Sorana Cîrstea: „Nimeni din România nu m-a ajutat în carieră. Nici Ţiriac, nici Năstase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorana Cîrstea a învins-o pe Samantha Stosur (Australia), cap de serie numărul 6, şi s-a calificat în turul doi la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Cîrstea s-a impus în faţa câştigătoarei de anul trecut de la US Open cu scorul de 7-6 (7/2), 6-3, după o oră şi 31 de minute. La conferinţa de presă, ea a criticat oamenii din România că nu fac nimic pentru tenis.

- Cât de importantă este această victorie pentru tine?
- Este o victorie foarte importantă pentru mine, dar rămân în continuare realistă. Am evoluat fără presiune.Am intrat pe terenul de joc cu gândul de a mă simţi bine. Dar, de astăzi, lucrurile se vor schimba deoarece toată lumea se aşteaptă să câştiga partida următoare. Samantha este o jucătoare fantastică ce s-a impus la US Open anul trecut, dar a jucat sub o presiune foarte mare. Eu am încercat să-mi fac jocul, fără să mă gândesc la adversara mea. Aveam un plan tactic când am intrat pe terenul de joc.

- Am văzut că ai un antrenor nou...
- Până acum m-am pregătit cu Sanguinetti, dar nu ne-am înţeles prea bine. Cred că am lucrat împreună vreo două luni. Acum am un antrenor român, care îmi este şi partener de antrenament (n.r-Victor Ioniţă). Am început să lucrăm împreună de o lună şi jumătate. În pauza competiţională am fost acasă, unde am muncit foarte mult aşa că am venit în Australia plină de încredere"


- Cine te-a ajutat în carieră?
- În afara părinţilor, nimeni din România nu m-a ajutat în carieră. Pe domnul Ţiriac l-am întâlnit o singură dată, în sferturi la turneul de la Roland Garros, iar de alte câteva ori m-am intersectat cu domnul Năstase. Succesul meu se datorează părinţilor, dar şi faptului că am muncit foarte mult. În România nu există condiţii pentru a juca tenis. În toată ţara avem numai trei terenuri de hard. Este de două ori mai greu să faci performanţă în tenis venind din România, dar asta te face să apreciezi mai mult succesele.

- Ce înseamnă pentru tenisul din România faptul că sunt două jucătoare în turul doi?
- Este foarte bine. De altfel, este extraordinar pentru tenisul românesc că sunt cinci jucătoare în Top 100. Nu ştim cum am reuşit aşa ceva, deorece venim dintr-o ţară care nu oferă condiţii pentru a practica acest sport la nivel de performanţă. Cred că ne-am motivat una pe alta. Adică, eu am avut câteva rezultate bune, iar Mondica s-a gândit că şi ea poate avea rezultate bune. În plus, ne-a antrenăm împreună destul de mult. Cred că acesta este principalul motiv pentru care avem succes. În rest, nu ne-a ajutat nimeni.

- De ce crezi că există un singur român în top 100 ATP?
- Nu ştiu. Mi se pune de multe ori această întrebare şi nu am un răspuns. Tenisul este un sport individual. Fiecare este pe cont propriu. Cred că noi am fost mai norocoase, pentru că nu există o reţetă pentru a avea succes în tenis. Din acest motiv, avem şi stiluri diferite de joc. Nu există o anumită şcoală de tenis. Fiecare este pe cont propriu, cu stilul lui. Trebuie să te baţi pentru a ajunge în top.

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, locul 59 WTA, a învins-o, marţi, pe Samantha Stosur (Australia), cap de serie numărul 6 şi poziţia a cincea în clasamentul mondial, şi s-a calificat în turul doi la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Cîrstea s-a impus în faţa câştigătoarei de anul trecut de la US Open cu scorul de 7-6 (7/2), 6-3, după o oră şi 31 de minute. În turul doi, Sorana Cîrstea o va întâlni pe Urszula Radwanska (Polonia), locul 99 WTA, care a trecut, cu scorul de 6-4, 1-6, 6-2, de Alison Riske (SUA), poziţia 137 în ierarhia mondială. Pentru Cîrstea este a doua victorie din carieră în faţa unei jucătoare din Top 5, după ce a învins-o pe Jelena Jankovici (Serbia) în turul patru de la Roland-Garros în 2009.

Sorana Cîrstea, victorie de senzaţie la Australian Open

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite