Ţiriac: „Nadal este unic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
  Ion ţiriac, fost tenismen
Ion ţiriac, fost tenismen

Nelipsit din tribune la Roland Garros,  omul de afaceri a acordat un interviu cotidianului „L’ Equipe“. Proprietar al Masterului de la Madrid, Ion Ţiriac este nelipsit de la Roland Garros. Omul de afaceri a dat un interviu cotidianului „L’Equipe“, a cărui traducere integrală o puteţi citi în continuare.

Reporter: Domnule Ţiriac, sunteţi unul dintre cei mai fideli spectatori ai turneului de la Roland Garros. Ce vă atrage în mod deosebit la această arenă şi la acest turneu?

Ion Ţiriac: Ca stimulent aş putea aminti că întâlnirea de Cupă Davis din 1959 (victoria cu 5-0 a României împotriva Franţei la Roland Garros)... Nu aş putea spune cu exactitate ce-mi place mai mult. Dar, cu tot respectul pe care-l am pentru Wimbledon, eu cred că Roland Garros este un turneu mai popular. Pentru motivul acesta, ar trebui să-i faceţi un monument lui Ilie Năstase pentru că el este cel care a schimbat jocul de tenis şi acest turneu, cu toate nebuniile pe care le-a adus pe teren.

De cât timp ocupaţi loja din colţul terenului Phillipe Chartier, în care vă vedem constant?

De când au fost construite lojele. Cam de 30 de ani. De fapt, am două. Dacă ministrul afacerilor externe din ţara mea îmi cere două bilete la turneu şi eu îi spun că nu am, n-o să mă creadă. Aşa că, atâta timp cât o să mi se permită, o să le păstrez. Pentru clienţi, prieteni, parteneri...

Ce vă mai leagă de acest turneu de tenis?

Păi, cu siguranţă Franţa... sigur Franţa... cum spune Charles de Gaulle. Pentru noi a fost ca o a doua casă. Mă simt foarte legat de această ţară.  Locul ăsta e ca gradina mea. Iubesc locul ăsta. De o asemenea manieră încât sunt mai des prezent la acest turneu decât la Madrid (propriul turneu). Ca o informaţie, am alte două loje la US Open dar ultima dată n-am stat acolo mai mult de 40 de minute.

Anul trecut, o echipă de specialişti reunită de L'Equipe a conchis că Nadal este cel mai bun jucător pe zgură din istorie, chiar înaintea lui Borg. Ce părere aveţi?

Nu pot fi comparaţi. Pe timpul lui Borg, jocul era cu 30-40% mai lent. Şi rachetele mai grele. Eu am încă rachetele lui Guillermo (Vilas) acasă, la Monaco. Dacă i-aş da una lui Nadal sau lui Federer, după 10 minute de schimburi de lovituri, se duc direct la spital. 450 de grame în rama rachetei e considerabil mai mult. O altă schimbare mare, de la Borg la Nadal, e manevrarea rachetei. Lovitura de dreapta s-a schimbat total. La Nadal, balistica pe zgură s-a schimbat. Pentru timpul lui, Nadal este un jucător altfel decât alţii. Unic. Efectul pe care-l dă mingii, nu poate fi realizat de mulţi. Tenisul n-a mai vazut până acum fandare pe piciorul drept cu racheta în spate, în acelaşi timp. Există situaţii în care Nadal este complet dezavantajat de poziţie şi totuşi reuşeşte să returneze mingea, să găsească unghiul potrivit. N-ai putea să faci asta cu gesturi lente. Returnează mingea şi revine. Nadal este un altfel de animal, el practică un altfel de joc.

Văd că vă pasionează evoluţia tenisului...

În 1984 am comentat un meci pentru televiziunea franceză. De plăcere. Finala Lendl-McEnroe a fost cea mai interesantă partidă pe care am vazut-o în viaţa mea între doi jucători cu stiluri total diferite: într-o parte era un robot, în cealaltă un artist. În primele două seturi, Lendl n-a înţeles nimic. Dar a răsturnat situaţia devenind mai agresiv. În aceeaşi seară, la emisiunea care rezuma partida, am spus că tenisul s-a schimbat atunci. Terenul a devenit din ce în ce mai mic, ca o masă pe care partida s-a transformat într-un meci de ping-pong.

Astăzi e mai adevărat ca niciodată...

Djokovic n-a pierdut un meci cinci luni pentru că s-a apropiat la un metru de linia de fund. Am vorbit cu el la Monaco acum câteva zile, locuind în acelaşi imobil cu mine. Nole a făcut schimbarea aceasta pentru că acum are mai mare încredere în el. Roland-Garros-ul va fi câştigat de jucătorul care ştie să manipuleze mai bine jocul, care impune ritmul. Eu am spus întotdeauna că tenisul este sportul cel mai simplu din lume. Tot ce trebuie să faci e să returnezi mingea o dată în plus faţă de adversar. Şi azi, un meci este câştigat de cel care comite cele mai puţine greşeli. De ce face mai puţine greşeli? Pentru că îşi manipulează adversarul.

Finala de la Roland  Garros, Nadal - Federrer s-a terminat după închiderea ediţiei.

''Dacă Federer sau Nadal ar juca acum cu racheta lui Villas, după 10 minute ar fi la spital.'

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite