Rebelul Marat Safin va spune adio tenisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rebelul Marat Safin  va spune adio tenisului
Rebelul Marat Safin va spune adio tenisului

Fostul lider mondial a jucat pentru ultima oară în carieră la Roland Garros.Deşi nu a împlinit încă 30 de ani, excentricul Marat Safin a anunţat că se va retrage la finalul acestui sezon.

Considerat unul dintre cele mai mari talente ale ultimului deceniu, tenismenul rus a confirmat, săptămâna trecută, după eliminarea în turul II la Roland Garros, că va pune racheta în cui la finalul acestui an.

În ultimul său meci pe zgura pariziană, fostul număr unu mondial a fost învins de francezul Josselin Ouanna, numărul 134 ATP, la capătul unui meci dramatic încheiat în cinci seturi, 6-7, 6-7, 6-4, 6-3, 8-10.

„Este o manieră foarte urâtă pentru a termina, dar e-n regulă, nu e chiar atât de trist“, a spus sec rusul, care nu a precizat nimic în legătură cu ce va face după încheierea carierei. „Vreau să ies din tenis. Să mă gândesc 24 de ore din 24 la tenis, asta mă omoară“, a explicat fostul învingător al US Open şi Open Australia.

Carieră tumultuoasă

Născut într-o familie de origine tătară, Safin a început tenisul la clubul Spartak Moscova alături de alte nume celebre ale tenisului mondial: Anna Kournikova, Elena Dementieva şi Anastasia Myskina. La 14 ani, adolescentul Safin a părăsit ţara natală şi s-a stabilit la Valencia, unde a desluşit tainele jocului pe zgură.

La 18 ani, rusul devenea deja un nume în sportul-alb, reuşind victorii de prestigiu în faţa unor vedete precum Andre Agassi şi Gustavo Kuerten. Ascensiunea a fost una formidabilă şi la 20 de ani, capriciosul Marat cucerea titlul la US Open după o finală cu legendarul Pete Sampras. Graţie acestui rezultat, rusul a urcat pe locul I în clasamentul ATP şi a rămas în fruntea ierarhiei masculine timp de nouă săptămâni.

Un atlet desăvârşit, Marat Safin a fost supranumit chiar de specialişti drept prototipul jucătorului mileniului III. Accidentările repetate şi viaţa extrasportivă agitată au făcut ca talentul lui Safin să nu fie materializat ulterior la maximum. Scăpat de „marcajul“ părinţilor, Marat a făcut deseori deliciul presei prin gesturile şi declaraţiile sale.

După un meci pierdut la Wimbledon, rusul a ironizat turneul londonez. „Nu înţeleg de ce se joacă pe această suprafaţă. Iarba este bună doar ca să pască vacile pe ea“, spunea supărat Safin, care a reuşit să prindă o semifinală la Wimbledon, în 2008.

A spart 49 de rachete într-un an

Fire vulcanică, Safin a schimbat antrenorii ca pe şosete. A spart rachete cu o frenezie demnă de o cauză mai bună. A cucerit inimile a milioane de fane şi, cel mai important, a rămas în istorie ca unul dintre cei mai charismatici jucători din ultimul deceniu. Un fel de „Nasty“ al mileniului III, Safin a combinat tenisul cu viaţa privată, iar tabloidele l-au „combinat“ deseori cu frumuseţile „sportului-alb“.

Ajuns la 29 de ani, Marat a decis să se retragă într-un moment în care sora sa mai mică, Dinara Safina (23 de ani), se află pe locul I în clasamentul feminin. Este o predare simbolică de ştafetă în familia Safin.

Cei doi fraţi au jucat chiar împreună în Cupa Hopman la începutul acestui an. În ciuda unui clasament infinat mai slab decât al surorii sale, Marat a fost din nou cel care a monopolizat lumina reflectoarelor, apărând pe teren cu ochii vineţi, cu zgârieturi şi julituri pe corp, ca urmare a unei încăierări dintr-o discotecă din Moscova!

CV Marat Safin

Data şi locul naşterii: 27 ianuarie 1980, Moscova

Înălţime şi greutate: 1,93 metri / 93 de kilograme

Debutul la profesionişti: 1997

A fost lider mondial între noiembrie 2000 şi aprilie 2001

Turnee de Mare Şlem câştigate: US Open 2000 şi Australian Open 2005

Titluri ATP la simplu: 15

Bilanţ la simplu: 409 victorii / 254 de înfrângeri

Titluri ATP la dublu: 2

Bilanţ la dublu: 94 de victorii / 115 înfrângeri

Premii din tenis: 14.091.707 $

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite