O fată de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Şarapova a fost sportiva cu cele mai mari câştiguri în 2010 în topul realizat de „Forbes“. Rusoaica a câştigat 17,2 milioane de euro din tenis şi publicitate, fiind umată în clasament de surorile Williams, Serena şi Venus.

Sportul actual, tot mai profesionist, le oferă şi femeilor ocazia de a câştiga bani frumoşi. Nu oriunde însă, ci mai ales în tenis, dar şi în discipline care până nu de mult erau socotite a fi caracteristice bărbaţilor - în această situaţie se află automobilismul sau golful.

Într-un Top 10 al celor mai bogate campioane din lume, primele trei poziţii în 2010 sunt ocupate de tot atâtea practicante ale „sportului alb". Socotită a fi una dintre cele mai frumoase jucătoare din circuitul WTA, Maria Şarapova a ajuns la 17,2 milioane de euro, bani strânşi din premii, dar şi din apariţii publicitare. Cum a semnat un contract de 48 de milioane de dolari cu Nike, pe opt ani, ea va rămâne în top şi în anii următori.

Rusoaica le-a luat faţa surorilor Williams, care au ocupat succesiv poziţia de lider mondial în ultimii ani. Cu 14,23 milioane de euro, Serena ocupă poziţia a doua, în timp ce Venus se află pe 3, cu 10,85 milioane de euro. Este adevărat însă că sora mai mare a familiei Williams a avut şi ceva probleme de sănătate în ultima vreme, ceea ce şi-a pus amprenta şi asupra câştigurilor sale din tenis.

O singură campioană olimpică în top

Admirată pentru frumuseţea ei, Danica Patrick este prima femeie care a înregistrat un mare succes în competiţiile automobilistice. Deloc întâmplător că sportiva despre care s-a spus că va ajunge în Formula 1 a adunat 8,5 milioane de euro anul trecut. Patinatoarea Kim Yu-Na (Coreea de Sud) este singura campioană olimpică inclusă în acest Top 10. Foarte populară în ţara ei, sportiva a semnat contracte cu mai multe firme cunoscute (Nike, Samsung, Hyundai). Aşa se explică de ce Kim a avut câştiguri de 6,8 milioane de euro în 2010. În vârstă de 40 de ani, suedeza Annika Sorenstam este un nume cunoscut în golf. Lansată şi în afaceri - este producător de vinuri -, ea a înregistrat câştiguri de 5,6 milioane de euro din sport. Ea este, pe de altă parte, singura reprezentantă a Uniunii Europene în acest clasament al celor mai bogate sportive din lume.

Cu 5 milioane de euro, Ana Ivanovici (Serbia) dovedeşte că tenisul şi frumuseţea sunt atuuri importante atunci când este vorba despre câştiguri financiare. Prosperitatea ei se datorează şi faptului că a rămas fidelă aceluiaşi producător de echipament sportiv, Adidas. Tot din tenis şi tot din Serbia provine şi Jelena Jankovici. Devenită numărul 1 mondial fără a câştiga vreun turneu de Mare Şlem (a fost prima femeie în această situaţie), ea a atras atenţia sponsorilor, mai cu seamă a celor din Asia. Producătorul chinez de echipament Anta i-a oferit un contract de 3,5 milioane de euro pe trei ani. Aşa se explică şi cum a obţinut Jelena câştiguri de 3,7 milioane în 2010.

Ultimele două poziţii în Top 10 sunt deţinute de jucătoarele de golf Paula Creamer (SUA) şi Lorena Ochoa (Mexic), cu 3,6, respectiv 3,5 milioane de euro obţinute anul trecut. Prima are 24 de ani şi destul timp înainte. Cealaltă a decis, la 29 de ani, să se retragă pentru a-şi întemeia o familie.

Dulgheru a câştigat peste 300.000 de euro

Alexandra Dulgheru este sportiva din România cu cele mai mari câştiguri în 2010, care a fost cel mai bun an al carierei sale. Dulgheru a acumulat câştiguri în valoare totală de 326.000 de euro doar din tenis, într-un an terminat pe locul 29 WTA. Românca a ajuns în turul al treilea la Roland Garros, Wimbledon şi US Open, precum şi la Mastersul de la Madrid şi a câştigat al doilea său turneu WTA, la Varşovia. 

Top câştiguri în sportul feminin:

1. Maria Şarapova (Rusia)    tenis    17,2 milioane*
2. Serena Williams (SUA)    tenis    14,2 milioane
3. Venus Williams (SUA)    tenis    10,8 milioane
4. Danica Patrick (SUA)    motorsport    8,5 milioane
5. Kim Yu-Na (China)    patinaj artistic    6,8 milioane
6. Annika Sorenstam (Suedia)    golf    5,6 milioane
7. Ana Ivanovici (Serbia)    tenis    5 milioane
8. Jelena Jankovici (Serbia)    tenis    3,7 milioane
9. Paula Creamer (SUA)    golf    3,6 milioane
10. Lorena Ochoa (Mexic)    golf    3,5 milioane

*sumele sunt exprimate în euro

48 de milioane de dolari este valoarea contractului pe care Maria Şarapova l-a semnat anul trecut cu Nike.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite