Tecău în finală la Wimbledon!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

HoriaTecău a devenit primul român după Ilie Năstase care joacă în finala unui turneu de Mare Şlem la seniori. Câştigător în competiţia juniorilor de la Wimbledon, în 2002, Horia Tecău este din nou pe cai mari pe iarba londoneză.

Dublul Horia Tecău / Robert Lindstedt, cap de serie numărul 14,  a învins în trei seturi, scor 6-4, 7-5, 6-2 perechea argentiniană Juan Ignacio Chela / Eduardo Schwank.

Perechea româno-suedeză va juca în finală cu Jurgen Melzer(Austria) / Philipp Petzschner(Germania), cei care în semifinale i-au eliminat pe capii de serie numărul 7, Wesley Moodie (Africa de Sud) şi Dick Norman (Belgia)

După trei titluri obţinute anul acesta la Auckland (ciment), Casablanca (zgură) şi 's-Hertogenbosch (iarbă), ultimele două chiar împreună cu Lindstedt, Tecău a reuşit să egaleze performanţa lui Ilie Năstase din 1976, care a jucat finala de simplu la Wimbledon. Năstase a fost campion la dublu în 1973 şi la dublu-mixt în 1970 şi 1972. Tecău (locul 32 ATP la dublu) va sălta aproximativ zece locuri în clasamentul mondial, iar în eventualitatea unui succes în finală ar urca în primii 15 din lume.

Setul 3: 6-2

6-2 TECĂU ÎN FINALĂ LA WIMBLEDON!

5-2 Tecău este briliantul tenisului românesc în acest moment. Extraordinar plasament, excelente lovituri, un meci magnific realizat de român care a contribuit cu un retur impresionant şi un smash în forţă la un break care poate fi decisiv.

4-2 Argentinienii au câştigat două mingi pe serviciul avdersarilor, o raritate în acest meci. În cele din urmă Lindstedt a revenit în forţă la serviciu şi game pentru cuplul româno-suedez. Chela şi Schwank au reuşit doar şapte  puncte pe serviciul adversarilor în întreaga partidă.

3-2 Românul a contribuit cu două retururi superbe pentru două mingi de break. Prima a fost anulată de o greşeală a lui Lindstedt, dar suedezul şi-a răscumpărat greşeala la mingea imediat următoare. Break! "Tecău, cel mai bun jucător de pe teren astăzi. El este liderul de pe teren şi el vorbeşte de cele mai multe ori stabilind tactica", spun comentatorii BBC.

2-2 Tecău a servit un as din serviciul al doilea, pe care argentinienii l-au contestat cu un challenge. Reluarea grafică a arătat că mingea a fost bună. Game la zero.

1-2 Nici argentinienii nu se lasă mai prejos, deşi presiunea este din ce în ce mai mare şi îşi câştigă din ce în ce mai greu serviciul

1-1 Game la zero. "Maşinăria Tecău-Lindstedt", cu o numesc comentatorii britanici de la BBC, funcţionează la perfecţie.

0-1 A fost un prim game foarte disputat cu câteva mingi spectaculoase, încheiat în favoarea argentinienilor la avantaje.

Setul 2: 7-5

7-5 Tecău a servit doi aşi în debutul game-ului, apoi a adus mingea de set cu un smash care a atentat la siguranţa arbitrului de pe fundul terenului, din centru. Un al treilea as a încheiat setul doi în avantajul perechii româno-suedeze. Tecau a servit şi cu 200 de km la oră în acest game.

6-5 BREAK Tecău-Lindsted. Tecău a început game-ul cu un superb cross tocmai în colţul terenului, din retur iar Chela nu a servit atât de bine în restul game-ului, greşind în trei rânduri primul serviciu. Şansa s-a ivit, prima de break din acest set doi şi perechea româno-suedeză a profitat. Tecău serveşte pentru set!

5-5 Un nou game la zero pentru perechea româno-suedeză. Se joace deja de o oră.

4-5 Lindstedt a ratat incredibil un smash de la un metru de fileu. Ar fi putut fi 30-30. În cele din urmă argentinienii îşi câştigă gameul.

4-4 Horia şi Robert comunică excelent între ei, se mişcă foarte bine pe teren, iar Tecău încheie cu un as un game impresionant pentru cei doi, la zero.

3-4 Serviciul este atuul principal al ambelor echipe. Deocamdată nimeni nu găseşte calea către break în setul doi. Urmează Tecău.

3-3 Un serviciu-voleu al suedezului a trecut exact pe deasupra capului lui Tecau, care s-a lasat aproape de nivelul solului. Serviciul suedezului este în continuare puternic şi precis, game-ul se încheie la 30.

2-3 Gameul al treilea se încheie cu avantaj pentru argentinieni. Tecău a comis două greşeli neforţate.

2-2 Superb punct pe serviciul lui Tecău, a conclucrat excelent cu partenerul său la fileu pentru mingea care a dus scorul gameului la 30-0. Un as şi un semi-as al românului au încheiat game-ul.

1-2 Lindstedt se mişcă extraordinar la fileu şi aduce punct, dar argentinienii au servit bine în game-ul trei şi au încheiat cu un as al lui Schwank.

1-1 "Tunarul" suedez este de neoprit la serviciu, game la zero.

0-1 Argentieniii au acoperit mai bine terenul în primul game şi sunt la conducere. Urmează Lindstedt la serviciu.

Lindstedt a făcut un drum până la vestiare înainte de setul doi.

Setul 1: 6-4

Perechea româno-suedeză serveşte imparabili, 94 la sută primul serviciu, 83 la sută cel de-al doilea şi argentinienii nici măcar nu s-au apropiat de o minge de break de-a lungul primului set.

Un vole al românului a adus primul punct. Apoi cei doi au construit trei mingi de meci pe execuţiile precise ale suedezului la filei, iar Tecău a încheiat cu un as setul 1 în 29 de minute.

Tecău este cel care va servi pentru perechea româno-suedeză. Jucătorul nostru s-a descurcat excelent până acum la serviciu.

Juan Ignacio Chela serveşte foarte bine iar la primire Lindstedt nu reuşeşte cele mai bune retururi. Un schimb lung pe diagonala terenului între Chela şi Tecău se încheie cu o minge în fileu a românului. Cuplul româno-suedez urmează la serviciu pentru set.

Ambele perechi au servit până acum câte trei aşi. Tecău şi Lindstedt domină la fileu. Suedezul încheie cu un as game-ul de 5-3.

Tecău şi Lindstedt au început bine partida şi au reuşit un break în game-ul cinci. Urmează la serviciu pentru a încerca să ducă scorul la 4-2.

Update 18.54: Pe terenul central s-a încheiat semifinala de simplu fete dintre Serena Williams şi Petra Kvitova. Williams a câştigat în două seturi 7-6 (5), 6-2 şi s-a calificat în finală. Urmează meciul de dublu dintre perechile Horia Tecău / Robert Lindstedt (Suedia) şi Juan Ignacio Chela / Eduardo Schwank (ambii Argentina)

Argentienienii nu au trecut până acum de turul III, în proba de dublu, la turneele de Mare Şlem.

Ultimul român care a ajuns în semifinală într-un turneu de Mare Şlem este Andrei Pavel, la Roland Garros, în 2006, alături de germanul Alexander Waske.

Tecău se poate considera norocos că l-a întâlnit pe Robert Lindstedt. Actualul său partener a fost la un pas de moarte la naştere, spânzurat cu cordonul ombilical! Provenit dintr-o familie de tenismeni, în care fratele său, Niclas, şi sora sa, Annica, au fost campioni de juniori ai Suediei, Lindstedt (33 de ani) a rămas un jucător anonim până la 27 de ani, când a intrat, în premieră, în top 100 ATP la dublu.

Robert joacă doar în turneele de dublu, unde a strâns opt titluri până în prezent. Prietena sa este o jucătoare de tenis, franţuzoaica Séverine Beltrame (30 de ani), ocupanta locului 206 WTA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite