Del Potro, o „pumă“ sălbatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Del Potro, o „pumă“ sălbatică
Del Potro, o „pumă“ sălbatică

Surprinzătorul câştigător din acest an al turneului de la US Open, argentinianul Juan Martin Del Potro, este un sud-american pur-sânge care trăieşte la maximum fiecare clipă pe terenul de tenis, dar şi-n afara lui. La nici 21 de ani, gigantul Del Potro, 1.98 metri, a şocat lumea tenisului, triumfând la Flushing Meadows în faţa unor zei ai sportului-alb precum Roger Federer şi Rafael Nadal.

La trei decenii distanţă după ce cârlionţatul Guillermo Villas revoluţiona lumea tenisului, un alt argentinian este pe cale să scrie istorie.

Un uriaş cu suflet de copil, Juan Martin del Potro (20 de ani) şi-a câştigat deja zeci de mii de fani pe tot globul. Simpatia de care se bucură în circuit nu se datorează doar performanţelor sale din ultima perioadă, ci mai degrabă carismei sale şi modului în care gândeşte tenisul.

Del Potro nu joacă doar pentru bani şi trofee. Atunci când intră pe teren, adversarii au impresia că se luptă cu o „pumă“ sălbatică, care este gata să îi sfâşie în orice moment.

Un personaj calm la prima vedere, Del Potro îşi dă frâu emoţiilor în momentele decisive ale meciurilor. Pare uman, spre deosebire de robotul Federer.

Astfel, nimeni nu se miră atunci când Del Potro se ceartă un minut şi jumătate cu arbitrul de scaun pentru un aut, sau când se face că dă fileul mai jos la Wimbledon şi întrerupe meciul pentru aproape un minut deoarece oficialii trebuie să îl măsoare din nou.Tocmai acest lucru atrage suporterii, iar aceştia îi transmit o energie pozitivă pe durata meciurilor.

Nu uită de unde a plecat

Juan Martin del Potro provine dintr-o familie normală de intelectuali. Tatăl său Daniel a jucat rugby profesionist în tinereţe, dar s-a orientat apoi către o carieră în medicina veterinară. Înainte să pună mâna pe o rachetăde tenis, Juan Martin a jucat şi el fotbal pe maidane ca majoritatea copiilor argentinieni, imaginându-şi că poate ajunge cândva noul Maradona.

De altfel, campionul de la US Open a cochetat în adolescenţă cu sportul-rege şi are mulţi amici fotbalişti, printre care şi mijlocaşul lui Juventus, Mauro Camoranesi, jucător originar chiar din Tandil. Del Potro a început tenisul la şapte ani în oraşul natal cu antrenorul Marcelo Gomez, cel care i-a mai descoperit de altfel pe tenismenii Juan Mónaco, Mariano Zabaleta şi Máximo González.

Un tip modest prin definiţie, Del Potro nu şi-a uitat niciodată prietenii din copilărie în ciuda faptului că a devenit un superstar pe plan mondial.

A avut o ascensiune fulminantă

image

Primul său agent, italianul Ugo Colombini, îl manageriază şi în prezent şi este nelipsit din loja sa la turnee. „Atunci când câştig un meci mă gândesc că îi fac fericiţi pe totţi cei care au crezut în mine şi m-au susţinut dealungul carierei“, a subliniat Juan Martin.

La finalul fiecărui meci, Del Potro îşi face cruce şi priveşte spre cer, în amintirea surorii mai mari, care a murit într-un accident pe cînd el avea patru ani.

La 15 ani, Del Potro disputa primul său meci la seniori, la Buenos Aires, în cadrul unui turneu futures. După doar un an, argentinianul disputa deja prima sa finală ITF şi începea anul 2005 pe locul 1.045 ATP. A urmat apoi un progres senzaţional şi adolescentul Juan Martin urca 988 de locuri în clasament până la finalul sezonului graţie triumfului în trei turnee futures!

În 2007, la doar 17 ani, Del Potro se afla deja pe tabloul principal de la Roland Garros. Anul 2008 avea să îi aducă consacrarea definitivă. Adolescentul rebel Juan Martin câştigă patru titluri şi se clasează în top 10 mondial, devansându-l chiar pe conaţionalul David Nalbandian, cel mai bun tensimen argentinian al ultimilor  ani.

Miracolul de la US Open

Deşi se putea lăuda deja cu o semifinală la Roland Garros în acest an, Del Potro nu era totuşi creditat de specialişti cu şanse reale la câştigarea turneului de la US Open. „Delpo“ a dat însă peste cap toate calculele hârtiei în semifinala cu toreadorul Rafael Nadal, pe care l-a surclasat în trei seturi identice, scor 6-2, 6-2, 6-2.

În finală, argentinianul a dat piept chiar cu idolul său Roger Federer. A fost un meci fabulos de cinci seturi, în care constanţa lui Del Potro de pe fundul terenului şi spiritul său de sacrificiu l-au ajutat să obţină primul său trofeu major din carieră. Graţie acestui succes, Del  Potro (1,98 metri) a devenit cel mai înalt tenismen din istorie ce câştigă un turneu de Mare Şlem şi totodată singurul jucător ce îi învinge pe Nadal şi Federer la aceeaşi ediţie a unei competiţii de asemenea anvergură.

Pentru performanţa sa, Del Potro a fost răsplătit cu un cec în valoare de 1.850.000 de dolari şi şi-a asigurat deja un loc la Turneul Campionilor de la finalul sezonului. „Mi-am împlinit un vis. E o senzaţie incredibilă şi nu îmi pot stăpânii lacrimile“, spunea Del Potro la câteva minute după ce triumfa la Flushing Meadows.

Antrenat de un fost campion la Bucureşti

Succesele din ultima perioadă a lui Del Potro se leagă de numele lui Franco Davin (39 de ani), un fost jucător profesionist. Tehnicianul argentinian, câştigător la Bucureşti în 1994, îl pregăteşte pe Del Potro din primăvara anului trecut. „El mă ţine mereu cu picioarele pe pămînt. Am încredere în el, fac tot ce îmi spune“, povesteşte Juan Martin.

Davin se află la al doilea titlu de Mare Şlem ca antrenor, după ce în 2004 lucra cu Gaston Gaudio cînd acesta a triumfat la Roland Garros. Juan Martin Del Potro nu este primul argentinian care scrie istorie în tenisul mondial.

El a fost precedat de Guillermo Villas, unul dintre  rivalii lui Ilie Năstase la supremaţia mondială în anii ‘70, precum şi de frumoasa Gabriela Sabatini, campioană la US Open 1990. De patru ori campion în turneele de Mare Şlem, Villas a fost antrenat şi manageriat, o bună perioadă de timp, chiar de legendarul Ion Ţiriac.

Primit ca un erou în oraşul natal

image

După succesul fabulos de la US Open, Juan Martin Del Potro a fost primit ca a fost primit ca un erou în localitatea natală, Tandil. Aproape de 40.000 de oameni, adică o treime din populaţia micuţului oraş argentinian, au ieşit pe străzi pentru a-l aclama pe idolul lor.

Supranumit „Turnul din Tandil”, Del Potro a parcurs aproximativ un kilometru din strada principală a oraşului pe o maşină de pompieri. Cu lacrimile şiroindu-i pe obraji şi înfăşurat în steagul Argentinei, el a salutat mulţimea şi a ţinut un discurs emoţionant.

„Tandil este oraşul meu şi nu l-aş schimba pentru nimic în lume. Când jucam ultima minge din finală, la voi mă gândeam, la cât de mândri veţi fi dacă voi câştiga”, le-a spus Del Potro concetăţenilor lui. Deşi un orăşel mic, Tandil a dat până acum trei tenismeni de Top 50. Înaintea lui Del Potro, mândria locală era Mariano Zaballeta - care a câştigat mai multe titluri ATP în carieră - iar recent a apărut pe firmament Juan Monaco (nr. 37 ATP) şi el, evident, bun prieten cu Del Potro.

Carte de vizită:

Data şi locul naşterii: 23 septembrie 1988, Tandil
Înălţime şi greutate: 1,98 metri / 83 de kilograme
Porecle: Enano, Palito şi Delpo
Debutul la profesionişti: 2005
Premii din tenis: 5.508.310 $
Cea mai bună clasare: locul 5 ATP, septembrie 2009
A cucerit 7 titluri la simplu: Washington (ciment), Los Angeles (ciment), Kitzbuhel (zgură) şi Stuttgart (zgură) în 2008; Auckland (ciment), Washing-ton (ciment) şi US Open (Ciment) în 2009
Are un trofeu la dublu: Indianapolis 2007, alături de Travis Parottt
Semifinalist la Roland Garros 2008
Campion la US Open 2009

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite