Victor Hănescu: „Nu avem faţă să jucăm în Grupa Mondială!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Hănescu: „Nu avem faţă să jucăm în Grupa Mondială!“
Victor Hănescu: „Nu avem faţă să jucăm în Grupa Mondială!“

Victor Hănescu a recunoscut superioritatea suedezilor în meciul de baraj. România va juca din nou în eşalonul inferior al Cupei Davis. Echipa „tricoloră“ a fost din nou aruncată înapoi în zona Europa – Africa după ce Victor Hănescu a fost învins în al patrulea meci de Robin Soderling.

După şapte ani în care am rezistat cu stoicism în elita mondială, „tricolorii” s-au văzut învinşi. În 2001, Germania ne-a trimis la baraj, iar Cehia înapoi în Europa. De data aceasta, Rusia ne-a adus în Suedia, iar scandinavii ne-au năruit visul că ne putem număra încă o dată printre cele mai bune 16 echipe ale lumii.

Românii n-au putut rezista asaltului albastru-galben, care l-au avut pe numărul 11 mondial în echipă, Robin Soderling.

Accidentarea lui Andreas Vinciguerra încă din prima zi a partidelor a adus şi primul punct pentru România, făcându-ne să visăm că-i putem învinge pe „vichingi“. Însă, a urmat partida Robin Soderling – Victor Crivoi, care ne-a năruit orice speranţe. În mai puţin de o oră şi jumătate, ziua întâi se încheia la egalitate, 1-1.

Schimbarea echipei la dublu nu ne-a ajutat

A urmat ziua a doua, în care fiecare echipă şi-a trimis în teren cel mai bun tenismen pentru a juca şi la dublu. Partida era decisivă pentru ambele echipe. Astfel, Victor Hănescu – intrat în locul lui Marius Copil - a jucat cu Horia Tecău, iar Robin Soderling cu Robert Lindstedt.

„Am mizat pe experienţa lui Victor în partidele de Cupa Davis”, şi-a explicat decizia căpitanul formaţiei noastre, Andrei Pavel. Însă, modificarea făcută peste noapte nu i-a ajutat pe români, care au pierdut meciul în trei seturi, 6-1, 7-6, (5), 7-6 (7), chiar dacă în al doilea set ar fi putut întoarce rezultatul meciului, perechea noastră conducând la un moment dat cu 5-2. Ziua decisivă i-a adus faţă în faţă pe Robin Soderling şi pe Victor Hănescu, care se mai întâlniseră până acum pe teren de patru ori dintre care doar două meciuri în turneele ATP.

Am sperat degeaba

Victoriile şi le-au împărţit „frăţeşte“ 1-1: în 2004 a câştigat „Hane“ la turneul de la Scottsdale (SUA), iar anul trecut, suedezul la competiţia de la Memphis (SUA). Duminică, nu i-au trebuit decât două ore lui Soderling să se impună în faţa românului, în doar trei seturi: 7-5, 6-1, 6-0.Victor a început bine, cu o primă minge câştigată chiar pe serviciul adversarului. A ţinut piept şi au mers umăr la umăr până în al zecelea game.

image


La 6-5 pentru Soderling pe serviciul lui Victor, românul a venit neinspirat la fileu, iar lungul de linie nimicitor al suedezului nu l-a iertat. În doar 40 de minute, nr. 11 mondial îşi însuşise primul set. N-a mai avut nevoie decât de alte 25 pentru a şi-l atribui şi pe cel de-al doilea - Hănescu câştigând un singur game - şi alte 30 pentru al treilea, unde românul a cedat un set alb.

Copil a câştigat ultimul meci prin abandon

„Nu cred că avem faţă de Grupa Mondială. În ultima perioadă am avut meciuri uşoare la baraj, adversari mai accesibili, acum însă nu aveam şanse. Nu mai vine nimeni din urmă. Aceştia suntem“, a declarat „Hane“ la sfârşitul partidei.

În al doilea meci, Andrei Pavel, pentru a mai şterge din supărarea lui Marius Copil - jucătorul care fusese anunţat să joace la dublu cu Horia Tecău -, l-a introdus pe teren la ultimul meci împotriva lui Vinciguerra. Meci care oricum nu mai conta, Suedia câştigând deja partida cu România după primele patru meciuri.

Partida s-a terminat după primul set câştigat de suedez, 6-4, prin abandonul acestuia. Astfel, barajul Suedia-România s-a încheiat cu scorul de 3-2.

Marius Copil va fi pregătit de antrenorul lui Del Potro!

Rămas fără antrenor de mai bine de o lună, Marius Copil îşi caută acum unul pe măsură.  După ce a fost pregătit de Nicholas Carr din Noua Zeelandă şi s-a gândit şi la varianta Andrei Pavel, ambele nefiind favorabile deoarece cei doi nu pot face deplasarea la turnee împreună cu românul, tânăra speranţă a tenisului românesc s-a pus pe treabă.

Managerul său de mai bine de un an de zile, Hugo Colombini, care a fost totodată şi managerul lui Andrei Pavel, a început să-i caute antrenori în elita circuitului profesionist. Italianul Hugo Colombini, fost jucător profesionist ce tenis, este cel care a descoperit şi talentul proaspătului campion de la US Open, argentinianul Juan Martin del Potro, fiind şi acum agentul său, precum şi cel mai apropiat prieten. Astfel, acesta a ajuns la concluzia că cel mai bun staff îl are Del Potro, iar unul dintre antrenori ar putea să se ocupe şi de Marius.

„Deocamdată sunt în tratative cu acest antrenor. Sper să se decidă cât mai repede pentru a putea începe pregătirea cât mai curând, iar pentru Australian Open să fie gata”, ne-a declarat, în exclusivitate, Jean Copil, tatăl jucătorului. Dacă acest lucru se va întâmpla, Marius ar avea toate şansele să se antreneze cu Del Potro. „Este foarte talentat, foarte serios şi foarte muncitor“, l-a caracterizat părintele jucătorului pe campionul „cimentului american“, sperând ca într-o bună zi să-şi vadă copilul la fel de sus ca argentinianul.

Robin Soderling: „Sunt un tip sociabil cu cine merită“

„Adevărul Sporturi“: Ce ştii despre România şi tenisul de aici?

Robin Soderling: Sincer? Mai nimic. Ştiu că e o ţară care a dat nume grele în tenisul mondial cum ar fi Ilie Năstase, însă nu am fost niciodată în România şi nici nu m-a interesat să aflu mai multe. Îmi pare rău.

image

Clasat pe locul 11 ATP, Soderling (25 de ani) a disputat finala de la Roland Garros, fiind antrenat de Magnus Norman Foto: Epa

Dar despre jucătorii de tenis din România?

Cred că aveţi mult potenţial acolo. Aveţi o tradiţie, iar la momentul actual sunt doi jucători în top 100, ceea ce este extraordinar. Hănescu este în primii 30 din lume, ceea ce înseamnă că este un jucător foarte bun. Este o ţară micuţă care a dat de-a lungul timpului nume mari în tenis.

Crezi că România ar putea avea la ora actuală jucători în Top 10?

Cred că Hănescu este un jucător bun. Are serviciul şi lovituri bune. Chiar dacă este în Top 30 este drum lung până acolo. Dar dacă joacă bine, de ce nu?! Are toate şansele.

Tu mai ai doar un pas...

Chiar şi la mine ar putea fi un drum lung. Eu vreau să joc cât mai bine. Rezultatele vor veni apoi, ca o consecinţă firească.

Cei mai mulţi dintre jucători spun că nu eşti un tip prea sociabil pe la turnee. Care este adevărata faţă a lui Robin Soderling?

(râde) Sunt un tip sociabil cu cine merită. Dacă ei mă salută şi eu le răspund la salut. Dacă mă întreabă ceva, le răspund dacă pot şi ştiu. Nu cred că a fost vreun caz în care să nu fac asta. Poate, doar dacă ei nu m-au salutat. Sau mai este posibilitatea să fiu foarte concentrat pe jocul meu şi să nu aud în jurul meu. Să fiu cumva în lumea mea şi atunci se explică.

Nu te exprimi în niciun fel pe terenul de tenis. Eşti foarte calm. Aşa eşti şi când nu joci?

Asta cu calmul îl poţi întreba şi pe Hănescu. Eu cred că şi el la fel. Nu ţipă, nu face niciun gest... Eu chiar dacă nu fac astfel de lucruri, în interiorul meu mă consum foarte mult, sunt chiar extrem de nervos. Nu ştiu până la urmă care situaţie este mai bună: să ţii în tine sau să te manifeşti. Dar dacă nu arăţi în niciun fel ce simţi, derutezi puţin şi adversarul, care nu ştie ce e în mintea ta. E ca la şah. Iar acum tenismenii care se află în fruntea clasamentului sunt persoane foarte liniştite, calculate. În afara terenului sunt o persoană absolut normală.

Spania şi Cehia vor disputa finala anul acesta

Deţinătoarea en-titre a trofeului, Spania nu a avut deloc emoţii în semifinala cu Israelul, o prezenţă surprinzătoare în această fază a competiţiei. Deşi nu i-au avut în echipă pe Rafael Nadal şi Fernando Verdasco, menajaţi din cauza oboselii acumulate în circuitul ATP, ibericii şi-au asigurat calificarea în finală după doar trei meciuri.

image

Cehii au sărbătorit la maximum succesul  Foto: Epa

În ultimul act al competiţiei, care se va desfăşura în luna decembrie, vor întâlni pe teren propriu echipa Cehiei, care a reuşit o victorie de senzaţie în deplasarea din Croaţia. Eroul cehilor a fost Radek Stepanek, cel care a supravieţuit unui meci maraton de şase ore cu Ivo Karlovici, în care gigantul croat de 2,08 metri l-a “bombardat” cu 78 de aşi, nou record mondial. Cehii sunt pentru prima oară în finala Cupei Davis, dar Cehoslovacia, înainte de divizarea din 1993, a cucerit trofeul cu Ivan Lendl ca lider de echipă în 1980, după un 4-1 cu Italia la Praga.

78 de aşi a servit croatul Ivo Karlovici în meciul cu Radek Stepanek, nou record mondial, dar tot nu a putut câştiga partida.

Suedia-România 3-2

Vineri:

Robin Soderling – Victor Crivoi 6-2, 6-1, 7-5.
Andreas Vinciguerra – Victor Hănescu 6-7 (5), 6-7 (10), abandon.

Sâmbătă:

Robert Lindstedt/Robin Soderling – Victor Hănescu/Horia Tecău 6-1, 7-6 (7), 7-6 (5).

Duminică:

Robin Soderling – Victor Hănescu 7-5, 6-1, 6-0.
Andreas Vinciguerra – Marius Copil 6-4, abandon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite