Tecău şi Mergea, „gemenii“ cu destine opuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţaţi pe vremea junioratului ca viitorul dublu de aur al României, cei doi au avut traiectorii complet diferite.

În 2003, Horia Tecău şi Florin Mergea erau cei mai în vogă juniori din România. Pentru un timp, au făcut un dublu redutabil, dar destinul şi deciziile pe care le-au luat i-au despărţit şi i-au trimis pe traiectorii complet diferite. Tecău s-a specializat pe dublu şi a jucat două finale la Wimbledon (dublu) şi s-a impus la Australian Open (dublu-mixt), ajungând în Top 10 mondial. Mergea, considerat mai talentat ca fostul său partener, se zbate acum în anonimat după ce, pe vremea junioratului, învingea jucători care au ajuns în acest moment în prim-plan, precum Murray, Tsonga, Monfils sau Berdych.

La 19 ianuarie 1985, la Braşov, se năştea Horia Tecău. O săptămână mai târziu, dar la Craiova, Florin Mergea venea şi el pe lume. Au păşit, pentru prima oară, pe un teren de tenis la vârsta de 6 ani, iar la 14 ani destinele lor s-au unit. La naţionale, ei au ocupat primele două locuri, la simplu, în finală Mergea câştigând în faţa lui Tecău. Astfel, ei au mers împreună la europenele de juniori de la San Remo, acolo unde au terminat pe primul loc în proba de dublu.

Mergea a fost numărul 1 la juniori

În acele zile a luat naştere o colaborare ce se anunţa de succes. În 2002, au câştigat titlul la Wimbledon şi au fost finalişti la Australian Open. La finalul sezonului, ei erau pe primul loc în ierarhia de dublu, la juniori. Un an mai târziu, a mai venit un succes pe iarba londoneză, iar lumea a început să vorbească frumos despre un „dublu de aur".

Spre deosebire de Tecău, lui Mergea îi mergea extrem de bine şi la simplu. În 2003, a câştigat titlul la Wimbledon, a fost finalist la Australian Open şi semifinalist la US Open. În acel an, el îi învingea fără probleme pe britanicul Andy Murray, pe francezii Jo Wilfried Tsonga şi Gael Monfils, pe cehul Tomas Berdych sau pe cipriotul Marcos Baghdatis. „Florin era un jucător mai talentat şi mai intuitiv decât Horia. A avut performanţe excelente la juniori, unde talentul este mult mai important decât fizicul", a povestit Florin Segărceanu, în EVZ, despre performanţele celor doi din perioada junioratului.

Victorie la debut în Ecuador

Cei doi au evoluat la dublu tot anul 2003 şi au înregistrat câteva succese în turnee futures, motiv pentru care au şi fost convocaţi pentru meciul de Cupa Davis cu Ecuador. În septembrie, Mergea şi Tecău se impuneau la Quito, după un meci maraton, scor 7-6 (2), 1-6, 6-3, 3-6, 13-11, în faţa perechii ecuadoriene formate din fraţii Giovanni şi Nicolas Lapentti. Atunci, şi datorită lor, România n-a retrogradat în zona Euro-Africană, în lipsa lui Andrei Pavel.

La scurt timp după meciul din Ecuador, Tecău i-a propus lui Mergea să formeze o echipă de dublu pentru turneele importante. Florin a fost de acord, dar a afirmat că vrea să joace şi la simplu, mai ales că la juniori obţinuse câteva succese răsunătoare şi, la un moment dat, chiar s-a aflat pe primul loc al clasamentului mondial. Cu timpul însă, decizia s-a arătat a fi neinspirată.

În acel moment, cei doi erau decişi să urmeze o strategie comună. Astfel, în 2004 au jucat nu mai puţin de 15 turnee împreună, dar aveau succes doar în turnee mici. Aşa se face că, în următorii doi ani, nu au fost parteneri decât în cinci concursuri. Nu mai aveau aceleaşi drum, nu mai mergeau la acelaşi turnee. Au decis să-şi încerce mai mult norocul în proba de simplu. Dar tot un joc de Cupa Davis avea să-i reunească. În februarie 2007, în disputa cu Franţa, ei au învins perechea Clement/Llodra după cinci seturi dramatice şi au decis  să-şi mai acorde o şansă. Au evoluat în şapte turnee împreună, iar în anul următor numărul acestora a ajuns la 14. Dar tot nu puteau da marea lovitură, şi atunci drumurile lor s-au despărţit. De această dată, definitiv.

Tecău a renunţat la simplu

Horia Tecău a înţeles că la simplu nu poate avea succes, aşa că s-a concentrat doar asupra probei de dublu. „Am avut mereu o viziune mai clară asupra jocului de dublu faţă de cel de simplu, iar stilul meu de joc se potriveşte mai bine pentru aceasta probă", spunea acesta. După ce a încercat să joace alături de Victor Hănescu şi Marcus Daniell (Noua Zeelandă), în aprilie 2010, Tecău şi-a găsit partenerul ideal: Robert Lindstedt. Cu acesta, a jucat două finale la Wimbledon (2010, 2011) şi o semifinală la Australian Open (2012). Suedezul l-a ajutat pe român să înţeleagă jocul de dublu, iar asta s-a văzut şi la Melbourne. Horia Tecău a câştigat competiţia de dublu-mixt, alături de  americanca Bethanie Mattek-Sands. Ca urmare a acestor rezultate, el a urcat pe locul 8 în lume în ierarhia ATP de dublu.

Florin Mergea

- Vârstă: 27
- Cea mai bună poziţie la simplu: 243
- Cea mai bună poziţie la dublu: 103
- Titluri la simplu: -
- Finale la simplu: -
- Titluri la dublu: -
- Finale la dublu: -
- Câştiguri în carieră: 161.966 de dolari

Horia Tecău

- Vârstă: 27
- Cea mai bună poziţie la simplu: 329
- Cea mai bună poziţie la dublu: 8
- Titluri la simplu: -
- Finale la simplu: -
- Titluri la dublu: 9
- Finale la dublu: 8
- Câştiguri în carieră: 1.097.384 de dolari

3 ani au trecut de la ultimul turneu pe care Tecău şi Mergea l-au jucat împreună. S-a întâmplat la Besancon (Franţa).

Decăderea lui Florin Mergea

Horia şi Florin, în timpul junioratului

image

Craioveanul nu a reuşit să se impună în circutul ATP, cel mai bun loc ocupat fiind 243 în mai 2005, dar a pierdut teren şi în proba de dublu. „Am reuşit să îl conving pe Horia să jucăm dublu împreună, aveam un plan, totul mergea bine şi dintr-odată mi-a spus că nu mai joacă cu mine. Am revenit la simplu din dorinţa de a depinde doar de mine pe teren", a afirmat Mergea într-un interviu pentru site-ul top-tenis.ro.

Dar nu a avut noroc. A suferit patru accidentări în lanţ, iar durerile de spate au devenit tot mai acute, astfel că a abandonat cariera de jucător. Între timp, s-a însurat cu Daiana Caterina, şi a început să dea lecţii de tenis în Bucureşti. Dar nu a putut sta prea mult pe bară, şi anul trecut, după o pauză de 18 luni, a revenit în activitatea profesională. A început să joace meciuri de dublu alături de Victor Anagnastopol şi s-a impus în câteva turnee de futures.

Aşteptat de mamă cu prăjituri de casă

Horia Tecău a revenit în ţară ieri după-amiază, după ce a câştigat turneul Australian Open, la dublu mixt, şi a jucat semifinala la dublu. Jucătorul de tenis a fost primit la Salonul Oficial al Aeroportului „Henri Coandă" de preşedintele FRT, Ruxandra Dragomir, care i-a oferit şi un premiu de excelenţă. „Nu am avut timp să petrec, doar am făcut testul antidoping şi conferinţa de presă, apoi am fugit la aeroport. De-abia am prins avionul. Lumea ne-a recunoscut (n.r - pe el şi Robert Lindstedt) în avion, tot echipajul a venit să facă poze cu noi. Nu am dormit deloc, am retrăit toate etapele pe care le-am petrecut în ultimele două săptămâni", a povestit Horia momentele după marea victorie.

Tecău urmează să joace la turneul de la Rotterdam, care începe la 13 februarie, şi trebuie să facă o figură frumoasă deoarece speră să ajungă la Olimpiada de la Londra. „Sper să mă calific la JO, îmi doresc să rămân în primii 10 jucători, ca să mă calific direct. Dacă nu, o să mă înscriu cu Victor Hănescu şi sper să intrăm în turneu", a mai afirmat jucătorul de tenis. Până atunci, va merge la Constanţa, acolo unde mama lui i-a pregătit sarmale, zacuscă şi prăjituri de casă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite