TENIS: Santoro, omul care a jucat cele mai multe Grand Slam-uri din carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TENIS: Santoro, omul care a jucat cele mai multe Grand Slam-uri din carieră
TENIS: Santoro, omul care a jucat cele mai multe Grand Slam-uri din carieră

Francezul Fabrice Santoro, care a jucat ieri ultimul meci din carieră într-un Grand Slam, deţine un record mai puţin cunoscut: este omul care a jucat cele mai multe turnee de Grand Slam din istoria erei open: 69.

Francezul, care a pierdut ieri în primul tur în faţa spaniolului Juan Carlos Ferrero, nu a avut o carieră marcată de succese de marcă, cum ar fi câştigarea unor turnee de Grand Slam sau prezenţa pe primul loc al clasamentului ATP. Dar se poate lăuda cu o serie de performanţe pe care puţini tenismeni din circuit le-au realizat în carieră, bazate în special pe longevitatea sa.

Santoro a participat pentru prima dată la un turneu de Grand Slam acum 20 de ani, în 1989, la Roland Garros. Câştigătorul de atunci al turneului, Michael Chang, care avea 17 ani, s-a retras din circuitul ATP acum şase ani. Dintre cele 69 de prezenţe în marile turnee ale anului, Santoro are 45 consecutive, următorul în această ierarhie fiind Roger Federer care a ajuns la cel de-al 40-lea.

Chiar dacă niciodată în carieră nu a trecut de sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam, Santoro se poate lăuda cu faptul că este singurul jucător din lume care a învins nu mai puţin de 17 jucători care au fost la un moment dat numărul 1 mondial, incluzându-i aici pe Pete Sampras, Andre Agassi, Ivan Lendl, Boris Becker, Stefan Edberg sau Roger Federer,  

Cel mai bun loc ocupat vreodată în carieră de către francez în clasamentul ATP a fost 17, în anul 1997. Însă în cei 20 de ani de carieră profesionistă Santoro a încheiat doar de două ori anul în afara primilor 100 iar în restul anilor nu a fost niciodată sub locul 85. A încântat mereu publicul prin arsenalul său de lovituri variate cu care şi-a surprins mereu adversarii, drept pentru care Pete Sampras l-a poreclit "Magicianul".

"Am pus mâna pe rachetă atunci când aveam 6 ani. Iată că 30 de ani mai târziu renunţ la tenis. Vreau să stau acasă, vrea să petrec mai mult timp cu fiica mea şi să stau mai mult cu prietenii. Ieri a fost prima zi de şcoală a fiicei mele şi nu am putut fi acolo pentru că jucam la US Open. Nu vreau să mai pierd astfel de momente. Mi-a plăcut enorm să umblu în toată lumea, să cunosc diverse culturi şi diverşi oameni, însă este greu să fii mereu departe de casă. Mai ales acum când sunt părinte", a declarat Fabrice Santoro după ultimul său meci dintr-un turneu de Grand Slam.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite