Ultimul mohican!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o carieră de excepţie, Andrei Pavel îl ajută mult pe mai tânărul Horia Tecău să ajungă în top. Deşi durerile la coloană l-au determinat să-şi anunţe retragerea la finalul acestui sezon, veteranul Andrei Pavel face furori la Wimbledon alături de bunul său amic şi partener Horia Tecău (24 de ani).

A ştiut întotdeauna să îmbine pe teren show-ul cu seriozitatea, furând de la idolul său din copilărie, Ilie Năstase, spontaneitatea şi dorinţa. A spus prezent echipei de Cupa Davis a României timp de 16 ani, chiar dacă îşi lăsa în Germania soţia şi copiii. Ajuns la 35 de ani şi în pragul retragerii, Andrei Pavel continuă acum să facă cinste tenisului autohton peste hotare.

„Cneazul” se află în acest an pentru a treia oară în carieră în optimile turneului de la Wimbledon în proba de dublu. Căpitanul-nejucător al echipei României de Cupa Davis, care a fost pe tabloul principal şi la simplu, fiind eliminat după un meci de cinci seturi de brazilianul Thiago Alves, a depăşit vineri toate recordurile de tenacitate. Mai întâi, a disputat, alături de Horia Tecău, meciul de dublu împotriva americanilor Eric Butorac/ Scott Lipsky, pe care românii i-au eliminat în cinci seturi extrem de disputate, cu 15-13 în decisiv, în patru ore şi două minute.

Apoi, după o scurtă pauză şi o reprogramare, datorată întârzierii din primul joc, „Cneazul” s-a prezentat pentru meciul de dublu mixt, probă pentru care s-a înscris împreună cu compatrioata lui Monica Niculescu, miza fiind calificarea în optimi. După două ore şi două minute, Pavel şi Niculescu au trecut cu 7-5, 3-6, 6-3 de perechea Jordan Kerr (Australia)/Vania King (SUA).

S-ar putea duela cu nişte giganţi

Pavel şi Tecău îşi vor afla abia azi adversarii din optimi. Constănţenii vor da piept cel mai probabil cu giganţii Wesley Moodie (1,96 metri) şi Dick Norman (2,02 metri), care sunt mari favoriţi împotriva cuplului rus format din  Igor Andreev şi Evgeny Korolev.

Fost campion de dublu la Wimbledon în 2005, sud-africanul Moodie a ales să facă pereche la această ediţie cu veteranul belgian de 38 de ani, cei doi fiind capi de serie numărul nouă al turneului londonez.  Dacă vor ajunge în sferturile de finală la Wimbledon, Andrei Pavel şi Horia Tecău vor încasa un cec în valoarea totală de 30.000 de lire sterline.

„Andrei este ca un frate mai mare pentru Horia!“

La 15 kilometri de Constanţa, în comuna Valul lui Traian, departe de şosea şi de agitaţia cotidiană, într-o vilă nou

image

construită, modernă şi cu livadă în faţă, s-au pus bazele legăturii strânse dintre Andrei Pavel şi Horia Tecău. O mare speranţă a tenisului constănţean, Horia a fost preluat sub aripa protectoare de Andrei încă din vremea copilăriei.

“Cneazul” nu s-a limitat doar să-i ofere lecţii de tenis campionului de juniori de la Wimbledon, ci chiar l-a invitat deseori la vila părinţilor săi de lângă Constanţa. “Andrei este ca un frate mai mare pentru Horia. Îl aducea deseori şi pe la noi prin casă în anii trecuţi.

Stătea ore întregi de vorbă cu el şi îl sfătuia cum să facă mai bine pentru a ajunge departe în tenis”, povesteşte Gheorghe Pavel (foto), care la aproape 70 de ani nu lipseşte de la niciun meci al echipei de Cupa Davis a României.

Niculescu, partenera care l-a „cucerit“ pe „Cneaz“

image


Un show-man prin definiţie, Andrei Pavel a recunoscut mereu că ar fi vrut să joace mai mult la dublu-mixt, dar nu a avut posibilitatea din diverse motive, independente de el. „Îmi place la dublu-mixt pentru că este foarte distractiv şi joc mai mult din plăcere.

Din păcate, nu prea am avut cu cine să fac pereche până acum pentru că, în anii trecuţi, fetele cu care doream să joc nu aveau un clasament prea bun la dublu şi nu eram acceptaţi împreună direct pe tablou”, explică „Cneazul“, care joacă, azi, în optimile probei de dublu-mixt ale turneului de la Wimbledon, împreună cu Monica Niculescu (foto), împotriva favoriţilor numărul 7, Robert Lindstedt (Suedia) şi Rennae Stubbs (Australia), ultima fiind campioană de dublu la Wimbledon în 2001 şi 2004.

Pavel şi partenera sa speră să calce pe urmele legendarului Ilie Năstase, campion la dublu-mixt la Wimbledon, în 1970 şi 1972, alături de americanca Rosemary Casals.

Andrei Pavel:

Data şi locul naşterii: 27 ianuarie 1974, Constanţa
Rezident: Borgholzhausen, Germania
Înălţime şi greutate: 1,82 metri / 86 de kilograme

Campion de juniori la Roland Garros în 1992
Cea mai bună clasare la simplu: nr. 13 ATP, octombrie 2004
Cea mai bună clasare la dublu: nr. 18 ATP, aprilie 2007
Trei titluri la simplu (1998 - Tokyo, 2000 - St. Poelten, 2001 - ATP Masters Series Canada)
Şase titluri la dublu
Premii din tenis: 5.159.391 de dolari

Horia Tecău:

Data şi locul naşterii: 19 ianuarie 1985, Constanţa
Rezident: Boca Raton, Florida
Înălţime şi greutate: 1,87 metri / 86 de kilograme

Lider mondial la juniori în proba de dublu
Campion de juniori la Wimbledon în 2003 cu Florin Mergea
Cea mai bună clasare la simplu: nr. 326 ATP, aprilie 2005
Cea mai bună clasare la dublu: nr. 67 ATP, mai 2009
Finalist la Kitzbühel 2009 cu Andrei Pavel
Premii din tenis: 159.673 de dolari

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite