Ion Ţiriac: "Zgura albastră nu schimbă cu nimic jocul de tenis"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ţiriac a acordat un interviu cotidianului Marca, în care vorbeşte despre turneul de la Madrid, despre actuala organizare a sezonului în ATP, despre rivalitatea dintre Nadal şi Djokovic. El crede că „nu este uman sau rezonabil să joci 48 de săptămâni pe an”. De asemenea, crede că Nadal e capabil să rezolve provocarea lanstă de Djokovic. În plus, veţi afla şi cine este – în opinia românului - jucătorul care va străluci

AICI vedeţi cum se produce zgura albastră

AICI vedeţi prima fotografie cu Novak Djokovic pe zgura albastră.

Marca: Este o provocare pentru turneul de la Madrid să aducă o modificare în fiecare an?

Ion Ţiriac: Nu ştiu dacă este o provocare, dar adevărul este că noi gândim fiecare ediţie cu 3-4 ani înainte. Iar în acest timp căutăm şi analizăm diferitele opţiuni de inovare. Pentru că adevărul este că tenisul s-a schimbat foarte puţin în ultimii 30 de ani.

Marca: Ce răspuns aşteptaţi de la jucători şi de la public în legătură cu zgura albastră pe care se va juca în acest an?

Ion Ţiriac: Jucătorii vor vedea că jocul va fi la fel. E simplu: mingea se va vadea mai bine, şi toţi cei care au testat această suprafaţă s-au convins de adevărul spuselor mele. Dacă nu-i place cuiva, nu am ce să fac. În ceea ce priveşte publicul, atunci când îi oferi ceva mai bun, nu poţi fi refuzat. Nu mă aştept acum ca spectatorii să spună „Ce deştept a fost Ţiriac!”. Dar totul este foarte bine argumentat. Am apelat la studii independente, cu cifre, care demonstrează cât de valoroasă este această inovaţie. Albastrul absoarbe mai bine lumina şi astfel se vede mult mai bine tot ce se întâmplă pe teren. Chiar şi în atletism pistele se fac albastre din acelaşi motiv. Şi apoi, zgura diferă de la un loc la altul: în SUA terenurile de zgură sunt verzi sau gri, în Europa roşii, iar în India maro.

Marca: Aveţi ceva să le cereţi jucătorilor pentru ca turneul să fie şi mai bun?

Ion Ţiriac: Jucătorii sunt fericiţi cu Madridul, care este un oraş foarte mare şi interesant. Avem un turneu bun, care sper că se va desfăşura în viitor pe durata a 12 sau 15 zile, pentru a fi un turneu perfect.

Reporter: Atunci ar ajunge un fel de Grand Slam...

Ion Ţiriac: Nu vreau să mă compar cu Grand Slam-urile, care au istoriile lor, proprii. Dar vă invit să revenim la matematică. La Madrid joacă primii 48 de jucători din lume. Dacă în primul tur joacă numărul 1 contra numărului 48, atunci media valorii meciului e de 24,5. La un turneu de Grand Slam, cu 128 de jucători, media ar fi de 64,5. Un turneu cu doar 48 de jucători e mai valoros. Şi din acest motiv are nevoie de toată susţinerea pentru a fi perfect. Într-un turneu perfect, un jucător joacă într-o zi şi se odihneşte în următoarea. Şi tot aşa. Şi de aceea un turneu precum cel de la Madrid are nevoie de 12 sau 15 zile. Semifinalele vineri, finala duminică. Şi vom ajunge acolo, nu ştiu exact când, dar vom ajunge.

Marca: Nu va fi greu de integrat în programul sezonului?

Ion Ţiriac: Tenisul este un sport profesionist, probabil cel mai profesionist dintre toate. Afacerea a crescut graţie cererii şi ofertei. Cu cât mai mult oferi tu publicului cu atât ceri mai mult jucătorilor. Şi ajungi să ceri din ce în ce mai mult. Sindicatele şi patronatul, ATP şi jucătorii, trebuie să lucreze împreună pentru a creşte acest show. Premiile câştigate de jucători depind de asta.

Marca: Înseamnă că dumneavoastră credeţi, ca şi Nadal, că ATP nu este bine organizată?

Ion Ţiriac: Ceea ce se petrece acum în ATP nu este bine delimitat în divizii şi categorii. Ce funcţionează bine acum? Champions League, Formula 1, Cupa Mondială la fotbal. Îi avem pe cei mai buni contra celor mai buni. Tenisul este un sport foarte dificil. Trebuie să te concentrezi 30 de secunde, să te opreşti şi să o iei de la capăt... Poţi câştiga un meci cu mai puţine puncte decât adversarul, dacă le câştigi pe cele mai importante... De aceea nu este uman sau rezonabil să crezi că jucătorii pot juca 48 de săptămâni pe an. Cei mai buni ar trebui să joace împotriva celor mai buni, adică ceea ce vrea şi publicul. În alte turnee, dacă vor să joace, o pot face fără probleme. Eu am turneul de la Bucureşti. Niciodată nu am plătit un jucător să vină să joace aici, dar totuşi an de an am avut vedete la start.

Marca: În afara zgurei albastre, un punct de interes al turneului va fi duelul dintre Djokovic, Nadal şi Federer. Cum îl vedeţi?

Ion Ţiriac: Anul trecut, Novak Djokovic şi-a schimbat jocul, micşorând terenul. A jucat mai mult în interior şi a lovit mingea în urcare. Aşa se întâmplă mereu, unii fac o schimbare şi adversarii lor se adaptează uşor-uşor la aceste modificări. În Australia am văzut că acest proces a început: Nadal a început să joace mai mult în interior şi a putut câştiga mai multe puncte, iar Djokovic a fost forţat să facă mai multe greşeli. Iar procesul va continua. Oricum, mie îmi place Murray. Poate face lucrurile corect, dar încă nu are control. Dacă îl va căpăta, atunci va ajunge să strălucească.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite