Au speriat Vestul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au speriat Vestul
Au speriat Vestul

Ilie Năstase şi Irina Spârlea au avut de înfruntat două situaţii inedite la US Open. Americanii nu i-au uitat pe Nasty şi pe Spârlea pentru meciurile lor încinse cu favoriţii gazdelor John McEnroe, respectiv Venus Williams.

Ca să câştigi la Us Open trebuie să ai un dram de nebunie, având în vedere dificultatea turneului: jucătorii fiind obosiţi după un sezon încărcat, suprafaţa foarte dură care solicită mult muşchii şi ligamentele picioarelor, iar dacă mai vii din Europa, distanţa şi diferenţa de fus orar apasă psihicul şi mai mult.

Astfel, românii care au reuşit să răzbească acasă la yankei au trebuit să-i înfrunte nu doar pe ei şi nu doar pe teren. La ediţia din 1979 a Internaţionalelor SUA, cel mai mare campion al tenisului românesc a disputat un meci „ciudat“ contra unui alt rebel al circuitului ATP, John McEnroe.

Şicanat de public, deranjat de arbitraj

A fost o înfruntare între doi titani ai sportului alb, ambii jucători de mare valoare şi talent, însă şi cu o personalitate puternică.
Potrivit numărului din octombrie 1979 al revistei „Tennis de France“, la puţin timp după debutul partidei „Năstase a estimat că McEnroe pierdea prea mult timp între puncte şi a comis eroarea de a aştepta sistematic 30 de secunde înainte de a se declara gata să primească serviciul advers. Acest joc copilăresc l-a costat un avertisment, apoi un punct de penalizare“.

Fireşte că toate acestea au incitat publicul. Şi cum unii spectatori făceau tot posibilul pentru a-l enerva, Năstase le-a răspuns într-o manieră deloc ortodoxă...  În setul patru lucrurile s-au agravat. Românul era condus cu 2-1 atât la seturi, cât şi la gameuri, pe serviciul său. El a declanşat o discuţie cu arbitrul în legătură cu o minge pe care o văzuse afară.

Contestaţia sa nu a fost bine primită, iar Frank Hammond a dictat o sancţiune prea severă: joc de penalizare, break pentru McEnroe şi 3-1. Din acel moment, nu a mai fost vorba despre un meci de tenis. Cei şapte mii de spectatori s-au aprins, au început să fluiere şi să urle. Ce mai, o adevărată nebunie! „Circul a durat cinci minute bune. Arbitru judecător, Mike Blanchard a intrat pe teren şi a cerut publicului, la microfon, să se potolească“.

Degeaba. Blanchard a solicitat apoi celor doi să reia meciul sperând că spiritele se vor potoli. Năstase, însă, nu a fost de acord să servească în asemenea condiţii. Blanchard i-a făcut semn lui Hammond, arbitrul de scaun, să pornească imediat cronometrul.

Şi cum Nasty a refuzat să reia partida, după 30 de secunde s-a anunţat descalificarea sa. Director al turneului, Bill Talbert a intervenit, dezaprobând hotărârea luată de arbitrul judecător şi cel de scaun. Meciul s-a încheiat, însă Năstase n-a mai avut puterea de a se concentra, nereuşind să mai facă vreun punct până la final.

Spârlea - Williams, ciocnirea umerilor

image

Irina Spârlea a fost acuzată de rasism de către tatăl lui Venus Wiliams   Foto: Reuters



Singura jucătoare din România care a ajuns până în sferturi la US Open - cel mai bun rezultat de la Ilie Năstase încoace - a fost Irina Spârlea, în 1997. Atunci, ea a fost oprită de americanca Venus Williams, cu scorul de 7-6 (5), 4-6, 7-6 (7). Lupta nu a fost aprigă doar în teren, ci şi în afara lui, nervii celor două jucătoare fiind întinşi la maxim.

Astfel, în timpul celui de-al doilea set, la un schimb de teren, Irina şi-a făcut simţită prezenţa prin lovirea intenţionată a umărului ei de cel al lui Venus. Explicaţia româncei a fost cât se poate de simplă: „de câte ori treceam una pe lângă cealaltă, în drum spre scaune, doar eu mă întorceam pentru a-i face loc. Ea doar mergea. Am vrut să văd dacă face vreun gest de a mă ocoli măcar”.

Chiar dacă Venus a fost la vremea aceea rezervată în a face declaraţii: „nu cred că ne-am văzut reciproc deoarece nimeni nu a zis pardon”, tatăl ei a fost cel mai înverşunat, numind incidentul o „chestie rasială“, iar pe Irina un „curcan alb şi înalt”. Tot el a fost acela care a declarat că dacă în locul lui Venus ar fi fost Serena, Irina sigur s-ar fi trezit la pământ „răpusă” de un pumn al acesteia.

Rezultatele românilor la US Open

Ilie Năstase

- 1972 – câştigător la simplu masculin (l-a învins pe Arthur Ashe în cinci seturi, 3-6, 6-3, 6-7, 6-4, 6-3)
- 1972 – finalist la dublu mixt (cu americanca Rosemary Casalas)
- 1973 – câştigător la dublu masculin (alături de Jimmy Connors)

Irina Spârlea

- 1997 – semifinalistă în turneul de simplu feminin (a fost învinsă de Venus Williams)

Virginia Ruzici 

- 1976, 1978 – sfert finalistă la simplu feminin

Lucia Romanov


– 1976 – finalistă la juniori, fete (a fost învinsă de sud-africanca Marise Kruger)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite