Slăbiciunea lui Safin, nervozitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Hănescu a găsit punctul slab al celui mai bun jucător din echipa Rusiei. Cel mai bine clasat român (locul 37 ATP) crede că o victorie în prima zi ne permite să visăm la eliminarea ruşilor din Cupa Davis.

Aflat pentru prima dată în postura de lider al echipei României într-un meci de Cupă Davis, Victor Hănescu are mare încredere în forţa lotului „tricolor“, condus, în premieră, de Andrei Pavel. „Este o situaţie inedită pentru mine“, a declarat acesta pentru „Adevărul“.

„Mă simt bine când îl văd pe Andrei lângă mine, chiar dacă nu este pe teren. Este un lucru extraordinar să avem pe bancă pe cineva care a trăit aceleaşi situaţii şi cunoaşte foate bine toate stările pe care le traversăm. Este un avantaj pentru noi. Andrei, căpitanul- nejucător, nu este mult schimbat faţă de Andrei jucătorul de tenis. Este un tip extrem de echilibrat şi calculat“.

Hănescu mizează pe cel puţin o victorie a României în partidele de astăzi: „Dacă terminăm 1-1 în prima zi, ar fi foarte bine. Am intra altfel la joc mâine, atunci când va veni meciul de dublu, cu Horica Tecău şi Marius Copil. Vă daţi seama că, dacă am bate Rusia, ar fi cea mai mare surpriză a Grupei Mondiale“.

După ce i-a urmărit la lucru pe ruşi, liderul „tricolorilor“ ne-a mărturisit că deţine, teoretic cel puţin, cheia partidei cu Rusia: „Trebuie să-l enervăm pe Safin. Nervozitatea excesivă este punctul lui slab şi putem profita de acest lucru. Altfel, ne va fi foarte greu, pentru că el este un sportiv complet, poate juca orice! Tursunov loveşte foarte puternic cu dreapta, este deficitar pe rever şi, ca şi Safin, îşi pierde rapid controlul şi are evoluţii oscilante de la set la set,  iar Iujnâi e tenace, dar îi este greu să stea mult timp concentrat“.

Nu-i place că jucăm pe suprafaţă rapidă


Hănescu ne-a mărturisit că ar fi preferat ca disputa din Sala Transilvania, din Sibiu, să se desfăşoare pe zgură, nu pe o suprafaţă rapidă. „Şi eu, şi Crivoi ne simţim mai bine pe zgură, dar, din păcate, acestea sunt posibilităţile în România în momentul de faţă şi trebuie să ne adaptăm. Nu cred neapărat că îi avantajează pe ei. Eu, sincer, sper să nu le placă deloc“, ne-a spus, puţin amuzat, tenismenul.

Va fi susţinut de părinţi

Pe lângă iconiţele pe care le poartă cu el la fiecare meci, Victor va mai avea la Sibiu câteva „talismane“ menite să-i aducă noroc în disputa cu echipa de Cupa Davis a Rusiei.

Tenismenul va fi susţinut din tribunele Sălii Transilvania de apropiaţii săi: „Tatăl meu şi prietena vor veni la toate meciurile. Voi mai avea alături şi câţiva prieteni foarte buni“.

„Electrizaţi“ de Dmitry Tursunov

image

Dmitry Tursunov  Foto: Epa



Voia bună, relaxarea şi distracţia domină în echipa ex-sovietică înaintea meciului de Cupa Davis cu România. Vestiarele echipei ruseşti răsună de ritmuri electro. Lotul ex-sovietic este delectat de Dmitry Tursunov cu muzică de club, mixată chiar de el după fiecare antrenament. Îi revigorează, îi determină şi îi face mai optimişti.

Aceleaşi ritmuri electrizante s-au auzit şi ieri, din spatele uşilor mari de lemn ale cabinelor, urmate de o veselie contaminantă. Colegii îl susţin în „nebunia“ sa şi îl încurajează în vechiul hobby. Pasiunea jucătorului ex-sovietic de a mixa muzică este bine cunoscută printre prietenii şi colegii săi.

Îşi face propria muzică pe care se relaxează


Numărul 28 mondial susţine că fiecare trebuie să-şi găsească ritmul atunci când joacă. S-a dovedit că el l-a descoperit şi în afara terenului.

Îşi face propria muzică pe care se relaxează şi se antrenează totodată. „Iubesc muzica electronică şi urăsc să alerg. Aşa că am găsit o soluţie naturală pentru a mă face capabil să alerg 30 de minute fără a comite un suicid. Ascult muzică, gen progressive house, electro sau trance, dar diferit de ce auziţi zi de zi.

E muzica mixată de mine“, spune Tursunov pe blogul său, care nu se dă în lături  de a alătura techno cu commercial house şi lounge atât cât urechea sa îi permite.

Muzica „combinată“ pe calculator de jucător captivează orice ascultător în fiecare moment. „Fiecare cântec conţine un mesaj către cei care ascultă, iar aceasta este frumuseţea lui“, adaugă rusul.

Victor Crivoi, primul care intră pe teren

Tragerea la sorţi a ordinii partidelor dintre România şi Rusia nu a prea ieşit aşa cum delegaţia rusă şi-ar fi dorit. Marat Safin a mărturisit că ar fi preferat să joace al doilea meci, dar nu are nicio emoţie. „Aş fi vrut să joc al doilea, dar este OK şi aşa. Abia aştept să începem“, a spus vedeta ruşilor.

Andrei Pavel a mărturisit că e pe placul său tragerea la sorţi. „E mai bine că Hănescu joacă al doilea, pentru că are experienţă. Pentru Crivoi este bine că joacă primul, pentru că aşa ar fi stat în tensiune cât timp juca Victor Hănescu“, a explicat căpita­nul ne­jucător al României.

Petrecere cu votcă

În altă ordine de idei, Marius Copil va debuta în Cupa Davis la întâlnirea cu Rusia. Jucătorul are 18 ani şi ocupă locul 616 în clasamentul mondial de simplu şi 654 în cel de dublu. El l-a înlocuit pe Adrian Cruciat în proba de dublu.

„Am făcut schimbarea la dublu cu Marius Copil, deoarece a dovedit că este într-o formă foarte bună şi face o pereche excelentă cu Horia Tecău”, a spus Pavel. Românii ştiu deja cum ar sărbători o eventuală eliminare a Rusiei. „Cu votcă. Dar mai întâi să îi batem“, a spus Hănescu.

Monitorizaţi la fel ca la Australian Open

image

Centrul de monitorizare a meciurilor de tenis Foto: Ana Poenariu



Un moft al ruşilor, acela de a aduce sistemul Hawk-Eye (ochi de şoim) în România pentru meciul de Cupa Davis, a pus în alertă o grupă de electricieni români şi englezi, care au stat patru zile pentru a monta totul ca la carte. Sala Transilvania din Sibiu nu este una specială pentru tenis, astfel că munca tuturor a fost cu atât mai asiduă.

„A trebuit să tragem sute de metri de cabluri şi să punem peste 40 de prize în plus în sală“, a explicat unul dintre inginerii români care au ajutat la implementarea sistemului. Au fost instalate zece camere de luat vederi, pentru fiecare linie a terenului de tenis, monitoare pentru fiecare dintre acestea unde va fi vizualizată şi analizată fiecare mişcare şi două ecrane pe care vor putea fi urmărite reluările din timpul partidelor.

„Cel mai greu a fost că a trebuit plimbată mingea din zece în zece centimetri de-a lungul tuturor liniilor pentru a putea fi instalate corect toate camerele. Prin intermediul unor unde de laser s-a putut face această manevră“, ne-a mai explicat expertul tehnic.

Englezii s-au ocupat de instalarea sistemului

Acelaşi sistem, care urmăreşte traiectoria mingii şi transpunerea ei printr-o imagine grafică, a venit la pachet cu trei englezi care s-au ocupat exclusiv de instalarea acestuia. „Tot noi am  fost şi la Doha, şi la Australian Open, şi la multe alte turnee importante. Am avut şi situaţii mai dificile de instalat decât cea de la Sibiu.

Tot ce contează este să ne terminăm cu bine treaba aici“, a declarat unul dintre englezii veniţi să supravegheze lucrările de punere în funcţiune a sistemului. Sistemul Hawk-Eye a fost închiriat de echipa rusă pentru două săptămâni pe suma de 60.000 de euro din Anglia, pentru a fi siguri de corectitudinea arbitrilor în partida cu lotul tricolor.

„Nu este un sistem obligatoriu, însă este bun. Nu ne-a deranjat că ei au avut o asemenea iniţiativă. Aşa se va juca corect, fără nicio urmă de îndoială din partea nimănui“, a declarat Victor Hănescu, jucătorul numărul 1 în echipa României.

Spania - Serbia, şocul din primul tur

image

Primul tur al Grupei Mondiale programează câteva dueluri foarte echilibrate. Dar, de departe, cel mai interesant meci va fi între Spania şi Serbia. Sau, mai bine spus, între Rafael Nadal şi Novak Djokovici. Cele două naţiuni nu s-au întâlnit niciodată în Cupa Davis, chiar dacă Spania s-a duelat cu fosta Yugoslavie în nu mai puţin de nouă întâlniri.

Anul trecut, Spania şi-a trecut în palmares al treilea trofeu, în timp ce Serbia abia debuta în Cupa Davis. Djokovici& Co. au fost învinşi, în chiar primul tur, de către ruşi.

Ibericii, speriaţi de Djokovici

Ibericii se vor baza pe Ferrer şi pe Nadal în meciurile de simplu, în timp ce sârbii îl vor folosi pe Djokovici atât la simplu, cât şi la dublu. „Pentru mine o să fie foarte solicitant deoarece voi juca trei meciuri. În plus, întâlnim cea mai bună echipă din lume. Dar, chiar şi aşa, am venit în Spania pentru a câştiga”, a spus Djokovici.

Conştient de dificultatea întâlnirii, Albert Costa, căpitanul nejucător al Spaniei, a avut numai cuvinte de laudă la adresa adversarilor. „Djokovici este un jucător fabulos. Nu degeaba este numărul trei ATP.

Va face totul pentru a câştiga, iar de asta este conştient şi Nadal”, a spus Costa. Alte meciuri din primul tur: Argentina – Olanda, Cehia – Franţa, SUA – Elveţia, Croaţia-Chile, Suedia – Israel, Germania – Austria.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite