„Primul an întreg în WTA: greu şi frumos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Dulgheru
Alexandra Dulgheru

Cel mai bine clasată jucătoare de tenis din România anul acesta, Alexandra Dulgheru (21 de ani şi 29 WTA), se declară mulţumită de jocul prestat în sezonul pe care tocmai l-a încheiat. După ce a urcat peste 20 de locuri în ierarhia mondială, sportiva nu vrea să se oprească aici. Ea va încerca să-şi îmbunătăţească jocul pentru a reveni în forţă în 2011.

„Adevărul": Cum ai simţit sezonul ce tocmai s-a încheiat?

Alexandra Dulgheru: A fost cel mai solicitant an de până acum. Am călătorit aproape încontinuu. Am stat acasă doar câteva zile, maxim o săptămână, între turnee. Mi s-a părut un an epuizant, dar în acelaşi timp frumos pentru că am jucat multe meciuri bune şi am căpătat mai multă experienţă la acest nivel. Pentru mine a fost primul an întreg la WTA. Nu a fost deloc uşor, mai ales primele luni, când am jucat din primul tur cu jucătoare bune şi foarte bune. Însă orice meci la acest nivel este bun pentru a-mi îmbunătăţi jocul, chiar dacă în final nu obţin mereu victoria. A fost de asemenea un sezon special pentru mine deoarece am reuşit să apăr titlul de la Varşovia şi să obţin primele victorii la turneele de Grand Slam, unde am ajuns până în turul 3, la Roland Garros, Wimbledon şi US Open. În afară de tenis am fost în ţări pe care nu le-am mai văzut până acum având ocazia să cunosc noi culturi şi oameni diferiţi. Spre deosebire de turneele ITF, la cele WTA  organizatorii oferă mai multe activităţi extra tenis pentru participanţi ca aceştia să se mai relaxeze.

Care a fost cea mai memorabilă victorie din anul acesta?

Cea de la Roma când am jucat cu Safina în turul doi. Nu a fost în cea mai bună formă, dar pentru un fost nr. 1 a jucat bine şi a luptat până la sfârşit. O victorie mai importantă decât aceasta a fost în faţa Elenei Dementieva. Am reuşit în decisiv să revin de la 5-2. Când nu mai credeam că mai pot intoarce meciul, am început să joc mai ofensiv, am făcut mai multe puncte şi am reuşit să câştig în final. Atmosfera a fost electrizantă.

La sfârşitul anului trecut erai 51 WTA, acum eşti în top 30. Ţi-ai îndeplinit obiectivul?

În 2010 mi-am propus să îmbunătăţesc aspecte atât din tenis cât şi la capitolul pregătire fizică. Mi-am dorit să joc cât mai multe meciuri la acest nivel şi cu jucătoare de top. Acum sunt în top 30 un lucru îmbucurător la care nu prea mă aşteptam la începutul anului. Sunt conştientă că mai am multe de învăţat pentru a ajunge la acea maturitate a jocului, la acea siguranţă care vine cu timpul.

Ce trebuie să mai pui la punct în jocul tău pentru a ataca un loc mai sus în clasamentul WTA?

Ca să urc mai sus în clasamentul WTA trebuie să îmbunătăţesc tot, în special jocul mai ofensiv şi pregătirea fizică.

Ce urmează pentru tine până la sfârşitul anului?

Pregătirea specifică pentru perioada de iarnă, iar în curând o să plec în cantonament deoarece mai e puţin până la sfârşitul lunii decembrie când voi ajunge în Australia.

WTA-ul arată că anul acesta ai câştigat peste 500.000 de dolari. Cât la sută din suma afişată îţi rămâne ţie?

Sinceră să fiu nu ştiu câţi bani am luat efectiv, dar după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor rămân cam cu 30% din câştiguri.

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 30 mai 1989, Bucureşti
Înălţime şi greutate: 1,72 metri / 61 de kilograme

-Două titluri WTA: la Varşovia în 2009 şi 2010
-Patru titluri în circuitul ITF la simplu şi trei trofee la dublu
-Cea mai bună clasare la simplu: locul 27 (23 august 2010)
-Cea mai bună clasare la dublu: locul 68 (25 octombrie 2010)
-Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: turul III la US Open 2010
-Premii din tenis: 748.061 de dolari
-Câştiguri în acest sezon: 519.762 de dolari
-A câştigat 35 din cele 60 de partide disputate în 2010
-Bilanţ în circuitul profesionist: 179 victorii/102 înfrângeri

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite