Succes susţinut de împrumuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plină de feminitate în prezent, Simona Halep arăta precum un băieţel atunci când a făcut primii paşi în tenis
Plină de feminitate în prezent, Simona Halep arăta precum un băieţel atunci când a făcut primii paşi în tenis

Părinţii Simonei Halep, campioană la junioare în 2008 la Roland Garros, au făcut mari eforturi pentru ca ea să poată face performanţă. Cu o rachetă Junior în mână, Simona Halep a intrat pentru prima dată pe terenul de tenis pe care se antrena fratele ei la vârsta de 4 ani.

Ştrengăriţa Simona se plictisea tot urmărindu-şi fratele, iar într-o zi a luat racheta de tenis în mână şi a intrat pe teren. Tatăl său, Stere Halep, îşi ducea fiul cel mare la antrenamentele de tenis. „Am vrut ca măcar băiatul meu să urmeze sportul. Eu am fost fotbalist la Săgeata Stejarul. Eram atacant. Locuiam la ţară şi părinţii mei nu au avut posibilitatea să mă sprijine", îşi aminteşte tatăl Simonei. Însă, nu băiatul avea să-i îndeplinească visul, ci fata.

Când era mică, Simona era băieţoasă. Părinţii îşi amintesc că nu voia să se joace niciodată cu păpuşile. Mica zgâtie de fată prefera să bată mingea pe stradă, să joace fotbal. „Nu purta fustiţă. Acum nu-i place echipamentul pentru că are fustă", spune mama sa, Stania Halep.

Între timp, a crescut, şi-a depăşit handicapul şi a ajuns să aibă sâni voluptoşi, a căror dimensiune o deranja pe tenismenă în timpul jocului. Între timp, Simona a redus din „handicap". Pe data de 16 iunie 2009, şi-a micşorat sânii la o clinică din Bucureşti.

„Racheta de tenis era mai mare decât ea"

Nu a trecut mult până când a fost văzută de profesorul de sport Ion Stan de la Liceul Economic. „Avea, cred, vreo patru ani şi jumătate când profesorul mi-a spus: «Aduceţi-o la mine». Simona avea o rachetă de tenis mai mare decât ea", îşi aminteşte tatăl. După doar doi ani, Simona a fost legitimată la Clubul Sportiv nr. 2 din Constanţa, unde este şi în prezent, iar în parale ea activează şi pentru Clubul IDU.

Antrenamentele la tenis, istovitoare pentru alţi copii de vârsta ei, inclusiv pentru fratele mai mare care a renunţat la scurt timp să mai joace tenis, erau pentru Simona doar o joacă. De mai multe ori pe săptămână, fata mergea însoţită de părinţi la antrenamente. Uneori, avea şi câte două antrenamente pe zi.

La şase ani şi jumătate au început turneele pentru micuţa tenismenă. A fost prezentă la toate Campionatele Naţionale la 12, 14 şi 16 ani, la Internaţionale şi la Europene, iar cu echipa a participat la Cupa Federaţiei. În 2008, a dat lovitura: a câştigat turneul de la Roland Garros la junioare, al doilea de Grand Slam al anului. În prezent, ocupă locul 171 la seniori în clasamentul ATP, având deja 5 turnee de tenis câştigate.

Cheltuieli de 50.000 de euro pe an

Părinţii au fost nevoiţi să facă împrumuturi în bănci pentru a o ajuta pe Simona să meargă mai departe. „Antrenorul, biletele de avion pentru turnee costă cam 50 - 60.000 de euro pe an", spune tatăl Simona câştigă foarte puţin şi nu acoperă nici pe departe sumele cheltuite de familie cu pregătirea ei.

Mama sa este casnică, iar tatăl, de profesie tehnician zootehnist, are acum o fabrică de produse lactate în judeţul Constanţa. „Dacă eşti în primele 100 de locuri din lume începi să te întreţii singur. Dacă ajungi între primii 50 eşti bogat", spune tatăl campioanei. Simona are propriul antrenor: profesorul Tonai Firicel, cel care îl pregăteşte şi pe cel mai bine clasat român în ATP, Victor Hănescu.

Acum, Simona primeşte rachetele şi echipamentul de la două firme cu care are contract: Wilson şi Lotto.

Îşi schimba telefonul mobil la două luni

Din turnee îi plăcea să-şi cumpere pantofi sport, brelocuri. A avut o perioadă în care îşi schimba foarte des telefoanele. Nu treceau două luni şi Simona îşi cumpăra alt celular.

Când era mai mică şi mergea în turnee nu-i plăcea să viziteze oraşele în care ajungea. „Plângea foarte mult când pierdea meciurile. Acum, ne sună imediat după ce termină meciul", spune mama Simonei.

Camera ei, vitrină de trofee

Sportiva vine foarte rar pe acasă. În timpul liber citeşte cărţi de psihologie şi se uită la filme. Camera ei de pe strada Chiliei nr. 12 din Constanţa s-a transformat într-o vitrină de cupe şi medalii. Este locul în care Simona a copilărit. „De aici o şi mărităm", spune, în glumă, mama sportivei, cu trofeul acordat campioanei de juniori de la Roland Garros.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite