„Regele“ Federer s-a întors pentru al 17-lea titlu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elveţianul a revenit pe primul loc ATP după doi ani odată cu cel de-al şaptelea trofeu la Wimbledon.

„E plăcut", au fost primele cuvinte ale lui Federer. „E ca şi cum trofeul nu m-ar fi părăsit niciodată". Într-adevăr, senzaţie de deja-vu cu elveţianul ridicând a şaptea oară trofeul la Wimbledon. Nimeni n-a făcut-o de mai multe ori în istorie. 

Şterge recordurile lui Sampras

Dar marea realizare a elveţianului e alta. Din 2009, anul lacrimilor de neputinţă în faţa lui Nadal, Roger nu s-a mai apropiat - şi mulţi credeau că nici n-o va mai face vreodată - de primul loc. Victoria cu Murray l-a readus după doi ani pe „King Federer" pe tronul tenisului mondial şi l-a aruncat direct în Cartea Recordurilor, acolo unde i-a mai şters o performanţă lui Pete Sampras: 286 de săptămâni lider ATP. „E incredibil ce am realizat, Pete e eroul meu", a spus „Fedex" după victoria cu Murray. „Nu vrea să se oprească aici. Ştie că va continua să joace bine şi ar putea ajunge foarte uşor la 8-9 titluri la Wimbledon pe iarbă. E mult mai bun decât orice alt jucător", a declarat Sampras.

Urmează olimpiada, tot la Wimbledon

Într-adevăr, pentru „King Roger" lucrurile nu se opresc aici. Urmează chiar la finalul acestei luni Jocurile Olimpice, singurul mare trofeu individual care lipseşte din palmaresul său (are titlul doar la dublu). Iar ocazie mai bună nici nu se poate, pentru că turneul de tenis de la Olimpiada londoneză se va disputa chiar pe iarba de la Wimbledon.  Urmează apoi obiectivul de a termina al şaselea an pe primul loc (a mai fost între 2003-2007 şi 2009), ceea ce ar însemna egalarea unui alt record al idolului său Pete Sampras. Iar acestea numai în 2012. Pentru că la 31 de ani, Federer mai are câţiva ani buni de jucat. Şi în care poate ridica la înălţimi inabordabile ştacheta recordurilor. „Poate ajunge fără probleme la 20 de turnee de Grand Slam câştigate", a spus acelaşi Sampras. În plus, poate ultimul vis nerealizat al lui Roger: Cupa Davis cu Elveţia.

A pariat în 2003 că va lua de 7 ori titlul

Victoria lui Federer la Wimbledon a trezit bucurii în cele mai neaşteptate locuri, unele chiar în Marea Britanie, cu toate că învinsul elveţianului din finală a fost scoţianul Andy Murray. Organizaţia umanitară Oxfam s-a ales cu 128.385 de euro datorită unui pariu pus de un jucător care a decedat între timp. Nick Newlife a mizat 1.250 de lire sterline în 2003, anul primului triumf la Wimbledon al lui Federer, că elveţianul va câştiga turneul de la Londra de cel puţin 7 ori, cota fiind de 66/1! Pariorul s-a stins însă din viaţă în 2009 şi şi-a lăsat toate bunurile, inclusiv biletul de la pariuri, acestei organizaţii umanitare.

„Timp de două săptămâni, toată lumea de la Oxfam a urmărit cu emoţie evoluţiile lui Federer. Cu aceşti bani vom asigura mâncarea pe o lună pentru 10.000 de familii", a declarat unul dintre reprezentanţii Oxfam.

"După ce s-a tras acoperişul, Roger a jucat extraordinar. Când nu e vânt în arenă, se mişcă şi loveşte mingea incredibil."
Andy Murray finalist la Wimbledon

Primul trofeu sub ochii gemenelor

Pentru Federer, titlul de la Wimbledon are şi o altă însemnătate. E primul trofeu de Grand Slam al elveţianului obţinut sub ochii celor două gemene ale sale, Charlene Riva şi Myla Rose. Cele două fete, care vor împlini trei ani pe 23 iulie, au privit finala din tribune alături de mama lor, Mirka.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite