Războinicii sârbi au luat „Salatiera de Argint“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa Serbiei
Echipa Serbiei

Echipa Serbiei a câştigat în premieră Cupa Davis, după o finală dramatică împotriva Franţei, în care a revenit după ce „cocoşii galici“ conduceau cu 2-1 după primele zile. În faţa a 20.000 de suporteri fanatici, Viktor Troicki a adus punctul decisiv al confruntării, declanşând o isterie naţională.

Înaintea celei mai aşteptate finale din ultimul deceniu, căpitanul nejucător al francezilor, Guy Forget, spunea că jucătorii săi trebuie să fie atenţi „în infernul de la Belgrad", ceea ce a dus la o reacţie violentă de dezaprobare din partea sârbilor.

„Cuvântul infern înseamnă răul absolut, iar această definiţie nu este potrivită la Belgrad. În Cupa Davis la Belgrad este mult zgomot, dar n-am văzut niciodată pe cineva agresând sau insultând pe altcineva", a replicat acid Djokovici.

Partida a fost transformată astfel într-o chestiune de interes naţional, preşedintele Boris Tadici conducând uneori galeria sârbilor din tribune.
După primele două partide de simplu de vineri, scorul era egal 1-1, rezultat anticipat de specialişti. A urmat apoi sâmbătă partida de dublu în care perechea Michaël Llodra/Arnaud Clément a întors fenomenal rezultatul de la 0-2 la seturi împotriva cuplului Nenad Zimonjici/Viktor Troicki la capătul unui meci maraton de 4 ore şi 47 de minute.

S-au tuns la chelie după triumful istoric

Sub privirile multor celebrităţi din lumea tenisului, precum Anna Ivanovici sau Ilie Năstase, Novak Djokovici (nr.3 ATP) a egalat duminică situaţia la 2-2 după ce l-a „demolat efectiv" pe Gael Monfils. Partida decisivă i-a adus faţă în faţă pe Viktor Troicki (nr 30 ATP) şi pe Michail Llodra (nr.23 ATP), ultimul fiind ales în mod surprinzător în detrimentul lui Gilles  Simon.

Mai slab cotat în clasamentul ATP, dar sfătuit şi încurajat de pe bancă de prietenul şi colegul Novak Djokovici, Troicki a evoluat fabulos în faţa stângaciului din Hexagon şi nu i-a lăsat acestuia nicio şansă, scor 6-2, 6-2, 6-3.

După acest succes, Serbia devine a 13-a naţiune din lume care îşi trece în palmares cel puţin un trofeu în Cupa Davis. Mai important însă decât statistica sau impactul în lumea tenisului, victoria a fost recepţionată în Serbia ca un adevărat succes al naţionalismului şi al spiritului patriotic împotriva valorilor occidentale. 

După clasica horă de final, toţii componenţi echipei Serbiei s-au adunat la centrul arenei şi s-au tuns la zero spre deliciul celor 20.000 de fani din tribune. A urmat apoi o noapte albă în Belgrad, în care forţele de ordine au reuşit cu greu să stavilească din euforia suporterilor. 

Viktor Troicki, eroul finalei

La 24 de ani, Viktor Troicki a reuşit contra lui Llodra cea mai important victorie a carierei sale. Născut la Belgrad, gigantul de 1,93 metri a jucat în copilărie fotbal, dorindu-şi să evolueze în celebra formaţie Partizan Belgrad. În adolescenţă s-a pregătit la Academia de la Boca Raton (Florida), iar anul acesta a „explodat" în circuit, reuşind să câştige în octombrie la Moscova primul său titlu din carieră.

Serbia - Franţa 3-2

Janko Tipsarevici - Gaël Monfils     6-1, 7-6 (7/4), 6-0
Novak Djokovici - Gilles Simon    6-3, 6-1, 7-5
Viktor Troicki/ Nenad Zimonjic - Arnaud
Clément/ Michaël Llodra    6-3, 7-6 (3), 4-6, 5-7, 4-6
Novak Djokovici - Gael Monfils    6-2, 6-2, 6-4
Viktor Troicki - Michael Llodra    6-2, 6-2, 6-3

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite