TENIS: Opt campioane se bat pentru un trofeu la Doha!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucătoarele cu cele mai multe puncte în 2009 joacă în această săptămână la Doha. „Turneul Campioanelor“, competiţie dotată cu premii în valoare de 4.550.000 de dolari, încheie sezonul în tenisul feminin mondial.

Înfiinţat în 1972, „Turneul Campioanelor” se dispută pentru ultima oară anul acesta în luxoasa arenă  Khalifa International Tennis Complex din Doha, a cărei capacitate este de aproape 7.000 de locuri. Fără să câştige încă vreun turneu de Mare Şlem în cariera sa, „tancul sovietic” Dinara Safina va încerca să demonstreze totuşi că este o mare campioană.

Grupa Albă: Dinara Safina (Rusia/Nr.1); Caroline Wozniak (Danemarca/4); Victoria Azarenka (Belarus/6); Jelena Jankovic (Serbia/8).

Grupa Maro: Serena Williams (SUA/2); Svetlana Kuzneţova (Rusia/3); Elena Dementieva (Rusia/5); Venus Williams (SUA/7).

Semifinalele se joacă pe 31 octombrie, iar finala pe 1 noiembrie.

Dintre cele opt jucătoare prezente în Qatar, doar surorile Williams se pot lăuda însă că au în palmares un titlu la „Turneul Campioanelor” în proba de simplu. Câştigătoare la Roland Garros în acest an, Svetlana Kusneţova porneşte cu a treia şansă, fiind devansată de coechipiera Safina şi de americanca Serena Williams (campioană la Australian Open şi Wimbledon). Cap de serie nr.4 este suprinzătoarea daneză Caroline Wozniacki (19 ani), obişnuita parteneră de dublu a Soranei Cîrstea.

Frumoasa Dementieva, „bestia” Azarenka şi Jelena Jankovici completează tabloul de opt jucătoare. Sistemul de desfăşurare cuprinde două grupe, în care fiecare joacă cu fiecare. Primele două jucătoare merg mai departe în semifinale, de unde se joacă în sistem eliminator.

Câştigătoarea „Turneului Campionelor” poate primi până la 1.550.000 de dolari, dar asta doar în cazul în care câştigă toate meciurile. În caz contrar, campioana de la Doha va trebui să se mulţumească cu banii obţinuţi din grupe (între 200.000 de dolari şi 400.000 de dolari, în funcţie de numărul de meciuri câştigate).

Zvonareva şi Radwanska, rezerve

Deşi s-a luptat până în ultimele zile pentru a prinde locul 8 calificant, rusoica Vera Zvonareva va fi prezentă la Doha doar în postura de spectatoare. Aceeaşi situaţie o are şi poloneza Agnieszka Radwanska, ocupanta locului 10 în clasamentul sezonului.

Pe lângă cei 50.000 de dolari pe care îi vor încasa pentru a face deplasarea în Qatar, cele doar s-ar putea alege şi cu alţi bani. În eventualitatea în care una sau mai multe jucătoarele de pe tablou vor suferi o accidentare, Zvonareva sau  Radwanska le vor lua locul.

Câştigătoarele ultimelor cinci ediţii

  • 2004 Maria Şarapova (Rusia)la simplu; Nadia Petrova (Rusia) / Meghan Shaughnessy (SUA) la dublu.
  • 2005 Amelia Mauresmo (Franţa) simplu;Lisa Raymond (Rusia)/ Samantha Stosur (Australia) la dublu.
  • 2006 Justine Henin (Belgia) la simplu;Lisa Raymond (SUA) / Samantha Stosur (Australia) la dublu.
  • 2007 Justine Henin (Belgia) la simplu;Cara Black (Zimbabwe) / Liezel Huber (Africa de Sud) la dublu.
  • 2008 Venus Williams (SUA) la simplu;Cara Black (Zimbabwe) / Liezel Huber (Africa de Sud) la dublu.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite