TENIS: Rivalitatea dintre Nadal şi Federer de la A la Z

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele dintre Rafael Nadal şi Roger Federer  sunt cele mai aşteptate de către publicul larg. Exuberanţa iberică şi calculul elveţian au creat cele mai frumoase schimbi de mingi din tenisul secolului XX. Mai jos vă prezentăm caracteristicile celor doi jucători, de la A la Z.

A...AŞI. Roger Federer a servit 179 de aşi lui Rafael Nadl în cele 20 de meciuri pe care le-a disputat împreună, în timp ce spaniolul a reuşit doar 46 împotriva elveţianului
B...BREAKPOINTS. Nadal a salvat 114 din 180 de mingi de break în faţa lui Federer, în timp ce Federer a salvat doar 105 din 185 de mingi de break.
C...CAMBIO DE TERCIO. Restaurnatul favorit a lui Nadal din Londra
D...DUBLE GREŞELI. Amândoi au făcut 88 de duble greşeli (Nadal 40, Federer 44) în meciurile pe care le-au desfăşurat unul împotriva celuilalt, din cele 4394 de mingi servite jucate între Nadal şi Federer.
E...EMOŢII. Cine poate uita lacrimile lui Federer la Australian Open în finala pierdută în faţa lui Nadal. Lacrimi de supărare şi nervi, care le-au şters la următoarea finală de Mare Şlem de la Roland Garros, când pe faţa lui Federer s-au ivit lacrimile de bucurie.
F...FAMILIE. Roger Federer şi soţia sa Mirka aşteaptă primul lor copil. Taţii din tenis au câştigat doar 10 din cele 116 titluri de Grand Şlem. John McEnroe, Ivan Lendl şi Stefan Edberg nu au adunat niciun trofeu major după ce au devenit părinţi.
G...GRAND ŞLEM. Federer şi Nadal au câştigat 18 dintre cele 21 de titluri de Grand Şlem de când au intrat în circuit.
H...HAR. Federer a fost o dată întrebat dacă în spatele succeselor lui stă talentul sau multă muncă. „Trebuie să muncesc la telentul meu” a venit replica elveţianului.
I...IVAN LENDL. Doar Ivan Lendl şi John McEnroe (11-8) s-au mai întâlnit până acum în mai multe finale decât Nadal şi Federer (11-5)
J...JOHN MCENROE. Mc Enroe a descris finala din 2008 de la Wimbledon ca fiind cel mai frumos meci al tuturor timpurilor.
K...KINETO. Nadal nu a reuşit să-şi apere titlu de la turneul de la Queen din cauza accidentării la genunchiul drept.
L...LUNGI PARTIDE. Finala din 2006 de la Mastersul de la Roma a fost cel mai lung meci al celor doi, care a ţinut 305 minute, şi care a fost câştigată de Nadal, cu 6-7(0) 7-6(5) 6-4 2-6 7-6(5).
M...MINUTE JUCATE. Federer şi Nadal au jucat împreună 3281 de minute (2 zile, 6 ore şi 41 de minute) în cele 20 de meciuri
N...NALBANDIAN. Singurul jucător din top 20 care are avantaj în meciurile directe în faţa lui Nadal (2-1)
O...ONOARE. Federer a fost numărul 1 mondial timp de 237 de săptămâni înainte de a fi „detronat” de Nadal, în August 2008. Nadal a petrecut 160 de săptămâni fiind pe locul 2.
P...PUNCTE CÂŞTIGATE. Nadal a câştigat 2221 de puncte împotriva lui Federer în timp ce elveţianul a câştigat 2173 împotriva spaniolului
Q...QUEEN’S. În 2008, Nadal a devnit primul tenismen care a câştigat Roland Garros-ul şi apoi s-a impus pe iarbă la Queen’s.
R...RACHETA CU STÂNGA. Nadal este dreptaci, însă unchiul său a insistat ca să înveţe să joace cu stânga. „Mâna mea stângă este mai dezvoltată decât draepta. Asta deoarece am jucat mult mai mult cu stânga”, a spus Nadal.
S...SERVICIU. Între Nadal şi Federer, spaniolul a fost mai consistent la primul serviciu 74% (1359/2181), faţă de Federer 62% (1359/2181), dar elveţianul are mai multe puncte câştigate la primul serviciu 70% (957/1359) în comparaţie cu Nadal 67% (1091/1629).
T...TIC. Semnătura Nadal, este aranjarea pantalonilor înainte de a servi pe partea dorsală. „Nu este din cauza hainelor, ci a mea. Este un tic pe care îl am când eram tânăr şi încerc să mă las, dar nu este uşor”, a spus Nadal.
U...US OPEN. Singurul turneu de Grand Şlem unde cei doi nu s-au întâlnit, Federer triumfând de cinci ori şi Nadal niciodată.
V...VAMOS RAFA! (HAI RAFA). Este cel mai des îndemn pe care fanii spaniolului îl scriu atât pe internet cât şi pe pancarte.
W...WIMBLEDON. Federer şi Nadal s-au întâlnit de trei ori în finala de pe iarba londoneză, elveţianul câştigând de două ori. Partidele lor de aici au cumulat 11 ore şi 31 de minute, jucând 982 de pucte, 155 de gameuri şi 14 seturi.
X...X FACTOR. Ceva imprevizibil, cum a fost Robin Soderling care a devenit primul jucător pe care l-a învins pe nadal la Paris.
Z...ZERO. În 2008, în finala de la Roland Garros, când Nadal a câştigat al treilea set cu 6-0 a fost pentru prima dată în care nu a câştigat niciun set din 1999.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite