Super Halep!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 19 ani, Simona Halep a dat lovitura la Australian Open unde a ajuns până în turul trei. Cu zestrea de puncte adunată se va apropia de top 50 WTA. România a avut pentru prima oară după era Dragomir-Spîrlea două jucătoare în turul trei al unui turneu de Grand Slam: Halep şi Monica Niculescu.

Pe fierbintele ciment australian, acolo unde s-a întâmplat chiar ca mingea să nu mai sară din cauza căldurii, doua românce au reaprins flacăra rezultatelor încurajatoare pentru tenisul românesc. După un an 2010 în care ne-am bucurat de ascensiunea Alexandrei Dulgheru, dar ne-am şi întristat de căderea Soranei Cîrstea, începutul acestui an ne-a adus veşti bune de la Antipozi. Turneul australian nu a fost niciodată favoritul românilor, dar Simona Halep şi Monica Niculescu au reuşit să demonstreze contrariul. Şi să dea peste cap calculele hârtiei care le propulsau pe Dulgheru şi Cîrstea către fazele superioare ale competiţiei.

Simona a fost de departe marea surpriză, şi nici chiar înfrângerea cu Agnieszka Radwanska, cap de serie numărul 12, nu i-a umbrit performanţa. Chiar dacă scorul din turul al treilea, 6-1, 6-2 pentru poloneză, este unul sever, el subliniază exact diferenţa ce experienţă dintre Radwanska, o jucătoare care are în carieră 19 participări consecutive la turneele de Grand Slam şi Halep, care se află doar pentru a treia oară pe tabloul principal la un astfel de turneu. Ambele sunt foste campioane de junioare la Roland Garros, poloneza în 2006, iar românca în 2008. Simona a arătat de-a lungul meciului că are în faţă o carieră strălucitoare: câteva sclipiri de jucătoare de top 10, o mimică de jucător de poker, indiferent că era vorba de un punct câştigat sau unul pierdut, care ascunde un moral de fier şi acea încredere de sine care îţi permite să joci de la egal la egal cu adversara, chiar dacă ai pierdut primul set cu 1-6.

Acum e pe banii ei

Simona iese cu capul sus de la acest turneu, la care a învins o jucătoare de top 25, pe Kleibanova în turul al doilea, şi se alege cu un cec în valoare de 54.500 de dolari şi cu 160 de puncte WTA. Zestrea adunată la Australian Open o va propulsa pe Simona printre primele 60 de jucătoare ale lumii şi îi va da posibilitatea, cât de curând, să bată la uşa topului 50 WTA. Iar banii câştigaţi la acest turneu, exact o treime din totalul câştigurilor pe care le-a avut din tenis în întreaga carieră, îi vor asigura Simonei o şi mai mare independenţă financiară. Dacă în trecut tatăl sportivei, Stere Halep, a fost nevoit chiar să se împrumute de bani pentru a-i susţine cariera, acum viitorul fiicei sale este asigurat de performanţe. Şi cu siguranţă Simona, care este pasionată de matematică şi îşi doreşte să-şi continue studiile în domeniul economic, va şti să-şi gestioneze veniturile.

Rezultat istoric pentru România

Alături de Halep, Monica Niculescu, care a avut trei mingi de set pentru a împinge în decisiv meciul din turul trei cu Francesca Schiavone, cap de serie numărul şase, a contribuit la realizarea unei performanţe istorice pentru tenisul nostru feminin. România a avut, pentru prima oară după mai bine de un deceniu, două jucătoare în turul trei al unui turneu de Grand Slam.

Ultima performanţă de acest gen a avut loc în 1999, atunci când Irina Spârlea şi Ruxandra Dragomir atingeau această fază la Roland Garros. Atunci Dragomir reuşea să ajungă până în turul patru. Tot actualul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis este şi ultima jucătoare tricoloră care atingea turul al treilea la Australian Open. Se întâmpla în 2001, atunci când Dragomir era eliminată de nemţoaica Barbara Rittner.

Simona Halep

- A început tenisul la patru ani, datorită fratelui său, care practica „sportul alb" la acea vreme
- Tatăl său deţine o fabrică de produse lactate
- Idolii săi sunt Justine Henin, căreia ar vrea să-i „fure" lovitura de backhand, dar şi Roger Federer
- Doreşte să continue studiile în domeniul economic
- A jucat handbal în şcoală şi a rămas pasionată de acest sport

Profil

Data naşterii: 27 septembrie 1991
Locul naşterii: Constanţa
Înălţime: 1,68 metri
Greutate: 64 kilograme
Jucătoare de mâna dreaptă
Câştiguri: 217.261 dolari

Palmares
Campioană de junioare la Roland Garros, 6 titluri ITF, o finală WTA

Meci-maraton la feminin

Francesca Schiavone şi Svetlana Kuzneţova au disputat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Melbourne, cel mai lung meci din istoria turneelor de Grand Slam. Patru ore şi 44 de minute trecuseră din momentul primului punct al partidei când italianca obţinea victoria cu 6-4, 1-6, 16-14. Timp superior cu 25 de minute celui în care Barbora Zahlavova (Cehia)  se impunea cu 7-6/5, 6-7/10, 6-3 în faţa Reginei Kulikova (Rusia), anul trecut. Deloc întâmplător, meciul de ieri a fost dramatic. Kuzneţova a avut şase mingi de meci, însă le-a ratat pe toate cu seninătate! Consumul de energie a fost fantastic, ambele combatante fiind nevoite să ceară asistenţa medicului. Italianca a acuzat dureri la plex, iar rusoaica a simţit cum o lasă picioarele... În sferturile de finală, Schiavone, care a trecut de Monica Niculescu în turul 3, o va înfrunta pe liderul mondial Caroline Wozniacki.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite