VIDEO US OPEN: Del Potro: "Mi s-a împlinit un vis"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO US OPEN: Del Potro: "Mi s-a împlinit un vis"
VIDEO US OPEN: Del Potro: "Mi s-a împlinit un vis"

Juan Martin del Potro a reuşit prima sa victorie din carieră împotriva lui Roger Federer, dar ce VICTORIE! L-a detronat pe regele US Open-ului, împiedicându-l să rescrie istoria pe cimentul american după cinci seturi magnifice, scor 3-6, 7-6, 4-6, 7-6, 6-2 şi a câştigat primul titlu de Grand Slam din carieră. Meciul a durat 4 ore şi 6 minute.

Del Potro a devenit primul sud-american ce câştigă la US Open după o pauză de 32 de ani. Precedentul succes i-a aparţinut lui Guillermo Vilas, în 1977.

CITEŞTE AICI POVESTEA ALTOR ARGENTINIENI CARE AU FĂCUT ISTORIE ÎN TENISUL MONDIAL

CITIŢI MAI JOS ALTE MATERIALE REFERITOARE LA MARTIN DEL POTRO

În luna august, Victor Hănescu a fost învins greu de Del Potro.

Juan Martin del Potro, primul finalist al ediţiei din 2009

Este dificil să exprim în cuvinte ceea ce simt acum. Mi s-a îndeplinit un vis. A fost un meci extrordinar, cu un public extraordinar. A fost o zi perfectă”, au fost primele cuvinte ale argentinianului de 20 de ani care şi trecut în cont şi 1.85 de milioane de dolari. „Este o înfrângere peste care pot să trec mai uşor pentru că am avut o vară fantastică. Am încercat totul în acest joc dar nu a mers. Am ratat multe şanse iar Del Potro a jucat foarte bine. Asta e. Viaţa merge mai departe”, a spus elveţianul, care avea un record de 40 de victorii consecutive la turneul american.Acum nouă ani, în finala US Open din anul 2000 un tânăr jucător de numai 20 de ani atenta la scaunul regelui. Numele său era Marat Safin iar în faţa sa se afla marele Pete Sampras. Azi-noapte, la US Open 2009, istoria s-a repetat. Un alt jucător de 20 de ani îl detrona pe actualul rege al cimentului american, Roger Federer. Numele său: Juan Martin del Potro.

Argentinianul, care a devenit primul jucător din istorie care a reuşit să-i elimine şi pe Nadal şi pe Federer la un turneu de Grand Slam, a jucat încântător şi a reuşit să depăşească momentele grele din finalul setului trei, când a făcut două greşeli consecutive pentru a-i oferi pe tavă lui Federer conducerea cu 2-1. Del Potro a revenit în setul al patrulea şi cu toate că a servit pentru a rămâne în set, după un schimb de break-uri, a fost imbatabil în cel de-al doilea tie-break al meciului pentru a împinge partida în decisiv.

În decisiv totul a fost de partea lui del Potro. Federer nu şi-a găsit primul serviciu, a cedat repede primul break şi de la 0-3 nu a mai putut reveni. Del Potro a avut 5-2, Federer a salvat două mingi de meci, dar o dublă greşeală şi un forehand în aut l-au privat de victorie după cinci ani de dominaţie. Culmea, ultima înfrângere a lui Federer pe cimentul new-yorkez fusese înregistrată, în 2003, tot în faţa unui argentinian. David Nalbandian îl elimina atunci pe elveţian în optimile de finală!

Lacrimi pentru Federer. De tristeţe. Lacrimi pentru del Potro. De bucurie. După o finală magnifică, argentianul de 20 de ani este noul rege al cimentului american.

Desfăşurarea meciului:

Setul 1: 6-3 Federer
Del Potro nu a semănat deloc în primul set cu omul care-l demola pe Rafael Nadal în semifinale. Federer a jucat agresiv, venind deseori la fileu în urma unui prim serviciu care a mers excelent, şi a încheiat relativ repede conturile.

Setul 2: 7-6 (5) del Potro
Setul al doilea a fost extrem de echilibrat. După ce în debut Federer a izbutit break-ul, conducând cu 2-0, del Potro a egalat balanţa şi şi-a recuperat serviciul, egalând la 5. S-a intrat în tie-break acolo unde argentinianul a condus cu 6-3. Federer a anulat două mingi de set, dar nu a putut decât să fie spectator la forehand-ul în cross superb executat de către del Potro, care egala situaţia la seturi.

Setul 3: 6-4 Federer
Forehand-ul devastator al lui del Potro l-a ajutat să obţină puncte importante în setul al treilea, acolo unde s-a mers cap la cap, cu două schimburi de break, până la 5-4 pentru Federer. Fileul a judecat în favoarea elveţianului primele două puncte ale game-ului 10, pe serviciul lui del Potro. Apoi argentinianul şi-a ales cel mai prost moment pentru a face nu una, ci două duble greşeli consecutive, servindu-i pe tavă setul al treilea adversarului său.

Setul 4: 7-6 (4) del Potro
După un break la zero reuşit de Del Potro pentru 3-2, acesta a continuat să-şi folosească la maximum ciocanul pneumatic pe care îl are în loc de mâna dreaptă şi a făcut 4-2 după câteva lovituri năucitoare. „Sfinxul” nu s-a impacientat însă şi şi-a recuperat serviciul două game-uri mai târziu. A câştigat apoi serviciul, dar, servind pentru a rămâne în meci, del Potro s-a salvat. Federer a fost la rândul său în încurcătură, salvând două mingi de break la 5-5. S-a ajuns la tie-break unde del Potro a reuşit să trimită meciul în decisiv după un 7-4.

Setul 5: 6-2 del Potro
Del Potro a zburdat, deschizând cu un 3-0 sec. Federer nu s-a regăsit, a dus dorul unui prim serviciu solid şi astfel argentinianul a făcut 5-2. Federer a servit să rămână în meci, şi de la 15-40 a salvar două mingi de meci şi a făcut avantaj. Serviciul i-a jucat în continuare feste şi după o dublă greşeală, del Potro a obţinut punctul de aur al unei victorii incredibile.

Flash:
Americanii şi-au confirmat statutul de spectatori gălăgioşi, meciul fiind de mai multe ori întrerupt de strigăte venite din tribună atunci când mingea cădea în apropierea liniilor terenului. Federer şi del Potro au avut mai multe controverse legate de aceste „decizii” luate de spectatori în locul arbitrilor. Unele au fost soluţionate cu ajutorul hawk-eye-ului, peste altele s-a trecut pur şi simplu.

Tribunele au fost ticsite cu vedete, de la actorii Jack Nicholson sau Bruce Willis, la fotbalistul Zinedine Zindane sau la multimiliardarul Donald Trump. 

CV Juan Martin del Potro


Data naşterii: 23.09.1988

Locul naşterii: Tandil, Argentina
 
Înălţime: 198 cm

Greutate: 83 kg

Profesionist din: 2005

Antrenor: Franco Davin

Titluri în carieră: 7

Bani câştigaţi: 5.508.310 dolari

 Aici găsiţi ultimul punct şi ceremonia de premiere dar şi momentul în care del Potro a plâns la decernarea trofeului:

 PARCURSUL ARGENTINIANULUI LA US OPEN

Finala: 3-6, 7-6 (5), 4-6, 7-6 (4), 6-2 cu Roger Federer (Elveţia, 1)

Semifinale: 6-2, 6-2, 6-2 cu Rafael Nadal (Spania, 3)

Sferturi de finală: 4-6, 6-3, 6-2, 6-1 cu Marin Cilic (Croaţia, 16)

Turul 4: 6-3, 6-3, 6-3 cu Juan Carlos Ferrero (Spania, 24)

Turul 3: 6-1, 3-6, 6-3, 6-3 cu Daniel Koeller (Austria)

Turul 2: 7-6 (6), 6-3, 6-3 cu Jurgen Melzer (Austria)

Turul I: 6-3, 6-3, 6-1 cu Juan Monaco (Argentina)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite