Reîntoarcerea lui Nadal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Nadal
Rafael Nadal

După ce anul trecut nu a câştigat niciun meci în grupă la Turneul Campionilor, liderul clasamentului ATP revine la Arena O2, din Londra, pregătit să încheie un sezon excepţional. Rafael Nadal, Novak Djokovici, Tomas Berdych şi Andy Roddick, în Grupa A, şi Roger Federer, Robin Soderling, Andy Murray şi David Ferrer, în Grupa B, sunt cei mai buni opt jucători ai sezonului.

Rafa a uitat deja Turneul Campionilor din 2009, când nu a reuşit să câştige nicio partidă în grupa din care a făcut parte, alături de Robin Soderling, Nicolai Davidenko şi Novak Djokovici.

Spaniolul s-a întors, în această săptămână, la Arena O2 din Londra, pregătit fizic şi psihic  - nu cum a fost anul trecut, răpus de accidentări repetate - să câştige primul său titlu de la marea finală. Cine a avut de-a face cu „Matadorul" ştie că ibericul este imbatabil atunci când nu are probleme de sănătate.

Tot el este singurul dintre finaliştii prezenţi anul acesta la Turneul Campionilor care conduce în faţa tuturor adversarilor la victoriile directe. Spiritul cameleonic de a se putea adapta la toate suprafeţele l-a ajutat pe Nadal să-şi adjudece anul acesta nu mai puţin de şapte trofee majore, dintre care trei de Mare Şlem (Roland Garros - zgură, Wimbledon - iarbă şi US Open - hard).

Ibericul va termina anul 2010 pe primul loc în clasamentul ATP, indiferent de ce se va întâmpla în capitala Angliei. De trei ori finalist la Wimbledon şi câştigător la US Open, Andy Roddick va fi primul adversar al lui Rafael Nadal în Grupa A, partida având loc astăzi.

În aceeaşi grupă şi aceeaşi zi se vor întâlni şi Novak Djokovici cu Tomas Berdych. În cealaltă grupă, Roger Federer şi favoritul publicului, Andy Murray, se vor întâlni din nou după trei finale consecutive disputate anul acesta. Prima a fost la Australian Open, când victoria a revenit elveţianului, iar următoarele două la Masters-ul de la Toronto şi Shanghai, câştigător fiind britanicul.

Melzer/Petzschner, norocoşi cu Wimbledonul

Aflată pe poziţia a 12-a în clasamentul Doubles Team Rakings, perechea austro-germană Jurgen Melzer/ Philipp Petzschner a prins un loc în finala de la Arena O2 din Londra deoarece a câştigat ediţia de anul acesta de la Wimbledon.

La dublu, în Grupa A se vor întâlni  Bob Bryan şi Mike Bryan, Lukas Dlouhy şi Leander Paes, Mariusz Fyrstenberg şi Marcin Matkowski, Jurgen Melzer şi Philipp Petzschner, iar în Grupa B, Daniel Nestor şi Nenad Zimonjic, Lukasz Kubot şi Oliver Marach, Mahesh Bhupathi şi Max Mirnyi, Wesley Moodie şi Dick Norman.

Horia Tecău a ratat prezenţa în marea finală, terminând anul alături de partenerul său de dublu, suedezul Robert Lindstedt, pe locul 10.

Părerile legendelor sunt împărţite

Şase dintre cei mai buni tenismeni ai lumii din istoria acestui sport - Goran Ivanisevic, Pat Rafter, John McEnroe, Mats Wilander, Stefan Edberg şi Yannick Noah - au făcut câteva previziuni cu privire la ediţia de anul acesta de la Londra. Ivanisevici şi Rafter au păreri diferite în ceea ce priveşte campionul de anul acesta. Ivanisevici, McEnroe şi Noah merg pe mâna numărului 1 mondial.

„Pariez pe Nadal. A avut un an excelent. Chiar dacă nu a jucat în ultimele turnee, cred că este pregătit. Nu contează pe ce suprafaţă joacă, având în vedere că a câştigat trei turnee de Mare Şlem pe trei suprafeţe diferite", a spus Ivanisevici. Rafter şi Edberg pariază pe un outsider. 

„Merg cu Soderling. Vine după o săptămână excelentă la Paris, serveşte bine şi câştigă mingile în momentele-cheie ale meciului. Are potenţial şi poate produce surpriza", a spus Edberg. Doar Wilander crede că fostul lider ATP, Roger Federer, se poate impune la Arena O2:

„A avut un final de sezon în forţă şi, după eşecurile din ultimii ani aici, cred că vine să-şi ia revanşa. Şi acum, cred că are un joc şi un psihic mai puternic".

Program

Astăzi:

M Bhupathi (IND) / M Mirnyi (BLR) - L Kubot (POL) / O Marach (AUT)
Novak Djokovic (SRB) -  Tomas Berdych (CZE)
D Nestor (CAN) / N Zimonjic (SRB) - W Moodie (RSA) / D Norman (BEL)
Rafael Nadal (ESP) - Andy Roddick (USA)

De luni până vineri vor avea loc meciurile din grupe (începând de la ora 14.15 - ora României - prima partidă va fi una de dublu)
Sâmbătă vor avea loc semifinalele atât la simplu, cât şi la dublu
Duminică se vor juca finalele (dublu: 15:30 şi simplu: 17:30)

Premii în bani (dolari)

Rezultat    SIMPLU    DUBLU    PUNCTE ATP

Campion:     + 770.000    +125,000    +500
Finalist:     +380,000    +30.000    +400
Grupă (3 victorii)     480,000    122.500     600
Grupă (2 victorii)     360.000    100.000     400
Grupă (1 victorie)     240.000    87.500    200
Grupă (0 victorii)     120.000    65.000    0

Ilie Năstase, 3 titluri consecutive

Singurul român care a jucat vreodată în Turneul Campionilor este Ilie Năstase. Tenismenul nostru deţine 4 titluri (1971, 1972, 1973, 1975) dintre care trei câştigate consecutiv - record al competiţiei -  din cinci finale jucate la rând. La începutul anilor '70, Turneul Campionilor era sub alt format şi se numea Grand Prix Tennis Circuit şi se desfăşura sub egida ITF.

Info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite