Se naşte un nou dublu de aur?!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Hănescu şi Horia Tecău au dat lovitura la Acapulco, unde au câştigat la dublu, oferindu-ne mari speranţe pentru întâlnirea cu Argentina din Cupa Davis. Titlul cucerit de cei doi în Mexic este primul obţinut de către un dublu sută la sută românesc, într-un turneu ATP, de la victoria lui Pavel şi Trifu, la Bucureşti, în 1998.

Reuniţi pentru prima oară la dublu de la întâlnirea de Cupa Davis cu Ecuador, care ne-a readus în Grupa Mondială, Victor Hănescu şi Horia Tecău au măturat totul în cale pe zgura de la Acapulco. Finala nu a durat mai mult de o oră, deşi în faţa lor s-au aflat favoriţii numărul patru ai turneului, brazilienii Marcelo Melo şi Bruno Suarez.

După un 6-1 în primul set, care a durat 23 de minute, românii au jucat aproape la fel de exact şi în a doua parte, încheiată cu 6-3. Cei doi brazilieni i-au eliminat în primul tur pe argentinienii Eduardo Schwank şi Horacio Zeballos, primul fiind anunţat în echipa de dublu a adversarilor noştri din Cupa Davis, alături de Juan Ignacio Chela.

Hănescu şi Tecău au depăşit câteva dubluri extrem de valoroase în drumul către finală. În semifinale au trecut, scor 3-6, 6-3, 10-4, de Travis Parrott şi Filip Polaşek (Statele Unite/Slovacia), care îi eliminaseră pe principalii favoriţi şi numărul 1 mondial la dublu, fraţii Bob şi Mike Bryan, din Statele Unite. În sferturi, românii au trecut de favoriţii numărul trei, Mark Knowles/Michal Mertinak (Bahamas/Slovacia), ambii aflaţi printre primii 30 în ierarhia mondială de dublu.

Argentinienii sunt favoriţi

Titlul cucerit de Hănescu şi Tecău în Mexic este primul succes sută la sută românesc într-un turneu ATP de la victoria obţinută de Andrei Pavel şi Gabriel Trifu în 1998, la Bucureşti. Hănescu şi Tecău au mai jucat o finală împreună, la Stuttgart, în 2009, tot în acel an reunindu-se pentru ultima oară într-un turneu ATP, la Valencia.

Dublul este considerat principalul nostru atu în întâlnirea cu Argentina, din Cupa Davis, cu toate că Juan Ignacio Chela şi Eduardo Schwank, adversarii noştri, au atins anul trecut semifinalele la Wimbledon.

„Argentina porneşte ca favorită, dar absenţa lui Del Potro ne dă o mică şansă. Dublul este mare nostru atu", a spus Ruxandra Dragomir, preşedintele FRT. Juan Martin del Potro, cel mai bine clasat jucător argentinian, a refuzat convocarea, pe motiv că abia a revenit în circuit după o accidentare.

David Nalbandian va fi liderul „pumelor", jucătorul care are cele mai multe succese în faţa lui Roger Federer, cu excepţia lui Rafael Nadal. Interesant este că Nalbandian a jucat o singură dată împotriva celui mai bine clasat jucător din România, Victor Hănescu, la Roland Garros, în 2005, românul impunâdu-se în cinci seturi, 6-3, 4-6, 5-7, 6-1, 6-2, lucru ce ne mai ridică puţin moralul.

Al doilea jucător de simplu al gazdelor, Juan Monaco, se află la egalitate cu Hănescu în ceea ce priveşte întâlnirile directe, scor 1-1,  având o victorie în singurul duel direct cu Victor Crivoi. Cele două echipe s-au mai întâlnit o dată în Cupa Davis, în anul 1981, argentinienii impunându-se cu scorul de 3-2, în sferturile competiţiei, într-o partidă care a avut loc la Timişoara.

1998 este anul în care Argentina a pierdut pentru ultima oară pe zgură, pe teren propriu, o partidă în Cupa Davis.

image

Tecău l-a depăşit pe Pavel

Iată ierarhia românilor care au cucerit trofee la dublu:

1. Ilie Năstase 45
2. Ion Ţiriac 22
3. Horia Tecău 7
4. Andrei Pavel 6
5. Victor Hănescu 2
6. Gabriel Trifu, Dinu Pescariu, Florin Segărceanu 1

Pavel: „N-avem nimic de pierdut"

Andrei Pavel (foto), căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, a condus duminică după amiază primul antrenament al tricolorilor la Buenos Aires, acolo unde la sfârşitul acestei săptămâni va avea loc partida cu Argentina, din primul tur al Grupei Mondiale.

„Suntem conştienţi că nu ne va fi uşor. Avem ca adversari jucători care au fost aproape să câştige Salatiera de Argint în ultimii ani, dar şi un public numeros şi gălăgios. Dar toate astea putem să le transformăm în atuuri ale noastre. Noi suntem outsiderii care nu avem nimic de pierdut şi vom juca relaxaţi. Băieţii noştri sunt în formă, şi cel mai important este că sunt sănătoşi", a declarat Pavel pentru „Adevărul".

Căpitanul nejucător al tricolorilor nu a apucat să vadă finala câştigată de Victor Hănescu şi Horia Tecău la Acapulco, însă a aflat rezultatul între două avioane, spre Argentina. „Victoria nu poate decât să ne bucure şi să ne dea speranţe. Este una de moral pentru noi. În principiu, acesta ne este dublul cu Argentina, dar vom vedea în funcţie de scor şi de starea de oboseală a lor dacă va fi şi formula pe care o vom avea în teren", a mai spus Pavel.

La primul antrenament de la Buenos Aires nu a participat Victor Crivoi, care a ajuns în dimineaţa zilei de luni. 

TVR 2 transmite partidele

Canalul al doilea al postului public de televiziune va transmite toate meciurile din duelul cu Argentina. Confruntările de simplu sunt programate vineri şi duminică, de la ora 16.00 (ora României), în timp ce meciul de dublu se va disputa sâmbătă de la aceeaşi oră.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite