic cu două scurte consecutive și încearcă să rupă ritmul. Game la 15. Se joacă scurt. Sârbul dictează oarecum acest ritm și deși este mai tânăr cu șase ani decât adversarul său, pare mai obosit. Prelungește mult momentul serviciului și încearcă să încheie repede punctele. Are succes până acum

4-2 Djokovic este imbatabil. Loviturile sale găsesc cele mai potrivite colțuri ale terenului și Federer este în impas. Nole este la două game-uri de finala Australian Open 2011.

3-2 O perioadă mai liniștită a meciului. Federer își obține serviciul, punctând la ultima minge cu un as, al cincilea al său din acest meci.

3-1 Djokovic face patru puncte la rând și câștigă game-ul de la 15-30.

QUICK FACT: Dacă Djokovic câștigă, ar fi prima finală de turneu de Grand Slam fără Roger Federer sau Rafael Nadal, din 2008, de la Australian Open, când Djokovic l-a învins pe Tsonga.

2-1 Nole începe blitz cu două puncte, și are două mingi de break la 15-40. Un serviciu excelent și un retur în aut al lui Nole amână verdictul. Egalitate, după un nou de excepție și Roger devine la rândul său vocal, încurajându-se! Break Djokovic. Sârbul, deși pare mai obosit, este mai precis în lovituri și reușește să conducă jocul. Are mari șanse să-l dovedească pe elvețian în trei seturi. Altfel, dacă meciul se prelungește, sârbul ar putea avea probleme.

1-1 Djokovic a început cu o dublă greșeală, a treia, dar a câștigat trei puncte consecutiv, unul cu un cross extraordinar. Dar a urmat o nouă dublă greșeală. Federer a egalat la 40 după un nou schimb fantastic cu 26 de lovituri, încheiat cu o minge în aut a lui Djokovic! Ramă a lui Nole și trei puncte consecutive reușite acum de Federer care are minge de break. Challenge Federer, și ultimul punct se repetă, arbitrul indicase aut, dar mingea lui Roger a fost bună. Game interminabil. Federer și Djokovic etalează câteva lovituri de elită. Nimeni nu cedează!!! A cincea egalitate! SPECTACOOOOOL. Federer trimite o bijuterie de backhand paralel cu tușa laterală! Nole revine cu un serviciu-bombă. E rândul lui Nole să facă magie. 23 de lovituri într-un schimb de mingi încheiat cu un cross al lui Djokovic! Game al sârbului după aproape un sfert de oră!

0-1 Federer a început bine setul al treilea încheind repede conturile la 15.

QUICK FACT: Roger Federer a revenit de șase ori în carieră de la 0-2 la seturi. O dată chiar aici la AU în 2009, în fața lui Thomas Berdych

Setul 2: Djokovic* - Federer 7-6 (3), 7-5 (se joacă de 1 oră și 58 de minute)

7-5 Lung de linie imperial pentru Djokovic cu care încheie un game alb. Federer pare ieșit din nou însă inima unui campion nu trebuie niciodată subestimată. Nole are 2-0 la seturi

Noi imagini în GALERIA FOTO a meciului

6-5 Trei greșeli neforțate ale lui Federer și Djokovic are trei mingi de break. Federer nu riscă nimic și scoate untul din Djokovic care face șanțuri pe fundul terenului alergând după mingiile elvețianului. Încă o lovitură surpriză a lui Federer și este 30-40. Dar elvețianul trimite în fileu și Djokovic va servi pentru setul al doilea. Ce răsturnare de situație!

QUICK FACT: Djokovic a câștigat trei game-uri consecutive după ce și-a schimbat încălțările înaintea game-ului cu numărul 8.

image

5-5 Djokovic începe în forță cu un as, dar ratează o scurtă ușoară la fileu, pentru 15-15. Roger lovește din nou cu rama, a treia oară în acest set. Este una dintre greșelile frecvente ale elvețianului. Djokovic pune semnul exclamării după 5-5 după ce a prins o scurtă la fileu și l-a executat în cross cu un slice pe Federer. Magnific!

4-5 Federer a ratat un vole dificil de sub fileu și Djokovic a avut 0-30. Roger a revenit cu un as, al patrulea al său din acest meci, dar Djokovic a trimis o lovitură fenomenală în lung de linie, cu forehandul, cu care l-a surprins pe Federer și a avut două mingi de break. Federer a salvat-o pe prima în urma unui serviciu excelent dar a fost pasat la fileu de Nole pentru break. Ce set! Fanii sârbi au prins glas în tribune.

3-5 După ce a pierdut prima minge, Djokovic le-a câștigat pe următoarele patru și game-ul. Fără a mai avea ce pierde în acest set sârbul a riscat câteva lovituri la limită care i-au ieșit perfect.

2-5 Nole joacă magnific în continuare, nimeni nu poate să-i reproșeze absolut nimic. Are două mingi de rebreak, una la 30-40 anulată de Federer și alta la avantaje. Dar Federer o anulează cu un lob milimetric peste racheta lui Djokovic, care se prăbușește la pământ în încercarea de a agăța acea minge. Senzațional! Federer avantaj. Djokovic revine cu furie! Sârbul încearcă să rupă ritmul cu o scurtă care nu-i iese și Roger încheie unul dintre cele mai lungi game-uri de până acum.

image

2-4 Djokovic pare intimidat. Federer vine la fileu din ce în ce mai des parcă pentru a pune și mai multă presiune pe adversar. Are 10 puncte din 13 la fileu. Backhand magistral de pe tușa de fund al elvețianului pentru 40-0 pe serviciul adversarului. Expresia feței lui Djokovic după acel backhand: ”Ce pot să fac mai mult???”! FANTASTIC!!!! Federer s-a apărat fenomenal cu Djokovic la fileu, a ales colțul ca un portar la penalty, a scos o minge imposibilă care l-a derutat pe sârb și break pentru elvețian.

QUICK FACT: Federer are un record de 24 de victorii și 23 de înfrângeri în turneele de Grand Slam atunci când a pierdut primul set.

2-3 Rebreak-ul se pare că l-a revitalizat pe Federer care a etalat tenisul său dominant, elegant și a încheiat cu un sec 40-0 pentru 3-2. Djokovic nu a avut replică.

2-2 Djokovic a comis trei greșeli neforțate pentru a-i oferi șansa lui Federer să revină în acest set. Sârbul a salvat prima minge de break. Federer atrage atenția copiilor de mingi despre prezența unui corp străin pe fileu... o pană de la o pasăre, pe care copilul de mingi abia a observat-o de lângă fileu, dar Roger a văzut-o tocmai de la fundul terenului. Rebreak Federer după ce Djokovic a trimis puțin în aut un forehand.

2-1 Sârbul joacă magnific, elvețianul răspunde pe măsură. Un schimb de mingi de 22 de lovituri, al doilea ca lungime din acest meci, pentru 30-30. Urlet războinic din partea lui Novak Djokovic care face primul break din acest meci. Un rally pe backhand l-a testat pe Roger, care a trimis afară.

Vezi GALERIE FOTO din timpul meciului Novak Djokovic - Roger Federer.

1-1 Superbă lovitură a lui Djokovic care a salvat o minge la fileu, trimiând-o în cross, fără speranță pentru Federer. Se joacă din ce în ce mai intens. Djokovic face game-ul la 15 cu un passing exploziv. Federer a încercat stopul, dar mingea s-a oprit în fileu.

0-1 Game alb pentru Federer. Sistematic, matematic, caracteristic elvețianului.

Setul 1: Djokovic - Federer 7-6 (3)

Tie break 7-3 Djokovic a fost dominant în aces tie-break. Mult mai agresiv, a devenit și vocal pe teren în timpul loviturilor, a reușit două mini-break-uri, unul pentru 6-2 într-un moment extrem de important. Putea să încheie și mai repede tie-breakul, cu lovitura sa favorită, backhand în lung de linie, dar mingea s-a oprit în fileu. Federer a fost absent în această parte suplimentară a primului set.

6-6 Federer câștigă la zero și primul set merge în tie-break

6-5 Loviturile devin din ce în ce mai agresive. Nole lovește cu putere pentru un 40-0 rapid, ratează în extremis o returnare extrem de dificilă după un cross al lui Federer, dar încheie game-ul  la 15 cu un forehand devastator.

5-5 Federer a început game-ul decis să arate că nu vrea să-i dea nicio șansă de break adversarului. Serviciu excelent urmat de lovituri precise, maximum două pentru a câștiga punctul. Game alb pentru FedEx. În continuare se joacă extrem de rapid.

5-4 Un passing de rever în lung de linie îl destabilizează pe Djokovic și de la 30-0, s-a făcut 30-30, după un forehand al elvețianului. Două greșeli neforțate au dus scorul la 40-40. S-a ajuns la a treia egalitate consecutivă. Este un game extrem de important și tensiunea se simte. Djokovic a fost mereu în avantaj și în cele din urmă își trece în cont serviciul, dar cu mari emoții. Federer va servi pentru a rămâne în set.

4-4 Meciul se încinge. Un lung de linie de excepție al lui Roger, care a căzut chiar sub nasul lui Djokovic pe tușă a fost replicat de un cross superb al sârbului. Dar Roger câștigă 40-15, una din mingi fiind una norocoasă, cu fileul. 

4-3 Djokovic a servit din nou excelent. Are procentaj sută la sută în ceea ce privește punctele câștigat în urma primului serviciu. Game la 15 pentru sârb.

image

3-3 Nole a condus cu 30-0 pe serviciul lui Federer și a fost la un pas de 40-0 după un lob trimis în extremis a căzut la câțiva centimetri de tușa de fund. Elvețianul a revenit cu trei puncte consecutive, variind loviturile, dar un forehand cu rama a dus scorul la 40-40 pentru prima oară în acest meci. Djokovic s-a apărat bine, dar a fost împins în spate de Roger, care l-a executat apoi cu o scurtă precisă. Un serviciu perfect a încheiat game-ul, cel ma disputat până acum.

3-2 Game alb pentru Djokovic care nu a mai avut emoții pe propriul serviciu. Au trecut 18 minute de la debutul partidei. Forehandul îi aduce lui Djokovic punctele necesare game-ului.

2-2 Federer câștigă game-ul cât ai zice AS. A trimis două asemenea servicii nereturnabile, și a egalat situația.

2-1 Sârbul îl înghesuie în colțul terenului pe adversarul său și scurta lui Federer se oprește în fileu pentru 30-15. Un forehand în forță pentru Nole care conduce cu 2-1.

1-1 Djokovic îl împinge pe Federer către linia de fund. Chiar dacă a trimis în acest game două mingi în out, acestea au fost foarte aproape de tușa de fund. Federer își câștigă serviciul după un frumos passing în cross pe o venire la fileu a lui Nole

1-0 Djokovic a făcut două duble greșeli consecutive. Dar sub presiune, la 30-40, l-a plimbat pe Federer pe tot terenul după al doilea serviciu și a obținut punctul. Nu mai puțin de 23 de lovituri s-au trimis în acest punct! Djokovic a încheiat game-ul cu un nou rally excelent, forțându-l pe Federer să trimită în fileu.

10.36 Scena este pregătită pentru această confruntare de vis. Federer joacă a opta semifinală consecutivă la Melbourne. Djokovic va servi primul.

10.34 Cei doi jucători au pătruns în arenă. Iată ce au declarat pe culoarul de la vestiare pentru Eurosport:

”Aștept încă un meci grozav. Trebuie să cred foarte mult în mine pentru a învinge” - Novak Djokovic

”Am avut momente mai dificile de-a lungul turneului. Dar acum sunt în semifinale și trebuie să joc cel mai bun tenis” - Roger Federer

10.23 Un amănunt interesant: Acum trei ani, la 27 ianuarie, Novak Djokovic câștiga finala la Australian Open cu Jo Wilfred Tsonga, pentru a deveni primul sârb din istorie care cucerește un turneu de Grand Slam. Așa cum puteți vedea în prefața de mai jos, Djokovic a trecut atunci în semifinale chiar de Roger Federer, adversarul său de astăzi

10.15 Bună ziua și bine v-am găsit la meciul zilei de la Australian Open. Ziua de astăzi a oferit deja o surpriză pe terenurile de la Melbourne, numărul 1 mondial Caroline Wozniacki fiind eliminată în semifinale de chinezoaica Na Li, scor 6-3, 5-7, 3-6. Li a salvat o minge de meci, și o va întâlni în finala feminină pe Kim Clijsters care a trecut de Vera Zvonareva, în două seturi, 6-3, 6-3.

PREFAȚA MECIULUI NOVAK DJOKOVIC - ROGER FEDERER:

Discuțiile despre posibilitatea ca Rafael Nadal să reușeașcă Grand Slamul s-au încheiat o dată cu eliminarea prematură a spaniolului în sferturile de finală în fața compatriotului său David Ferrer. Acum toți ochii vor fi ațintiți asupra super-duelului din semifinale dintre Roger Federer și Novak Djokovic, care e foarte posibil să fie adevărata finală la Australian Open, cu tot respectul pentru Ferrer și Murray. Indiferent care dintre ei va ajunge în finală.

Va fi o încleștare a titanilor, căci dincolo de marea rivalitate Rafa-Roger, există una poate la fel de intrigantă și de interesantă, cea dintre Federer și Djokovic. Una în care elvețianul are avantaj clar în întâlnirile directe, 13-6 (4-2 în cadrul turneelor de Grand Slam). Sârbul însă și-a făcut prostul obicei de a-l învinge pe Federer în cele mai importante partide, așa cum se anunță și cea de mâine.

Vezi un rezumat al semifinalei din 2008, câștigată de Djokovic:

Nole l-a depășit pe FedEx acum trei ani, tot aici pe cimentul fierbinte de la Melbourne, tot în semifinale, în drumul către singurul său titlu de Grand Slam din palmares. Iar la precedentul Grand Slam, cel de la US Open, tot pe hard, Djokovic i-a barat din nou accesul în finală lui Federer. Acesta își va dori cu siguranță să șteargă din memorie amărăciunea acelei înfrângeri, venite după ce a avut două mingi de meci, care nu a putut fi dată la o parte nici măcat de victoria în două seturi de la Turneul Campionilor. La Londra, în iarnă, cu gândul mai mult la Cupa Davis, Djokovic a cedat mult prea ușor, 6-1, 6-4.

Dacă anul trecut fiecare dintre cei doi a avut sincope, în special Federer, acum ambii se apropie de cel mai bun tenis pe care îl pot juca. Ceea ce îl avansează în postura de favorit pe elvețian și îi oferă șansa lui Nole de a juca din nou fără presiune în fața marelui său rival.

Trei motive pentru care Djokovic ar putea câștiga astăzi:

1. Servește din nou foarte bine după o perioadă în care serviciul i-a dat mari bătăi de cap provocându-i adevărat frustrări. Djokovic și-a pierdut serviciul de doar patru ori în cinci meciuri la acest turneu.

2. Mental a rămas în priză pentru marile meciuri după ce a fost conectat la tensiunea finalei Cupei Davis, acolo unde a oferit adevărate momente eroice.

3. Are atuurile unui joc strălucitor de pe fundul terenului, completate de o apărare și de returnări letale. Și poate cel mai important: nu are ce pierde.

Trei motive pentru care Federer ar putea câștiga astăzi:

1. Deși s-a chinuit cu Gilles Simon în cinci seturi, următoarele partide de la Australian Open l-au readus în prim plan pe dominantul Roger Federer. A mai cedat un singur set în următoarele trei partide și l-a pus în genunchi pe bunul său prieten Stanislas Wawrinka.

2. Sub comanta lui Paul Annacone, Federer a devenit mai agresiv iar acest lucru se observă în special la lovitura de backhand, unde folosește deseori un topspin căutător de puncte, în locul unul slice de siguranță.

3. După un sezon sub standardele sale, vine cu un moral bun, alimentat de victoria din Turneul Campionilor și de cea de la Doha din debutul acestui an.

Vezi un rezumat al duelului de la Turneul Campionilor din 2010, câștigat de Federer:

Declarații:

Novak Djokovic - "Trebuie să încep bine. Trebuie să-l fac să alerge cât mai mult posibil și să-i dau de înțeles că am venit aici să câștig. Simt că de cinci-șase luni joc cel mai bun tenis, am mai multă experiență pe teren, iar serviciul, care a fost o problemă pentru mine în ultima perioadă, merge mult mai bine"

Roger Federer - "Este un tensimen de calitate care joacă foarte ofensiv, care se năpustește asupra oponentului. Îmi place să joc împotriva lui pentru că putem crea schimburi de mingi cu adevărat extraordinare"

Parcurs la Australian Open:
Roger Federer - Lukas Lacko (Slovacia) 6-1, 6-1, 6-3
Roger Federer - Gilles Simon (Franța) 6-2, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3
Roger Federer - Xavier Malisse (Belgia) 6-3, 6-3, 6-1
Roger Federer - Tommy Robredo (Spania) 6-3, 3-6, 6-3, 6-2
Roger Federer - Stanislas Wawrinka (Elveția) 6-1, 6-3, 6-3

Novak Djokovic - Marcel Granollers (Spania) 6-1, 6-3, 6-1
Novak Djokovic - Ivan Dodig (Croația) 7-5, 6-7 (8), 6-0, 6-2
Novak Djokovic - Viktor Troicki (Serbia) 6-2, abandon
Novak Djokovic - Nicolas Almagro (Spania) 6-3, 6-4, 6-0
Novak Djokovic - Thomas Berdych (Cehia) 6-1, 7-6 (5), 6-1


Novak Djokovic / Roger Federer

image

Recordul carierei
324-105 / 753-174
Titluri obținute
18 / 67
Record la Australian Open
18-5 / 59-7
Istoria participărilor la Australian Open
2004 nu a participat / câștigător
2005 primul tur / semifinalist
2006 primul tur / câștigător
2007 turul al patrulea / câștigător
2008 câștigător / semifinalist
2009 sfert-finalist / finalist
2010 sfert-finalist / câștigător

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite