Sorana Cîrstea: „Sper să ajung mai sus la Wimbledon!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţumită de calificarea în sferturi la Roland Garros, Sorana Cîrstea are obiective îndrăzneţe în viitorul apropiat. După un turneu de excepţie pe zgura pariziană, acolo unde a atins faza sferturilor de finală, Sorana aşteaptă cu multă încredere sezonul pe iarbă.

Sorana nu a câştigat niciun trofeu în capitala Franţei, dar a isterizat o ţară întreagă. Sute de mesaje de felicitare au invadat site-urile ziarelor, forumurile, blogurile şi  aproape toate canalele de comunicare media. Mai mult, Sorana Cîrstea a câştigat totodată simpatia şi respectul francezilor, care au susţinut-o frenetic din tribune la partidele din optimi şi sferturi.

Este momentul ei de glorie şi nici măcar înfrângerea clară în faţa musculoasei Samantha Stosur nu îi poate strica bucuria. Cine crede însă că este timp de distracţie se înşeală. Pentru cea mai valoroasă jucătoare română a momentului urmează o săptămână de antrenamente asidue în Olanda.

Acolo, Sorana se va pregăti alături de staff-ul ei tehnic, format din Sven Groenefeld, Darren Cahill  şi Gil Reyes, antrenori ce au şlefuit campioni precum Roger Federer, Andre Agassi sau Ana Ivanovici. „Puteam obţine mai mult, dar nu regret totuşi nimic din ce s-a întâmplat la Roland Garros. Am căpătat foarte multă încredere în mine după acest turneu şi sunt sigură că vor mai apărea astfel de şanse pe viitor. Sunt încă foarte tânără şi trebuie să am răbdare.

Urmează acum sezonul pe iarbă şi am obiective foarte mari. Mă simt foarte bine pe această suprafaţă, se pliază pe jocul meu agresiv şi sper să ajung mai sus la Wimbledon”, ne-a declarat fericită Sorana după cea mai mare performanţă a carierei sale.

Are peste 500.000 de dolari câştigaţi din tenis

Deşi are doar 19 ani, sportiva din Târgovişte a reuşit deja să strângă o mică avere din tenis. Până să atingă sferturile de finală la Roland Garros, Sorana Cîrstea câştigase 480.535 de dolari în circuitul WTA, fiind cu puţin înaintea fostei sale partenere de dublu Monica Niculescu (477.863 de dolari).

image

Alexandra Dulgheru a şocat lumea tenisului prin victoria de la Varşovia, singura obţinută de o româncă în acest sezon WTA Foto: Epa

Graţie performanţei de pe zgura pariziană, Sorana va ajunge la 652.893 de dolari obţinuţi exclusiv din premii şi o va depăşi pe timişoreanca  Edina Gallovits (626.151 dolari), jucătoare ce conducea în topul câştigurilor jucătoarelor din România aflate încă în activitate.

În clasamentul all time, prima poziţie este ocupată de Irina Spîrlea (1992-2000), cu 2.653.966 de dolari, urmată de actualul preşedinte al Federaţiei, Ruxandra Dragomir, care în 12 ani de carieră profesionistă a totalizat 1.861.426 de dolari. Victorioasă în 1978 pe zgura de la Paris, Virginia Ruzici nu se poate lăuda decât cu 85.560 dolari obţinuţi din tenis.

Sorana este vârful unei generaţii de „diamante“

România a fost mereu un izvor nesecat de talente sportive, iar tenisul nu a făcut rabat de la această regulă în ultimii ani. Sorana este lidera unei generaţii de excepţie, care promite să ofere mult în viitorul apropiat iubitorilor „sportului alb”. Spre deosebire de băieţi, acolo unde foşti campioni de juniori la Wimbledon ca Florin Mergea şi Horia Tecău s-au pierdut cu timpul în anonimat din diverse motive, fetele au fost ceva mai conştiincioase.

Multiple campioane europene la diverse categorii de vârstă, tinerele jucătoare din România au profitat la maximum de seria de turnee futures de 10.000 de dolari organizate pe teritoriul ţării în ultimii ani. Prima care a scos capul la senioare a fost Raluca Olaru. Finalistă în turneul junioarelor la Roland Garros, atât la simplu, cât şi la dublu, bucureşteanca a reuşit să atingă turul III în turneul senioarelor din 2007, an pe care l-a încheiat pe un meritoriu loc 56 WTA.

Viitorul pare asigurat

Succesul Soranei la ediţia din acest an a Roland Garros-ului a fost anunţat parcă de rezultatele ei bune din 2008, an în care a ajuns pe poziţia a 36-a în lume. O mare speranţă în perioada junioratului, unde a ocupat chiar prima poziţie la

image

categoria sub 14 ani, Sorana a confirmat treptat aşteptările specialiştilor în 2008 şi a obţinut la Taşkent (Uzbekistan) primul ei titlu WTA la simplu.

Sorana şi-a trecut în palmares şi două trofee la dublu, probă unde amica ei Monica Niculescu a ajuns până pe locul 31 WTA, performanţă unică pentru tenisul feminin românesc în ultimii cinci ani.

Nu trebuie neglijate nici performanţele junioarelor. În 2008, constănţeanca Simona Halep a câştigat turneul junioarelor de la Roland Garros, trecând în finală de o altă româncă, Elena Bogdan.

Monica Niculescu, componentă de bază a echipei de FED Cup a României  Foto: Epa

Ultima stea apărută pe firmamentul tenisului feminin românesc este Alexandra Dulgheru. Cu doar o săptămână înainte să împlinească 20 de ani, bucureşteanca a câştigat în mod surprinzător turneul de 600.000 de dolari de la Varşovia şi a urcat în premieră în top 100 WTA. Viitorul pare asigurat, mai ales că pe locul doi mondial în ierarhia junioarelor de află tot o româncă, Ana Bogdan.

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 7 aprilie 1990, Bucureşti
Înălţime şi greutate: 1,76 metri / 59 kilograme
Premii din tenis: 652.893 de dolari
Bilanţ la simplu: 153 de victorii / 72 de înfrângeri
Bilanţ la dublu: 87 de victorii / 40 de înfrângeri
Are trei titluri WTA, toate în 2008: Taşkent (Uzbekistan)  la simplu, Fes (Maroc) şi Luxemburg la dublu

Traseul Soranei la Roland Garros

Sferturi: Samantha Stosur    1-6, 3-6
Optimi: Jelena Jankovic    3-6, 6-0, 9-7
Turul III: Caroline Wozniacki    7-6, 7-5
Turul II: Alize Cornet    6-3, 6-2
Turul I: Carly Gullikson    6-4, 6-2

Sorana Cîrstea, 41 WTA

image


Liderul generaţiei sale, Sorana Cîrstea a obţinut cel mai bun rezultat al tenisului feminin românesc din ultimii 12 ani în turneele de Grand Slam. Învingătoare la Taşkent în 2008 şi finalistă la Budapesta în urmă cu doi ani, Sorana are în palmares şi două titluri la dublu. Ea a participat şi la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Monica Niculescu, 58 WTA

image


În vârstă de 22 de ani, Monica Niculescu este a doua jucătoare a momentului în România. Anul acesta a ajuns în turul secund la Australian Open şi în sferturile de finală ale turneului de la Varşovia. Componentă de bază a echipei de Cupa Federaţiei, Monica este o foarte bună jucătoare de dublu, ajungând chiar în finală la New Haven, în 2008.

Alexandra Dulgheru, 83 WTA

image


Alexandra Dulgheru a „explodat“ în luna mai a acestui an, când a uimit lumea tenisului prin victoria obţinută la Varşovia. Pe lângă faptul că a făcut un salt de 118 locuri în clasamentul mondial, bucureşteanca a devenit şi singura româncă învingătoare într-un turneu WTA în
acest an.

Edina Gallovits, 86 WTA

image


Jucătoarea născută la Timişoara şi care actualmente locuieşte în Statele Unite a avut un parcurs excelent anul trecut, când a atins poziţia 54 în clasamentul WTA, cea mai bună din carieră. Se menţine în acest an printre primele 100 de jucătoare ale lumii. A câştigat peste 600.000 de dolari în cariera profesionistă.

Raluca Olaru, 88 WTA

image


La 20 de ani, Raluca Olaru este una dintre puţinele jucătoare care au confirmat la senioare după ce au excelat la junioare. După un an 2007 de excepţie, în care cele două semifinale disputate de la Memphis şi Fes au propulsat-o între primele 60 de jucătoare ale lumii, Raluca a traversat o perioadă mai puţin propice.

Simona  Halep, 264 WTA

image


Campioană în 2008 la Roland Garros şi semifinalsită la Australian Open în turneele de juniori, Simona Halep a făcut pasul la seniori încă de anul trecut, când a făcut câteva turnee memorabile. La nici 18 ani, ameninţă deja topul mondial, anul acesta câştigând alături de Irina Begu la turneul ITF de la Bucureşti.

image

Un rezultat extraordinar pentru noi. Sorana e lidera grupului de jucătoare tinere, sper ca şi la băieţi să existe o motivaţie suplimentară.

image
image


Florin Segărceanu, fost căpitan al echipei de Cupa Davis

image

Să înceapă cu top 10, apoi poate ajunge şi numărul unu mondial. Sfatul meu este să joace şi la dublu că aşa se antrenează mult mai bine.

image
image


Ilie Năstase, fost numărul unu ATP

image

Sunt foarte puţine jucătoare din lume care o pot învinge pe Sorana la ora actuală. Poate ajunge pe locul unu dacă va continua să fie serioasă şi să muncească în acest ritm.

image
image


Ruxandra Dragomir, preşedinte FRT

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite