Splendoare în iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase români sunt gata să ia cu asalt „mocheta“ verde de la All England Club, unde astăzi începe cel de-al treilea turneu de Grand Slam al anului. Toţi însă au avut parte de o tragere la sorţi potrivnică, fie din primul tur, fie din turul al doilea, dacă se vor califica, urmând să se întâlnească cu capi de serie.

Una dintre cele mai dificile suprafeţe din tenis, iarba, dă mari bătăi de cap jucătorilor români. Din actuala generaţie care ne reprezintă la All England Club, nimeni nu a reuşit aici să depăşească turul al treilea. Sorana Cîrstea în 2009, Alexandra Dulgheru în 2010 şi Victor Hănescu, de trei ori (2003, 2009 şi 2010) se pot lăuda cu această performanţă. Drumul către fazele înalte ale clasicului turneu londonez este şi în acest an unul extrem de anevoios pentru toţi reprezentanţii României. Dacă debutanta Irina Begu are parte de un cap de serie încă din primul tur, Flavia Pennetta din Italia, pe ceilalţi tricolori îi aşteaptă acelaşi lucru în turul al doilea, dacă vor reuşi bineînţeles să treacă de runda inaugurală.

Halep, posibil duel cu Serena Williams

Eliminată în calificări la Eastbourne, Sorana Cîrstea a venit la Londra încă de la începutul săptămânii, unde s-a antrenat intens cu echipa sa de la Adidas. Cu accent mai ales pe pregătirea fizică, Cîrstea a avut parte şi de sesiuni de antrenamente mai puţin obişnuite cum ar fi una de kickboxing. Sorana a preluat exemplul de la buna sa prietenă, daneza Caroline Wozniacki, însă spre deosebire de aceasta, care doar boxează, românca loveşte sacul şi cu picioarele, în stilul K1.

Sorana va juca în primul tur cu franţuzoaica Pauline Parmentier, iar dacă trece de primul tur, o aşteaptă o întâlnire cu favorita numărul 22, Sharar Peer, din Israel, care a scos-o din cursă şi la primul turneu de Grand Slam al anului, cel de la Melbourne. Aflată în premieră pe tabloul principal la Wimbledon, Simona Halep va avea un meci dificil încă din primul tur, cu sârboaica Bojana Jovanovski, colega sa de generaţie. Dacă Halep reuşeşte să depăşească runda inaugurală, o va întâlni chiar pe deţinătoarea trofeului, Serena Williams, care a revenit în activitate după o accidentare chiar săptămâna trecută.

Cu toate că a fost eliminată în turul doi la Eastbourne, unde a beneficiat de un wild-card, şi este doar cap de serie numărul şapte, Serena este considerată printre principalele favorite la câştigarea trofeului. Serena, şi sora sa Venus, revenită şi ea pe teren după o absenţă îndelungată, deţin nouă dintre ultimele 11 titluri pe iarba londoneză. Doar Maria Şarapova, în 2004 şi Amelie Mauresmo, în 2006, au întrerupt dominaţia surorilor Williams la All England Club.

Cele mai uşoare meciuri în primul tur le au Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu, cu jucătoare mult mai slab clasate, însă nici ele nu vor scăpa de capi de serie dacă trec mai departe. Dulgheru ar putea juca împotriva Svetlanei Kuznetsova, din Rusia, în timp ce Niculescu ar putea-o întâlni pe sârboaica Jelena Jankovic. Aceeaşi soartă o are şi Victor Hănescu, cu o misiune uşoară în primul tur împotriva cehului Jaroslav Pospisil, debutant la Wimbledon, dar cu posibilitatea de a se duela în turul al doilea cu americanul Andy Roddick, al optulea favorit.

Tecău şi Lindstedt îşi apără finala

Horia Tecău şi suedezul Robert Lindstedt au o miză uriaşă la actuala ediţie a Wimbledonului, după ce anul trecut au reuşit cea mai bună performanţă din cariera lor, când au jucat finala. Cei doi au de apărat punctele cucerite anul trecut. Tecău şi Lindstedt au pierdut atunci în trei seturi, 6-1, 7-5, 7-5, la cuplul Jurgen Melzer/Philipp Petzschner (Austria/Germania). Perechea româno-suedeză este cap de serie numărul opt la actuala ediţie.

Cât vor juca Isner şi Mahut?

Americanul John Isner şi francezul Nicolas Mahut, care la ediţia de anul trecut au jucat cel mai lung meci din istoria tenisului, se vor întâlni din nou. Meciul dintre cei doi va fi cu siguranţă atracţia principală a primului tur din acest an după ce în 2010 Isner câştiga cu 6-4, 3-6, 6-7 (7-9), 7-6 (7-3), 70-68 un meci întins pe trei zile, care a durat 11 ore şi cinci minute şi a bătut absolut toate recordurile de anduranţă.

Adversarii românilor în primul tur  

Irina Camelia Begu (79 WTA) - Flavia Pennetta (Italia, 21 WTA)
Simona Halep (57 WTA) - Bojana Jovanovski (Serbia, 53 WTA)
câştigătoarea joacă în turul doi cu Serena Williams (cap de serie nr. 7)
Sorana Cîrstea (81 WTA) - Pauline Parmentier (Franţa, 75 WTA)*
câştigătoarea joacă cu Sharar Peer (cap de serie nr. 22)
Alexandra Dulgheru (36 WTA) - Jill Craybas (SUA, 106 WTA)*
câştigătoarea joacă cu Svetlana Kuznetsova (cap de serie nr. 12)
Monica Niculescu (46 WTA) - Sybille Bammer (Austria, 144 WTA)*
câştigătoarea joacă cu Jelena Jankovic (cap de serie nr. 15)
Victor Hănescu - foto (62 ATP) - Jaroslav Pospisil (125 ATP)*
câştigătorul joacă cu Andy Roddick (cap de serie nr. 8)
*partidele se dispută astăzi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite